Annons
Annons
Kvinna i badrock och par i en bubbelpool och Budapest stad.

Njut av en värmande resa med termalbad och spahotell i Europa. Här är listan på platserna du inte vill missa. Foto: Anna Ken Oja/Svetlichnaia/unsplash

Restips

Spa i Europa – 6 destinationer att hålla ögonen på

Från klassiska kurorter till historiska hamam. Vi guidar till Europas bästa spaorter – flera på närliggande håll och snälla mot plånboken.

Text: Karin Wimark • 2023-11-03 Uppdaterad 2023-10-26

1. Tallinn & Haapsalu, Estland

Kurorter längs kusten

Estlands spa-historia sträcker sig långt tillbaka i tiden och lika som i Finland är bastun djupt rotad i den estniska kulturen. I början av 1800-talet anlades de första salt- och örtbaden i Tallinn som gjort staden till den första kurorten i det ryska imperiet. I samma period grundades den första lerspaanläggningen i kuststaden Haapsalu och sedan dess har kurorten lockat besökare från hela världen. Längs den estniska kusten kan man idag hitta prisvärda kurorter och spaanläggningar med historiska traditioner och seder. Missa inte ön Saaramaa som fått smeknamnet ”Spaaremaa” tack vare öns många spahotell.

Läs också: Spaweekend i Estland – 3 avkopplande favoriter

Vitt slott i en stad intill vattnet.
Kuststaden Hapsal (Haapsalu) har länge varit en kurort som lockat besökare från när och fjärran. Foto: Rivo Veber

2. Budapest, Ungern

Termalbad i stan

Budapest kryllar av termalbad och är idag ett världskänt centrum för hälso- och spaturism. Idag kan man botanisera bland över 100 heta källor i staden som fått smeknamnet ”City of baths”. Att besöka ett termalbad är ett måste för den som befinner sig i Budapest, inte minst för den imponerande arkitekturen i de palatsliknande baden. Missa inte klassiker som Széchenyi Thermal Baths och Gellért Baths. Spana också in termalsjön i Heviz där romarna en gång i tiden sägs ha badat.

Läs också: Spa i Budapest – 4 värmande termalbad

Gult spa med utomhuspool i Budapest.
Missa inte Budapest populära termalbad Széchenyi. Foto: Victor Malyushev/Unsplash

3. Sopot, Polen

Prisvärd spaweekend

Närliggande Polen är inte bara ett prisvärt resmål utan har också långväga traditioner när det kommer till spatraditioner och kurorter. Här finns över 40 kurorter och minst det dubbla när det kommer till spaanläggningar. Redan på 1700-talet reste rika familjer till kurorten Sopot, belägen mellan Gdansk och Gdynia på polska Rivieran, för att njuta av den friska havsluften. Sopot Marriott Resort & Spa har Polens största spa medan Sofitel Grand Sopot har en långväga historia att erbjuda spa. Missa inte en promenad längs den breda stranden samt den tjusiga träpiren Molo som är längst i Europa.

Läs också: Mini-guide till Sopot på Polska rivieran

Pir i trä sträcker sig ut från en lång strand.
Sopot är en prisvärd destination för den som vill njuta av spa på nära håll. Foto: Getty Images

4. Helsingfors, Finland

Bastuns hemland

Det sägs att det finns tre miljoner bastur i Finland och den som vill anamma den finska kulturen gör alltså bäst i att hoppa in i bastun tillsammans med lokalborna. Historiskt sett var bastun den mest praktiska platsen att tvätta sig under de långa vintrarna när varmvatten inte fanns att tillgå. Idag är det lika mycket en social aktivitet som en avkopplande stund. Det moderna bastukomplexet Löyly är ett måste om du besöker den finska huvudstaden Helsingfors med sin stora panoramaterrass som vetter ut mot skärgården. Den som känner för något mer vågad kan besöka SkySauna  – världens enda pariserhjulsbastu eller testa Sauna Gondola om du befinner dig i skidorten Ylläs.

Mer inspiration: 48 timmar i Helsingfors – en weekend med finsk design och lyxkrogar

5. Badgastein, Österrike

Autentisk kurort i Alperna

Badgastein har varit kurort sedan medeltiden. Men det var nobelpristagaren Marie Curie som konstaterade att vattnet som forsar ut ur berget inte bara är varmt, utan också radonhaltigt – och radioaktivt. När Nazityskland under ockupationen förgäves grävde efter guld långt in i berget upptäckte man att arbetarna började må märkligt bra. Numera är de gamla gruvgångarna därför omgjorda till ett hälsobringande bergs-spa, Gasteiner Heilstollen. Upptäck också Felsentherme som ligger mittemot järnvägsstationen och lockar med flera bastur med olika karaktärer (torra, ångande, väldoftande, med bergsutsikt …), liksom inne- och utebassänger med varmvatten som sprungit fram ur det magiska berget. I grannbyn Bad Hofgastein kan du besöka Alpentherme – ett 36 000 kvadratmeter stor spaanläggning.

Läs också: Så tar du tåget till Europas skidbackar – 10 favoriter

Rykande varm pool med snöomgivning.
Ljuvliga Felsentherme i Badgastein är en prisvärd och värmande oas. Foto: Felsentherme

6. Istanbul, Turkiet

Historiska hamam

Det går inte att skriva om spadestinationer utan att nämna Istanbul i Turkiet. Publika hamam är fortfarande en stor del av den turkiska kulturen har tusentals år på nacken – ända tillbaka till det Ottomanska riket. Detta är alltså ett av världens äldsta sätt att rengöra kroppen! Många hamam har otroligt vacker och välbevarad arkitektur så som historiska Cukurcuma Hamami som byggdes 1830 och bjuder på glänsansde inredning i marmor. Ett annat historiskt hamam är Cagaloglu Hamami som grundades 1741.

Läs också: Att göra i Istanbul – tips på sevärdheter och upplevelser

Runda och spetsiga torn i Istanbul.
Om du reser till Istanbul kan du prova på något av stadens många Hamam – en kulturell upplevelse i ofta vackra byggnader. Foto: Getty Images

Läs mer:

Sveriges skönaste spa – 14 favoriter för en lyxig weekend

Skärgårdsweekend i Stockholm – spa, sälar och segling


Text: Karin Wimark • 2023-11-03
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen