Annons
Annons
Vinbarer i Stockholm.

Avslappnat och vinvänligt på Tyge & Sessil Foto: Mathias Nordgren (t v). Gemla fokuserar på hantverk & passion något som märks i både vin, mat & möbler. Foto: Karin Wimark (mitten). Stockholm vimlar av schysta vinbarer! Foto: Getty Images (t h).

Sverige

Stockholms 12 bästa vinbarer för en skön utekväll

Det poppar upp allt fler vinbarer i Stockholm. Från nischade naturvinsbarer till nördiga frankofiler och stammisvänliga krypin. Men något har de alla gemensamt. Vin ska vara kul! Här är 12 favoriter just nu.

Text: Karin Wimark & Helle Kikerpuu • 2022-02-25 Uppdaterad 2023-12-11

1. Folii Vinbar

Prisad Söderbar

En av Stockholms bästa vinbarer som återkommande gånger vunnit guld i vinguiden Star Wine Lists tävling för bästa vinlista på glas. Balansen mellan finess, enkelhet och mysfaktor är slående. Att stället också ligger lite avsides, på Södermalms tunnelbanelösa östra sida, gör att stället har mer av den där eftersökta “kvarterskänslan”. Hit går man med siktet inställt på en bra vinkväll. Schyst är att det allra mesta kan beställas som halvglas, helglas, halvflaska eller helflaska. Missa inte heller vinprovningarna som återkommer med olika teman. 

• Erstagatan 21, Södermalm. folii.se

2. Grus Grus

Vinstök av bästa slag

Tranans bakficka Grus Grus (“trana” på latin) är vinbaren som lämnat all prestige utanför dörren och erbjuder schyssta viner i avslappnad miljö. Kom med vännerna, familjen eller kollegorna för väl utvalda viner och mathantverk. Missa inte vinprovningar och event med vinmakare från hela världen.

• Karlbergsvägen 14, Odenplan. grusgrusvinbaren.se

3. Dryck Vinbar

Socialt vid Mariatorget

Hit kan man komma utan att vara vinnörd – få förunnat när man talar om vinbarer i toppklass! Snobberiet är som bortblåst och istället finns bara schyssta viner med fokus på omsorgsfullt producerade viner, ofta från mindre producenter. Dessutom bjuds det på bra mat och tips från proffsiga vinkännare som guidar en genom vinvärlden och inte kommer fnysa åt den som beställer en av deras goda öler. 

• Swedenborgsgatan 1, Mariatorget. dryckvinbar.se

4. Cork Vinbar

Vai Vai Portugal

I Gamla stan finns både turistfällor och några av Stockholm bästa restauranger och barer, Cork Vinbar tillhör den sista kategorin. Här möts man ofta av ägaren och sommelieren Alexandre Carreira som välkomnar en vid dörren till den portugisiska vinbaren. För hög mysfaktor, ta trappan upp till den lilla avsatsen där borden samsas med vinlådor och flaskor. Vill du däremot prata goda viner, mat och Portugal ska du ta plats vid baren. Missa inte deras risotto!

• Stora Nygatan 22, Gamla Stan. corkvinbar.se

5. Tyge & Sessil

Smalt, stimmigt & stökigt

Naturnära, avslappnat och med en stor vin-entusiasm som smittar av sig så snart man kliver innanför dörren ! Tyge & Sessil är vincafét dit du går för en spännande vinresa med avstamp i småproducenter. Vintagemöbler sätter tonen, ett piano står redo för den som får feeling, flaskor balanserar på boktravar, i hyllor och diverse vrår på det schackrutiga golvet. Beställ in några smårätter så som kikärtspannkaka, tartar på torsk eller klassika boquerones och luta dig tillbaka. Tyge & Sessil tar hand om dig.

• Brahegatan 4, Östermalm. tygesessil.se

6. Hornstulls Bodega

Cocktailmästare öppnar vinbar

Tjoget har öppet nytt! Eller rättare sagt den lilla vinbaren Hornstulls Bodega, tidigare ett litet vinrum inuti cocktailprisade Tjoget, numer med egna lokaler vägg i vägg! På dörren möts du av texten ”En osnobbig vinbar” något som bekräftas av den stimmiga stämningen i den dunkla lokalen. Maten bär spanska influeser, öppettiderna är generösa och vinerna sträcker sig från trendigt och naturligt till klassiska fransoser. Om det vankas köer på helgerna? Det tror vi.

• Hornsbruksgatan 24, Hornstull. hornstullsbodega.com

7. Savant Bar

Stammisvänligt hela dagen

Om du letat den där baren du kan gå till dygnet runt, oavsett sug efter kaffe eller vin, så har vi svaret. Savant Bar är stället du vill bli stammis på. Ett krypin i Vasastan med passion för bra dryck, småskalighet och grönt tänk! Här följer man hjärtat snarare än trender, måltiderna är säsongsanpassade och de naturliga vinerna byts ut efter tycke och smak. Slå dig ner vid bardisken, fråga efter något skoj på den svarta griffeltavlan och låt timmarna flyga.  

• Tegnergatan 4, Rådmansgatan. savantbar.se

8. Ambar

Orange is the new black

Har du testat orange viner? Oavsett svar är Ambar vinbaren att spana in. Här serveras det mesta som drar åt det oxiderade hållett. Bärnstensfärgade härligheter, gärna med lite udda smaker. Följ med på ett djupdyk i naturvinsvärlden där kunniga kockar och sommelierer matchar dryck med japanskinspirerade smårätter med husmanskostnisch. Dock står vinet i fokus, maten är sekundär på Ambar.

• Tomtebogatan 22, St Eriksplan. ambarvinbar.se

9. Gaston

Avskalad comeback

I vad som känns som ett vardagsrum på Mälartorget ligger Gaston – en intim vinbar som hösten 2021 öppnat i ny regi. Hurra säger vi! Den avskalade inredningen i trä, koppar och sten för tankarna till Japan, vinlistan är bred och stämningen gemytlig. Beställ in en klassisk Boeuf Bourgiuignon och ett fylligt rödtjut. Eller be om sommelierernas bästa råd för dagen.

• Mälartorget 15, Gamla Stan. gastonvin.se

10. Babette

Finvin på stammiskrog

Babette är kvarterskrogen som kvalar in på vinbarslistan på grund av stort vinintresse, stammisvänliga stämning och trendsäkra fingertoppskänsla. Här serveras krispiga pizzor och opretentiösa smårätter av kockar med erfarenhet från finkrogar som Esperanto, Frantzen och Fäviken. Matcha dessa med en klassisk fransk bourdeaux, en smakrik Nebbioli eller ett frizzigt naturvin. Missa inte pizzan med hettande N’duja och mozzarella. Mmm.

• Roslagsgatan 6. babette.se

11. Gemla Vinbar

Med naturen i fokus

På Magnus Ladulåsgatan hittar man Gemla vinbar –  vinbaren där industriell inredning möter gediget trähantverk, där hantverksviner matchas med mjölksyrade morötter och där stämningen är uppsluppen och avslappnad. Till Gemla går man för kvalitet. Här värnar man om miljön, något som avspeglas i såväl inredning som det du stoppar i dig. Stryk onödiga krusiduller och addera kunniga sommelierer. Dessutom något så roligt som ett showroom dagtid för det svenska möbelföretaget Gemla!

• Magnus Ladulåsgatan 8D, Södermalm. gemlavinbar.se

12. Vina

Vinvardagsrummet

Vina ligger strax bakom Nytorget i en liten charmig lokal på två våningar. Här är vinlistan dynamisk – med rötter i Europa. Ja, tänk småskaligt och naturligt, avslappnat och familjärt så har du Vina. Beställ in en ost & charkbricka, några smårätter och dela några ord med systrarna som driver vinbaren. Stammisvänligt.

• Sofiagatan 1, Södermalm. vinaaa.squarespace.com


Text: Karin Wimark & Helle Kikerpuu • 2022-02-25
SverigeMat och dryckStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen