Annons
Annons
Skillinge i Skåne

Vagabond har pratat med grundarna av High Five Skåne. Här är deras 5 tips till restauranger, fika och hotell. Foto: Julius Jansson/Unsplash

Restips

Ny guide samlar det bästa av Skåne – här är 5 guldkorn

Letar du efter tips på bästa middagen, en mysig fika-stund och bekväma hotell i Skåne? En ny sajt, High Five Skåne, vill guida resenärer och lokalbor till de bästa platserna.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-11 Uppdaterad 2021-11-11

Berätta lite om er, vilka är ni som grundat High Five Skåne?

– Vi som startat High Five Skåne är journalisten Sofie Strandberg och ”allt i allo-mannen” Johan Allard, båda bosatta i Malmö. 

Varför startade ni en guide?

– Jag (Sofie) har bott 15 år i Stockholm och är nyligen tillbakaflyttad till Malmö och har under åren tipsat vänner och bekanta om restauranger, hotell, caféer och butiker att besöka när de skulle ner till Skåne på semester. Jag frågade mina vänner varför de inte kollade på ”någon matsajt” om Skåne istället, men fick svaret att det inte fanns någon som fokuserade på just mat, dryck och boende. Tankarna om en sajt började ta form och när pandemin slog till pitchade jag idén för Johan som tyckte projektet lät kul och hakade på. Sedan dess har vi jobbat med sajten som hela tiden ska vara en uppdaterad och kurerad guide. 

Grundarna av High Five Skåne, Sofie Strandberg och Johan Allard. Foto: High Five Skåne

Hur bestämmer ni vilka platser ni besöker och skriver om?

– Det är mycket googlande och ”Instagram-spanande” som gör att vi upptäcker olika intressanta ställen. Vi har sedan  mappar där vi lägger in ställen att kolla upp och som vi därefter besöker efter hand. Vi gör upp olika roadtrips och försöker besöka ALLA ställen som vi hittat. 

Om något ställe är dåligt, skriver ni om det i alla fall och vad skriver ni i så fall?

– Nej det gör vi inte, vi tycker att recensioner där man ger olika betyg känns lite förlegat, så vi rekommenderar istället. Vi tycker att det är viktigare och roligare att sprida positivitet än att skriva att ett ställe är dåligt, då skippar vi hellre det. 

Ni har besökt över 600 platser på 1,5 år. Hur har ni gått tillväga?

– Exakt, cirka 600 ställen på 1,5 år runt om i Skåne har vi besökt, vissa mer än en gång faktiskt. Av dessa finns i nuläget 430 ställen på sajten. Innan vi åker iväg på roadtrips krävs planering för att hinna med så mycket som möjligt, det tar rätt lång tid att sätta ihop de där turerna – man ska kolla öppettider, synka så att man kan besöka mer än ett ställe i samma område och så vidare. Vi åker ofta iväg torsdag till söndag och har väl snittat cirka åtta ställen per dag, så på en sådan roadtrip brukar vi hinna med mellan 35 till 40 ställen – allt från gårdsbutiker och kaffebarer till hotell och krogar. 

Vad är framtidsplanen för High Five Skåne?

– Vi vill såklart nå så många som möjligt (både i Skåne och utanför) för att ge en så bred bild som möjligt över Skånes mat- och dryckesutbud. Vi vill att High Five Skåne är det självklara valet att besöka inför en resa till Skåne om du är intresserade av att äta och dricka gott och bo på schyssta, spännande hotell. 

5 High five Skåne-tips

Alla ställen på sajten är våra favoriter. Men några tips utspridda över Skåne kommer här

Äta

Smörtaxen, Landskrona: Smörtaxen i Landskrona är en briljant och överraskande totalupplevelse för alla sinnen med mycket smör i maten, hiphop i högtalarna och kitschig interiör.

Man blir lite sugen på hipsterbubbel på Smörtaxen. Foto: High Five Skåne

Dricka

San Greal, Malmö: Mysig champagne- och vinbar belägen i en gammal korsvirkesgård med proffsig och skön personal och roligt bubbel i glasen.

San Greal – en korsvirkesgård med vinbar. Foto: High Five Skåne

Fika

Gamla Bageriet, Örnahusen: Coolt hantverksbageri och café som kör med det ”gamla tänket” när det gäller att baka. Här äter du magiskt goda bullar på plats eller köper härligt nybakat med dig hem.

När du fika rekommenderas Gamla Bageriet. Foto: High Five Skåne

Boende

Weinbergs, Trelleborg: Weinbergs är ett urbant hotell utanför Trelleborg som för tankarna till valfri Wes Anderson-film där du njuter av god mat och dryck i annorlunda och avslappnad miljö.

Weinbergs hotel i skåne
Hotellet Weinbergs för sömn, men också mat. Foto: High Five Skåne

Shoppa

Rathckegården, Åhus: Välfylld och inspirerande gårdsbutik utanför Åhus där du handlar grönsaker, ägg och kött från gården.

Ägg och grönsaker hittar du på Rathckegården. Foto: High Five Skåne

Fler tips hittar du på High Five Skånes hemsida!


Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-11
RestipsSverigeIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen