Annons
Annons
Vi listar Stockholms 10 bästa hantverkarglass-barer. Foto: Anna Hugosson / mediabank.visitstockholm.com & Snö.

Vi listar Stockholms 10 bästa hantverkarglass-barer. Foto: Anna Hugosson / mediabank.visitstockholm.com & Snö.

Sverige

Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass

Krämiga italienare på sicilianska pistagenötter, len och lekfull mjukglass eller svenskt på granskott och lingon? Smaken är som baken. Tur att de riktigt vassa glassbarerna i Stockholm är flera. Här är 10 favoriter just nu!

Text: Karin Wimark • 2021-05-20 Uppdaterad 2021-06-22

1. Snö, Kvarnholmen & Odenplan 

Flerfaldig mästare

Gelateria och caffeteria med hög kvalitet och spännande smaker. Den dagsfärska, krämiga gelaton hos Snö går att avnjutas såväl på Kvarnholmen som på Odengatan mitt emot Vasaparken. Vad sägs om smaker som brynt smör med rosmarin, pistage eller vanilj med havssalt? Snö är flerfaldig mästare i Sveriges SM i glass och varierar smakerna dagligen. Blir du sugen på något matigare serverar även enklare rätter som dagens pasta och focaccia.

Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
Flerfaldig SM-mästare i glass! Foto: Snö.
Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
Vad sägs om rosmaringlass eller brynt smör-glass? Foto: Snö.

2. Gelato Caput Mundi, Nytorget

Italienskt mitt på Södermalm

I Axel Landquist Park, nära Nytorget på Södermalm hittar du en grön liten glasskiosk som säljer glass vi smälter för. Familjen Centellini med rötter i Italien driver Gelato Caput Mundi – där man tillverkar traditionell, italienskt gelato på råvaror som sicilianska pistagenötter, hasselnötter från Piemonte och ekologiska mejeriprodukter från Roslagen. Caput Mundi är latin för “världens huvudstad” och användes länge för staden rom – dess centrum! Efter praktik hos några av Roms främsta glassmakare hoppas de nu kunna göra sin gelateria till en knytpunkt för glassälskande besökare på Södermalm. 

Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
Gelato Caput Mundi hittar du i en liten glasskiosk vid Nytorget. Foto: Caput Mundi.
Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
Sicilianska pistagenötter eller hasselnötter från Piemonte – vilken blir det? Foto: Caput Mundi.

3. Mjukmjuk, Vasastan

Mjukglassen som sticker ut hakan

Lekfullt, krämigt och knasiga smaker! Vad sägs om kanelbullemjukglass toppad med grillade marshmallows, glass på Cold brew coffee eller söta och glassiga fredagstacos? Hos Mjukmjuk på Hagagatan är det mjukglass som gäller. I alla dess kombinationer! Men det är inte vilken mjukglass som helst. När grundaren Jeremy DiPaolo tröttnat på att den massproducerade mjukglass han växte upp med i Los Angeles, främjande vinst framför kvalitet, började han experimentera hemma. Några år efter att han flyttat till Sverige och utbildat sig i Italien öppnade han Mjukmjuk – en gul liten butik som säljer schyst mjukglass på naturliga råvaror. 

4. Fryst, Kungsholmen

Populärt ställe gör comeback! 

Kungsholmsfavoriten Fryst lämnade för några år sedan över lokalen till Jens & Victor, men kunde inte låta bli att komma tillbaka. Nu öppnar man igen – fast tillsammans och med planer på att expandera. Fokus ligger på säsongsbaserade smaker på svenska råvaror som granskott och rabarber, men också kreativa kombinationer som espresso, kardemumma och karamell. 

Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
Fokus är säsongsbaserade smaker som granskott och rabarber. Foto: Fryst.
Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
Nyöppnat gammalt ställe på Kungsholmen. Foto: Fryst.

5. Magnus Johansson glass & konfektyr, Hammarby Sjöstad

Tv-kock öppnar nytt

Det populära bageriet & konditoriet i Hammarby sjöstad har vidgat vingarna och öppnade i år Magnus Johansson Glass & konfektyr alldeles runt hörnet. Här kan du frossa i len mjukglass och krämig skopglass serverade i egenrullade strutar liksom inhandla helgens godis från glasburkar fyllda med handgjorda geléhallon, kolor och mintkyssar som för tankarna till Pippi Långstrump. Välj mellan ett dussin glass-smaker med exempel som choklad/hasselnöt, citron med vit choklad och blodapelsinsorbet och toppa med det egentillverkade strösslet. Eller varför inte slå på stort med en hel glasstårta?!

6. Gelateria Sofo, Skanstull 

Hantverksglass med kontraster

På glassbaren La Gelateria Sofo gifter sig norrländska smaker med italiensk gelato. Ingen slump då ägaren Charlotte har rötter i Norrland men förkärlek för Italien. Här serveras krämig gelato på klassiska smaker som hasselnöt, pistage, vanilj och mörk choklad, men också otippade smaker som hjortron, blåbär och granskott och lingon. På Götgatan 90 älskar man kontraster något som märks i sortimentet av den dagsfärska gelato – tillverkad i butiken anpassat efter råvaror i säsong. 

Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
En blandning av pistage, hjortron och granskott. Foto: Gelateria Sofo.
Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
Norrland möter Italien hos Gelateria Sofo på Södermalm. Foto: Gelateria Sofo.

7. Scarfò, Bromma 

Favorit i förorten

Sedan Scarfò öppnade sin glassbutik i Bromma har en ständig kö slingrat sig på gatan utanför. Folket är här för att stanna. Så pass att man uppfört ett kölappsystem. Den krämiga, smakrika gelaton görs på pistagenötter från Bronte, hasselnöt från Piemonte, lakrits från Kalabrien… men också oväntade smaker som “Lilla gubben” på rökig whiskey, vanilj, apelsin, hassenötter och kolasås. Kommer du en söndag är det dock ett måste att testa Cannoli – det läckra siclianska bakverket som består av ett friterat kakdegsrör, sötad ricottakräm doppat i pistagenötter kanderad bergamott.

Missa inte: Angelo och Hanna Scarfòs egna glassbok: Gelato. Finns på nätbokhandlare för 220 kr.

Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
Angelo och Hanna Scarfòs har nyligen gett ut en ny glassbok, Gelato. Foto: Lennart Weibull.
Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
Testa “Lilla gubben” på rökig whiskey! Foto: Scarfo.

8. King Scoopa, Hornstull

Nytt på torget

Söderstället och glassbaren King Scoopa grundades av gänget bakom Omnipollos Hatt och blev snabbt en källarlokal det snackades om. King Scoopa ligger långt ner på Hornsgatan, men nu har man även slagit upp portarna mitt på torget i Hornstull! Dyk in för smaker som: något chokladigt, något fruktigt, en sur sorbet, något nötigt, något annat. Ja ni fattar. Tanken är att alltid bjuda på 8 smaker åt gången av kreativa kombinationer som är någonstans mellan gelato och krämig gräddglass. Vi tackar och tar emot.

Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
Köp med en glass från King Scoopa och bege dig ned till bryggorna vid vattnet i Hornstull. Foto: Visit Stockholm.

9. Francis & Francis/Steam, Vasastan & Södermalm

Stans läckraste mjukglass

Francis Francis leker med form och textur utan att för den delen kompromissa med smaken. Här görs läcker mjukglass från grunden på mjölk från Väddö gårdsmejeri och fruktiga sorbet för den som önskar ett veganskt alternativ. Smakerna då? Alltid lika överraskande med varianter som matcha och yuzu, svart sesam, blodapelsin eller vit persika och Shiso. Vad det är? Susa förbi Karlbergsvägen 44 och hos Steam Krukmakargatan och fråga dig fram.

Stockholms bästa glassbarer med hantverksglass
Läckraste mjukglassen? Foto: Francis & Francis / Steam.

10. Lundbergs, Gröndal

Klassiker med kvalitet

På det klassiska konditoriet Lundbergs i Gröndal hittar man inte bara kvalitativt surdegsbröd och bakverk. Här tillverkas också italiensk gelato av högsta klass i ett område som känns som en småstad i staden. Syrlig sorbet, krämig nocciola och pistage för dock tankarna till Italien. Slå dig ner på den avslappnade uteserveringen och njut av detta gömställe som ännu undkommit den värsta hypen. Just det, glömde vi säga att man även här är flerfaldig mästare i glass-SM?

Här hittar du Sveriges bästa hantverkarglass

Klart: Här hittar du Italiens bästa glass

50 weekendtips till Stockholm – redaktionens egna favoriter


Text: Karin Wimark • 2021-05-20
SverigeMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top