Annons
Annons
Kaffebarer i Stockholm.

Stockholm kryllar av bra kaffebarer! Vi har letat upp våra favoriter – från flerfaldiga mästare på specialkaffe till klassiska italienare. Foto: Christian Gustavsson (t v + t h), Johan & Nyström (mitten).

Sverige

Stockholms 13 bästa kaffebarer

En snabb espresso vid bardisken som i Italien eller lättrostad svenskt med påtår? Vagabonds kaffeexperter gallrade i djungeln och listar 13 favoriter bland Stockholms kaffebarer. OBS! Listan är numrerad men inte rankad.

Text: Karin Wimark • 2021-12-07 Uppdaterad 2023-02-22

1. Johan och Nyström

Kaffeälskarna på Johan & Nyström var bland de första att föra in specialkaffe i Sverige och rostar sitt kaffe på eget rosteri i Länna, söder om Stockholm.  Filosofin bygger på transparens, kvalitet och hållbarhet och baseras på en passion att förändra branschen och göra det bättre för kaffebönderna utan mellanhänder. Besök någon av Johan & Nyströms kaffebarer i Stockholm eller i Helsingfors. Konceptbutiken på Södermalm har blivit till ett vardagsrum dit du går för en färsk kopp, skönt häng eller varför inte en kaffekurs?

Johan & Nyström finns på flera ställen i Stockholm samt i Helsingfors. Foto: Johan & Nyström

2. Drop Coffee Roasters

Ska du dricka en bra kopp kaffe i Stockholm så står Drop Coffee Roasters på Mariatorget högt upp på listan. Senast i år hamnade kaffebaren på första pallplats då Svenska Gastronomipriset listade ”Baristornas Kaffeupplevelse” och delägaren Joanna Alm är dessutom trefaldig Sverigemästare i kafferostning. Från att ha rostat enkilos-batcher i kulisserna på butiken har man nu ett rosteri i Rosersberg som dessutom är ekologiskt.

Kila förbi den skandinaviskt inredda butiken för kaffe i skalan ljusrostat till mellanrostat. Stämningen är avslappnad, baristoria professionella! Spana också in boken ”Manifest för bättre kaffe” – där Joanna Alm guidar dig längs kaffets väg från urspring till färdig kopp.

Flerfaldiga mästare! Drop Coffee – en institution vid Mariatorget som serverar specialkaffe av högsta kvalitet. Foto: Christian Gustavsson

3. Black Honey Coffee Roasters

Black Honey Coffee Roasters är familjeföretaget med rötter i Turkiet där kaffe under lång tid var en lyxvara som dracks med vördnad och rostades lokalt – ja nästan varje litet samhälle hade ett eget rosteri! Kaffe var lika med gemenskap och ur det väcktes en dröm om att starta eget rosteri. Idag driver Murat och hans söner Black Honey Coffee Roasters på Sicklastråket i Nacka i familjär och urban miljö. Slink förbi på en kopp nybryggt eller boka in dig på en kaffeprovning! Här serveras också frukost, brunch, lunch och middag!

Boka in dig på en kaffeprovning hos familjeägda Black Honey Coffee Roasters i Sickla. Foto: Black Honey Coffee Roasters

4. Kersh Kafferosteri

Alltsammans började i ett kök på Södermalm. Aadel Kersh hade just fått en liten kafferostare från sin farmor i Palestina och vad som började med en hobby växte snabbt till en passion. Kanske har ni testat Aadels kaffe inne på Grandpa på Kungsholmen? För att göra resan kort flyttade Kersh Kafferosteri in i en gammal porslinsfabrik i Gustavsberg på Värmdö 2020 dit du givetvis kan komma för kaffe av bästa rang! Här rostar man noggrant utvalda kaffebönor från gårdar, koopertiv och områden där miljön och människor står i fokus. Välj mellan ljus, mellan eller mörkrost, njut av trädgårdsoasen i den gamla fabriken eller kom för en finpizza och en öl framåt helgen.

Finpizza och öl? Eller kaffe av bästa kvalitet? Kersh Kafferosteri stillar alla sug! Foto: Kersh Kafferosteri

5. Cafè Pascal

För Vasastanhipsters och Södermalmare i jakt på bästa kaffet. Cafè Pascal kom på andra plats i Baristornas Kaffeupplevelse 2021 och på pallplats med Håkan Säverlind som vann Baristornas Barista. Avslappnat och livligt på de båda caféerna med tegelväggar, putsad betong och pallstolar i trä. Läckraste grillade mackorna med surkål & gruyer och perfekta croissanter. Och givetvis specialkaffe på egenrostade bönor!

6. Stockholm Roast

Det bubblar i Slakthusområdet! I de gamla industrihistoriska miljöerna byggs nu en ny matdestination i Stockholm, och först ut var Stockholm Roast – ett kafferosteri, butik och kaffebar! Hit går du för skönt häng och kaffe av bästa kvalitet serverat i japansk keramik. Under sommaren kunde du komma hit för yaki – det vill säga japansk grill och i skrivande stund riggas vinevent. Håll utkik på deras sociala medier för vad som väntar härnäst.

Hippast i stan! Håll ett öga på Stockholm Roast som ständigt arrangerar roliga event i Slakthusområdet. Foto: Stockholm Roast

Fyra italienare i Stockholm

7. Sosta Bar

För bäst italienkänsla och rivig espresso ska du bege dig till Sosta Bar på Sveavägen. En liten espressobar med ståplatser som på senare tid byggts ut och blivit stället dit man likväl går för en bit mat eller en aperitivo. Käka en pizza, beställ lite charkuterier eller kom för din morgonkaffe som förr. Sommartid finns givetvis gelato. Missa inte!

8. Caffetteria Del Corso

Är du istället vid Drottninggatan kan du svänga förbi Caffetteria Del Corso för en espresso på stående fot och en typisk siciliansk cannolo. Enkelhet i det bästa av former, så som italienarna kan allra bäst.

9. Café dello sport

I Hornstull ligger sportbaren Café dello sport som lätt får en att vilja bli stammis. Dels för det italienska kaffet, utan krusiduller, dels för den gemytliga stämningen och den avslappnade italienska bullrigheten.

10. Poli Caffé

Sist men inte minst Poli Caffé på Kungsholmen. Stig in i en charmig bar från 1962 med personliga foton på väggarna, kaffe av högsta kvalitet och bakverk som får dig att vilja ta första bästa flyg till Italien. Bönorna? Ja de kommer från det italienska kafferosteriet med samma namn som kaffebaren. 

Café dello Sport är en av flera italienare i stan som vet vad de sysslar med! Foto: Café dello Sport

11. Beck Kaffebar

Strax bakom Medborgarplatsen på Tjärhovsgatan ligger Beck kaffebar vars namn inspirerats av gatan den ligger på. När tjära kokas kallas nämligen resten för beck. Lite som en stark espresso! Här serveras idag specialkaffe på ekologiska bönor från mikrorosteriet Back Coffee i charmig lokal med shackrutigt golv. Lätt att vilja bli stammis i denna familjära kaffebar.   

Hemma-hos-känsla på Beck Kaffebar. (t v). Kaffe med is, bästa törstsläckaren en het sommardag! (t h). Foto: Beck Kaffebar

12. Lykke Kaffebar

Hållbarhet, passion och stenkoll! Lykke Kaffegårdar utmanar kaffeindustrin genom att odla, köpa och rosta kaffet själva. Här finns inga mellanhänder, utan de äger faktiskt gårdarna tillsammans med bönderna. Rosteriet ligger i Hökarängen, men kaffebaren du inte får missa ligger på Södermalm vid Nytorget. Här kan du mingla med kaffenördiga hipsters, dricka kaffe med namn som Bam Bam, Hapiness och OJ, i färgstarka förpackningar och göra det med gott samvete. Grundaren till Lykke Kaffegårdar var tidigare med och grundade kafferosteriet Johan & Nyström.

13. Il Caffè

Schyst kaffe som numer finns tillgängligt på flertalet platser runtom i Stockholm – var och en med sin prägel, men alla med känslan av att ha hamnat i en blandning av Italien, Berlin och Köpenhamn. På Hornstull smiter man in för en espresso i all hast innan bussen eller tunnelbanan kommer. Bli inte avskräckt av alla datorer, till Il Caffè kommer ofta frilansare utan att bli utkörda. Goda grillade mackor när hungern sätter in finns också, samt en filial i Los Angeles om du skulle råka befinna sig på andra sidan jorden.

Rejält kaffe och pluggvänlig miljö. Il Caffè är en favorit hos många lokalbor! Foto: Il Caffè

Text: Karin Wimark • 2021-12-07
SverigeMat och dryckStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen