Annons
Annons
Slott i grönskande trädgård.

I Skåne finns omkring 170 slott, borgar och herrgårdar. En ny bok guidar dig till 15 utvalda som du kan besöka. Foto: Peter Carlsson

Restips

5 sagolika slott i Skåne – din ultimata guide

Följ med på spökvandring, gåsamiddag och rundvandring i knarrande torn och tjusiga matsalar. I en ny bok får vi inblick i Skånes mest besöksvärda slott.

Text: Karin Wimark • 2023-10-19 Uppdaterad 2023-10-20

Visste du att det finns omkring 170 slott, borgar och herrgårdar i Skåne? I den nya boken Skånska Slott – en personlig guide genom tid och rum får vi inblick i de femton mest besöksvärda slotten med spännande historia och konkret information om rundturer, gåsamiddagar och spökvandringar. Författaren Amelie Ehrensvärd Cardell växte själv upp på Tosterup Slott på Österlen som är känt från bland annat tv-programmet Kockarnas Kamp och för sin must- och ciderproduktion. Här tipsar hon om fem andra slottsfavoriter.

1. Bosjökloster slott

Ståtlig slottspark

Bosjökloster slott & trädgårdar är ett spännande ställe med långväga historia. Under 400-års tid var detta ett av Danmarks rikaste kloster och hit skickades rika familjers döttrar för en dygdig uppfostran utan synder. När reformationen kom, på 1530-talet, roffade Kung Fredrik II åt sig det han kunde och slottet förföll. När slottet till sist hamnade i svenska händer var det inte mycket till syn och hönorna kom inkacklande på gudstjänsterna genom hål i väggarna. Men sakta rustades byggnaden upp och 1962 köpte Carl-Philip och Ellen Bonde gården och bestämde sig för att öppna upp ett slott och park för allmänheten. Idag kan du besöka en av Sveriges mest framstående trädgårdar inspirerat av Lennart Bernadottes blomsterparadis.

Läs också: 7 vingårdar du kan besöka i Skåne

Vitt slott omgiven av grönskande träd och en sjö.
Besök Bosjökloster slott för en av Sveriges mest framstående trädgårdar. Foto: Peter Carlsson

Att se & göra:

Drop in- och bokade visningar året om. Besök slottsparken, kyrkan och utställningslokalerna i källarvalven. Här finns också ett trädgårdskafé och butik. Under året kan du komma på allt från högklassiga konserter till äggjakt under påsklovet och rosenvandringar mm. Läs mer här.

2. Christinehof slott

En resa tillbaka i tiden

Christinehof slott kallas också för ”rockslottet” och blev en institution från 1985-2012 då man anordnade rockkonserter här och ikoner som Bob Dylan, Bryan Adams och Alice Cooper gästade slottet. Men slottet byggdes redan på 1700-talet av Christina Piper som sedan vid 74 års ålder lyckats samla på sig hela tio slott. Följ med på en slottstur och middag med skådespelande guider i dräkter som för tankarna till 1700-talet. Här kan du också gå på berättarvandring, spöktur, besöka kafé och butik eller besöka de återkommande utställningarna.

Orange slott i skogen.
En guidad rundvandring på Christinehof Slott är som en resa i tiden. Foto: Peter Carlsson

Att se & göra:

Berättarvandring med guider tidsenligt klädda i 1700-talsmode. Här finns också butik, kafé och utställningar. Missa inte kvinnofestivalen med det stora kafferepet, debatter och föreläsningar om kvinnofrågor. Läs mer här.

Läs också: Roadtrip i Skåne – 18 tips längs med sydkusten

3. Svaneholms slott

Spökvandringar och spännande historier

En guidad tur på Svaneholms slott bjuder på spännande historier. Det var här som jordbruksreformatorn Rutger Macklean drog sin sista suck och här man länge kunde skåda den blodfläckade fåtöljen som Gustav III bars ut i efter att ha blivit skjuten på maskeradbalen på Operan 1792. Det var också här som Mathilde Sparre levt tills hon blev nästan 100 år gammal! Är du modig kan du följa med ner i källaren där Lille Munken och andra spökgestalter håller till! Textilsamlingen på slottet är en av Skånes största.

Tavlor på personer, två stolar och en byrå.
Det sägs att det spökar på Svaneholms slott. Vågar du följa med ner i källaren? Foto: Peter Carlsson
Slott intill vattendrag med en stor tennisplan.
Hyr en roddbåt och ta en tur på sjön. Foto: Peter Carlsson

Att se & göra:

Öppet för besök med eller utan guide. Gäster är välkomna att promenera, fika, spela tennis eller hyra en eka vid sjön. Här hålls en julmarknad liksom spökvandringar för den som vågar. Läs mer här.

4. Torups slott

Har du hört talas om Nordens rikaste kvinna Görvel Fadersdotter Sparre, kvinnan som vid två-års ålder blev föräldralös och fick självaste Gustav Vasa som förmyndare? När Görvel gifts bort till en av den danske kungens närmaste män trodde Gustav Vasa att ländernas relation skulle förbättras. Men när grevefejden bryter ut hamnar hon istället som gisslan och föder barn i fängelset. Olyckliga Görvel väljer vid sin makes död att bygga en försvarsborg och 1542 står Torups slott klart. Närmsta århundradena har flertalet spännande personligheter satt prägel på slottet, bland annat Skånes okrönte drottning, Henriette Coyet som under 57-års tid drog hit hela den svenska kultureliten.

Gammalt slott intill vallgrav och grönskande träd.
På Torups slott bodde Nordens då rikaste kvinna. Foto: Peter Carlsson

Att se & göra:

Öppna guidade visningar, utställningar och kafé i stallarna. Här arrangeras allhelgonahelgens fackvandring, valnötsfestival om hösten och andra tillställningar. Läs mer här.

5. Wanås Slott

Wanås slott är ett otroligt fint slott med en stor skulpturpark dit folk vallfärdar från hela världen. Skulpturparken skapades 1987 på initiativ av Marika Wachtmeister som växte upp på Manhattan i New York och kände sig uttråkad när hon flyttat hem till Skåne. Med inspiration av det danska konstmuseet Lousiana bestämde sig Marika för att starta en stiftelse, bjuda in konstnärer och låta parken bli deras ateljé. Idag samarbetar stiftelsen med världskända konstnärer och arrangerar roliga aktiviteter för barn och vuxna. Här finns också hotell och restaurang.

Att se & göra:

Skulpturparken kan besökas året om och guidade turer kan bokas. Här finns också kafé och restaurang, butik och kreativa konstverkstäder för alla åldrar. Läs mer här.


Här finns boken att köpa för dig som vill veta mer om de skånska slotten.

Läs också:

11 vykortsvackra slott i Europa

Slottsweekend i Sverige – 9 sagolika slott du kan bo på


Text: Karin Wimark • 2023-10-19
RestipsSverigeListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen