Annons
Annons
Öland bjuder på såväl spektakulär natur som gastronomi i högsta klass.

Kroppkakor, fyrar och mysiga loppisar. Öland bjuder på såväl spektakulär natur som gastronomi i högsta klass. Foto: Karin Wimark, Marcus Carlsson

Sverige

Redaktionen på Öland – här är ställena vi älskar

Öland bjuder på säregen natur, saftiga kroppkakor, raukar och färgstarka skördefester. Här är våra favoriter – från norr till söder!

Text: Karin Wimark • 2022-08-29 Uppdaterad 2024-06-04

1. Byrums raukar

Säg raukar och många tänker på de gotländska klippformationerna. Men Ölands raukfält är minst lika imponerande. I Byrum, på nordvästra Öland breder hundratals raukar ut sig intill havet. Hoppa mellan kalkstensformationerna, leta efter fossiler eller ta med en picknick-filt och spana ut mot ön Blå Jungfrun som man skymtar i horisonten.  

2. Blå Jungfrun

Till Blåkulla red häxorna för orgier med Satan. Att uttala namnet ansågs så farligt att det byttes till Blå Jungfrun. Trots det har öns magiska skimmer fortsatt locka besökare. Hit kan du åka på en dagsutflykt för att vandra genom sagolik nationalpark med grottor, klapperstensstränder och vidunderlig utsikt.  

3. Gamla kustvägen

Utforska kustvägen på nordvästra Öland på cykel! Här slingrar sig grusvägen längs den öländska stenkusten förbi välbevarade sjöbodar, stenbrott och fornlämningar i form av gravar och husgrundområden. Vägen börjar i Äleklinta i söder och slingrar sig norrut till Djupvik och så småningom Sandvik. Missa inte att slinka in på Sandviks Fisk & Hamnkök för lokala, färska delikatesser. Spana också in Stenkustens Hamn där små välutrustade sjöbodar placerade intill strandkanten går att hyra.

4. Kaffestugan i Böda

Om du befinner dig på norra Öland får du inte missa hantverksbageriet Kaffestugan som förutom läckra bakverk och bröd rostar sitt eget kaffe! Ja, faktiskt Ölands första och enda kafferosteri. Dofter av nygräddade bullar och rostade kaffebönor får en att vilja stanna länge. Här serveras också pizza och egentillverkad gelato (spana också in Kaffestugans egna gelaterior, Gelato & Biscuits, i Byxelkrok och Sandviks hamn), ja till och med logi för den som vill stanna över natten. Checka in i Bagarstugan där nybakade frallor levereras till dörren varje morgon.  

5. Ninnis Kroppkaksbod

Det doftar kryddpeppar och fläsk då vi stiger in i Ninnis Kroppkaksbod i Löttorp. I köket är det full fart och en bra dag kokar man 3000 kroppkakor! Slå dig ner i trädgården eller ta med en kastrull som lokalborna gör. Serveringen sker med smör, lingonsylt och grädde. Mums!

6. Kårehamns Fisk & Havskök

I fiskehamnen Kårehamn på norra Ölands ostkust spanade man under 1600-talet efter smugglare med strandridare. Lotsgården finns än idag kvar, men hit åker du främst för den mysiga restaurangen Kårehamns Fisk & Havskök, bekväma ställplatser för husbilar liksom det rika fågellivet. Sommartid kan du slå sig ner på Café Båthuset för en strömmingsmacka eller enklare fika, medan fiskrestaurangen serverar allt från skaldjursplatåer till saftiga fish and chips.

På sensommaren kan du köpa med dig lokalt fångade insjökräftor i fiskbutiken men här finns också allt från hälleflundra, marulk och lax till ostron och hummer.  

7. Lammbutiken i Äpplerum

Tusen nyanser av grått! Det får du om du stiger in i den stora ladugårdslängan aka Lammbutiken i Äpplerum där glansiga, mjuka och lockiga får- och lammfällar finns i oändliga varianter. Av ullen tillverkas garn, plädar och tovade tofflor och accessoarer. I Matbo’n säljs delikatesser som honung, öländsk rapsolja, bönor, vete, marmelader liksom gårdens egna naturbeteskött efter tillgång och årstid. Den mysiga gården har vandrat i generationer sedan 1600-talet och här kan du också bo kvar –  välj mellan Lillstugan eller Stora huset med mellan fem och sju bäddar.

8. Hotell Borgholm

Är det något hotell på Öland du inte får missa så är det Hotell Borgholm. Den som älskar design kommer stortrivas bland hotellets träffsäkra inredningsdetaljer i naturmaterial som flirtar med naturen på Öland. Vardagsrummet är som att stiga in i en inredningskatalog med sina mysiga soffgrupper, örtträdgården får axlarna att sjunka och restaurangen smaklökarna att le. Välj mellan menyer som Lilla eller Stora Alvaret med rätter inspirerade av Öland. Missa inte att beställa in drinkar från Baren där bartendern Bella Porcile skapat vilda drinkar på sådant som går att hitta i närheten. Spana också in Borgholms Slott i närheten för konserter och evenemang i Ölands läckraste ruinmiljö.

9. Kackelstugan

Kackelstugan är lantgården som blivit musikhub! Artister som Moonica Mac, Daniel Lemma och Ebbot Lundberg spelar bland hundar, katter och höns och på gården bryggs egen öl och lokala råvaror står i fokus på menyn.  

10. Mormors Stenugnsbageri & kaffestuga, Stora Rör

Ölands mysigaste hamn hittar du i Stora Rör. Här finner du förutom båtar, Mormors i hamnen, som består av ett stenugnsbageri, ett pensionat och en bistro. Bageriet ägnar sig åt traditionell bakning i äldre klassisk miljö och de populära kanelbullarna får ölänningar att vallfärda hit. Bistron fokuserar på närodlat i avslappnad hamnmiljö och det ockragula pensionatet ligger inbäddad mellan strandkanten och ek- och hasselskogar.

11. Stora Alvaret

Cykla, picknicka, roadtrippa eller vandra. Är det någonstans du ska göra detta så är det på Stora Alvaret – en av världens mest säregna kulturlandskap. Kargheten, den unika växtligheten, betesmarkerna. Stora Alvaret måste upplevas.  

12. Färjestaden

Det bubblar i Färjestaden och de senaste åren har allt fler butiker och caféer poppat upp. Missa inte Fredriks Bröd & Bakverk för schyst surdegsbröd och bakverk medan Ölands choklad serverar krämig smakrik glass och egentillverkade praliner!

13. Paradisverkstan

Om du befinner dig på Öland och älskar keramik får du inte missa Paradisverkstaden – en oas och familjeägt företag strax söder om Färjestaden. Butiken och verkstaden är öppen året om och bjuder på ljuvliga konstobjekt, tallrikar, koppar, fat och skålar. Slå dig ner i det mysiga caféet eller i den lummiga innergården sommartid.

14. Skördefest

Missa inte Ölands årliga skördefest som äger rum i slutet av september då över 900 aktiviteter äger rum runtom på ön. Besök gårdsbutiker och restauranger för årets skörd, strosa på marknader och njut av konst- och hantverksinstallationer på den årliga konstnatten.


Text: Karin Wimark • 2022-08-29
SverigeGuideVagabond on Tour Sverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen