Annons
Annons

Det vimlar av sköna sommarpärlor i Sverige. Vagabond har grävt fram guldkornen värda ett besök! Foto: Privat/Steampipe Production Studio

Restips

Svenska sommarfavoriter – webbredaktören tipsar

Sommar i Sverige – men vart ska man åka? Jo, till ett somrigt Karlskrona, på vingårdssafari i Skåne och till en kulturell utpost i Göteborgs skärgård – om Vagabonds webbredaktör Karin Wimark får välja.

Text: Karin Wimark • 2024-05-27 Uppdaterad 2024-05-24

Bästa ön i Sverige

Vinga, Göteborgs skärgård

Känd såväl inom sjöfarten som inom svensk kultur. Vinga är nämligen platsen där Evert Taube till stor del växte upp, då hans far var fyrmästare på ön. Idag kan du som besökare gå på guidad tur upp i fyren, titta in i sjömärket Båken och besöka Taube­museet. Stannar du till kvällen är det hamnen och grillplatsen Brända fläsket som är platsen för umgänge och sjöfartshistorier.

Läs också: Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter

Evert Taubes ande vilar över Vinga. Foto: Steampipe Production Studio

Bästa stranden i Sverige

Hölicks havsstrand, Hudiksvall

Det karga landskapet med klapperstensfält, sanddyner, sjöbodar och vita sandstränder för tankarna till Öland eller Gotland. I närheten av det gamla fiskeläget Hölick ligger min favoritstrand med mjuk sand och långgrunt och klart vatten. Är det mulet väder så kan du utforska vandringsstigarna i naturreservatet. 

Ta ett dopp vid stranden eller vandra runt i naturreservatet på Hölick. Foto: Karin Wimark

Bästa sommarstaden i Sverige

Karlskrona

En riktig sommarpärla som precis som Stockholm är byggd på öar. Karlskrona är dock betydligt mer kompakt än huvudstaden, vilket gör den till en perfekt cykelstad. De pittoreska röda kolonistugorna Brändaholm för tankarna till Astrid Lindgrens böcker. Marinmuseet imponerar på både stora och små och den reguljära färjetrafiken tar dig smidigt ut i Sveriges sydligaste skärgård.

Marinmuseet i Karlskrona – en höjdpunkt med havstema. Foto: Visit Blekinge

Bästa naturupplevelsen i Sverige

Kinnekulleleden

Den 48 kilometer långa vandringsleden bjuder på vandring genom variationsrik natur och spännande kulturbygd på det drygt 300 meter höga platåberget Kinnekulle. Höjdpunkter är Stora stenbrottet, även kallat Sveriges Grand Canyon, Flyhovs hällristningar och utsiktstornet på Högkullen med vackra vyer över Läckö slott.

Storslagen natur längs Kinnekulleleden. Foto: Viggo Lundberg

Bästa aktiviteten i Sverige

Vingårdssafari på Kullahalvön

Visste du att tre av landets största vingårdar ligger på Kullahalvön i nordvästra Skåne? Kullabergs Vingård har ett ljuvligt orangeri och somrigt mousserande vin vid namn Josefinelust. Arilds Vingård erbjuder övernattning bland vinrankorna och Lottenlund Estate tillverkar ljuvlig vermouth.

Läs också: Matsafari på skånska Kullahalvön

Vingårdsturista på Kullahalvön. Foto: Studio Vega

Bästa fik/mat i Sverige

Feskekörka, Göteborg

I maj öppnade saluhallen på nytt efter fyra års omfattande renovering och är nu sommarens hetaste snackis. Bland nyheterna finns bland annat den sommaröppna uteserveringen på kanalen med 400 sittplatser, en imponerande ostrondisk och snaps på tapp!

Läs också: Nu öppnar ikoniska Feskekörka – med ostronkiosk & snaps på tapp

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-05-27
RestipsSverigeRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen