Annons
Annons
Karin Wimark ger sina fem bästa Sverigetips. Foto: Lukas Nyberg & Karin Wimark

Karin Wimark ger sina fem bästa Sverigetips. Foto: Lukas Nyberg & Karin Wimark

Restips

Svenska guldkorn – hantverksbröd, surf och sjökrogstips

Vart åker Vagabond när det vankas svemester? Redaktionen listar sina smultronställen i Sverige från norr till söder. FÙ�rst ut att dela med sig av sina fem favoriter är redaktör Karin Wimark.

Text: Karin Wimark • 2020-07-20 Uppdaterad 2021-06-23

Surflogiet

Gotland

Surflogiet startade 2017 som en samlingsplats med camping för surfare. Sedan dess har den vackra stranden i Tofta på västra Gotland expanderat med tälthotell, bar & kafé, kurser, event och spontana fester. Ekologiskt, återbruk och naturligt är ledorden för den mysiga oasen dit besökare välkomnas för ett yogapass, en surflektion eller helt enkelt bara skönt häng på en av Gotlands bästa stränder.

Läs mer: Surfa i Sverige – 5 schyssta ställen och nybörjartips

Svenska guldkorn – hantverksbröd, surf och sjökrogstips
På en liten sjökrog kan du njuta av rökta räkor. Foto: Karin Wimark

Jungfrukusten

Gästrikland & Hälsingland

Jungfrukusten sträcker sig från Gåsholma i söder till Ragnvaldsnäs i norr och är en skärgård många missar. Den vackra kustvägen i Gästrikland och Hälsingland kryllar av smultronställen! Vandra i naturreservatet på Hornslandet, njut av stränder och rökta räkor på En liten sjökrog i fiskesamhället Sörfjärden och ta skärgårdsbåtarna för utflykter till närliggande öar.

Svenska guldkorn – hantverksbröd, surf och sjökrogstips
My Feldt kommer med kulinariska överraskningar och inget besök är det andra likt! Foto: Linda Lomelino

Feldts bröd & konfekt

Halmstad

Ett av Sveriges bästa bagerier, Feldts bröd och konfekt, ser ut som en sommardröm. Knallgula väggar, schackrutigt golv, pastellfärgade väg­gar och bakverk i högsta klass. Att delägaren My Feldt dessutom är ett sprudlande lyckopiller gör varje besök till en överraskning. Ibland säljs här korv med hemkörd pucko, ibland fylls korgar med godispåsar fyllda av frukt­remmar och kolor och ibland omvandlas butiken till en blomsterhandel.

Läs mer: Sveriges 12 bästa hantverksbagerier

APA, Kung Louie & Herr Nilsson

Sundsvall

Från att ha varit en rätt medioker krogstad har Sundsvall de senaste åren fått ett uppsving. Tre av mina favoriter ligger under en och samma ägare, något som inte är särskilt svårt att missa med tanke på namnen. Kung Louie serverar flatbread pizza. Restaurangen APA bjuder på klassiskt bistrokäk med egenbryggt APA-öl och Herr Nilsson siktar på att bli stadens bästa köttrestaurang.

Läs mer på menageriet.se!

Svenska guldkorn – hantverksbröd, surf och sjökrogstips
Drömska solnedgångar på Torö stenstrand. Foto: Getty images

Torö stenstrand

Södermanland

Södermanlands vackraste bilväg slingrar sig längs havet ut mot stenstranden Torö, där surfare klyver vågor i alla väder. Här hålls ibland SM i surfning och det är fascinerande att betrakta de våghalsiga surfarna mästra vågorna. Kika in på Stenstrand Keramik, Torö Lanthandel och hotellet Nynäs Havsbad och dagsutflykten från Stockholm har vips blivit till en weekend.

Svenska guldkorn – strandpärlor från norr till söder

Svenska guldkorn – svemestra bland flanörer och fyrvaktare

Svenska guldkorn – klassisk ångbåtstur och afternoon tea

Svenska guldkorn – höga berg och klara sjöar


Text: Karin Wimark • 2020-07-20
RestipsSverigeListorRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top