Annons
Annons

Ombord Vasa. bilder tagna för Vasaboken 2011

Sverige

Så hjälper du till att bevara Vasa

Bultar ditt hjärta för Vasa? I så fall kan du hjälpa till att bevara skeppet så att det inte ruttnar och faller sönder, så också våra barn och barnbarn ska kunna fascineras av det.

Text: Per J Andersson • 2024-07-06 Uppdaterad 2024-07-06

Efter 333 år på botten av Saltsjön i Stockholms inlopp bärgades Vasa. De ursprungliga nitarna som höll ihop skrovet hade 1961 – då det togs upp från havsbotten – rostat bort.

Tusentals nya stålbultar slogs i för att skeppet skulle kunna hålla samman och bärgas. Efterhand rostade också de bultarna bort. Järn frigjordes som orsakade kemiska reaktioner med Vasas träskrov.

Köp en bult i ett etui och bli en Vasaskeppshjälte! Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM

Nya bultar

Bultarna från 1960-talet har därför nu bytts ut mot nya rostfria bultar som är specialkonstruerade och ska hålla i minst 150 år. De gamla bultarna som togs ur lades i trälådor på museet.

– Vi undersökte om det var möjligt att använda dem i vårt insamlingsarbete för projektet Stötta Vasa. Det är väldigt roligt att idén nu blir verklighet, säger Vasamuseets Katarina Litzén enligt ett pressmeddelande där besökare bjuds in att köpa en gammal bult och på så sätt stötta bevarandet.

Dyr spik

De gamla bultarna har putsats och fejats och förpackats i ett etui som säljs i museishopen. Men de är inte billiga. För att bli ägare till en av de gamla bultarna som höll skeppet samman de första 60 åren efter bärgningen måste du göra en donation på 11 500 kronor.

Men då blir du en Vasaskeppshjälte. För alla pengarna går oavkortat till arbetet med att byta ut skeppets stöttning och bevara skeppet för framtiden.

Hjälp att bevara

– Det känns fint att de bultar som en gång hjälpte Vasa att bärgas nu används till att hjälpa henne igen, säger Katarina Litzén.

Bultförsäljningen är en del av projektet Stötta Vasa som beräknas vara klart 2028 då det gått 400-år sedan Vasas första, olycksaliga och enda seglats.

Läs också: Stockholms bästa badplatser och stränder.

Läs också: 10 klassiska konditorier och kaféer i Stockholm.


Text: Per J Andersson • 2024-07-06
Sverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen