Annons
Annons
Se över bilen och dess innehåll för att slippa tråkiga överraskningar på bilsemestern. Foto: Getty images

Se över bilen och dess innehåll för att slippa tråkiga överraskningar på bilsemestern. Foto: Getty images

Nyhet

7 tips för en säkrare bilresa

Mer än var femte svensk väljer att åka på bilsemester inom landet i sommar, men det finns en del saker att tänka på innan man ger sig iväg.

Text: Redaktionen • 2020-07-27 Uppdaterad 2021-06-23

Försäkringsbolaget If har frågat svenskarna om deras semesterplaner och det vanligaste svaret är att stanna hemma hela sommaren (40 procent). Men av de som trots allt bestämt sig för att lämna hemmet är bilsemestern det som lockar mest – mer än var femte svensk (22 procent) reser med bil i Sverige. 

Planera innan

FÙ?r att bilresan ska bli så bra och säker som möjligt finns det en del saker att tänka på innan man ger sig ut på vägarna.

– Se till att bilen är i gott skick och klarar av en längre resa. Planera färdvägen innan du ger dig av och se till att packa bilen på rätt sätt, säger Jessica Hjälmered, presschef på If. 

Även om man ska köra långa sträckor är det klokt att ta många pauser och köra när man är utvilad.

– Det är också bra att ha med matsäck och något att dricka i bilen ifall energin börjar ta slut eller man skulle bli stående. 

7 tips för en säkrare bilresa:

  • Se Ù�ver bilens skick, kontrollera att den klarar av en längre resa. Serva gärna bilen innan du reser iväg och byt ut de delar som riskerar att gå sönder.
  • Skaffa rätt utrustning – som till exempel första-hjälpen-väska, reservdäck eller reparationssats för däck.
  • Planera bilresan och läs på om färdvägen för att undvika hinder längs vägen. 
  • Kör utvilad. Ta regelbundna pauser och märk i förväg ut ställen där ni kan stanna för att äta och sova, om det behÙ�vs. 
  • Ha rätt bilbarnstolar och sittkuddar som passar barnen. Köp bra sovkuddar som stödjer huvud och nacke så att de kan sova avslappnat och säkert när de sitter upp.
  • Se till att packa bilen på rätt sätt, och följ viktgränserna så att bilen inte blir vinglig på vägen. Tänk på att lösa föremål kan medföra stor risk för bilens passagerare. 
  • Se över din bilförsäkring. Har du rätt körsträcka och ingår hyrbilsförsäkring till exempel? 
7 tips för en säkrare bilresa
Bra att vara ute i god tid om du vill hyra bil under din semester Europa. Foto: Getty images

Resa med bil i Europa

För den som planerar att åka söderut med bilen är det viktigt att vara medveten om de eventuella utmaningar som kan inträffa om man skulle råka ut för driftstopp i någon av de länder med restriktioner eller de länder som varit nedstängda under en längre period. Dessa länder kan ha utmaningar när det gäller tillgång till hyrbilar, hotell och resealternativ. Därför är det viktigt att ha marginaler både i form av reskassa för utlägg och tid i din planering. Det är även viktigt att se över reseskyddet.

Svenska guldkorn – hantverksbröd, surf och sjökrogstips

Svenska guldkorn – strandpärlor från norr till söder

Svenska guldkorn – svemestra bland flanörer och fyrvaktare

Svenska guldkorn – klassisk ångbåtstur och afternoon tea

Svenska guldkorn – höga berg och klara sjöar


Text: Redaktionen • 2020-07-27
NyhetSverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen