Annons
Annons
Annons

Det vimlar av sköna sommarpärlor i Sverige. Vagabond har grävt fram guldkornen värda ett besök! Foto: Johan Marklund/Getty Images

Restips

Svenska sommarfavoriter – chefredaktören tipsar

Sommar i Sverige – men vart ska man åka? TIll en sommarö i Skåne, ett matmecka utanför Falkenberg och till Dalarnas svar på Santa Monica i Kalifornien – om Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström får välja.

Text: Fredrik Brändström • 2024-05-28 Uppdaterad 2024-05-28
Annons

Bästa ön i Sverige

Ven, Skåne

En given dagsutflykt om du befinner dig på Skånes västkust är att ta båten från Landskrona till Ven. Här finns fina stränder, idyllisk landsbygd och branta klippor som sluttar mot havet. När du kliver av färjan så gå bara uppför backen och hyr en gul cykel och du är redo att utforska ön. Att cykla är nämligen grejen på Ven och ön är inte större än att du hinner trampa runt den på en dag. Känner du dig lite crazy så hyr en tandemcykel!

Upptäck den vackra ön Ven i sommar. Foto: Getty Images

Bästa stranden i Sverige

Torö Stenstrand

Vill man känna känslan av öppet hav och karg natur när man är i Stockholm så rekommenderas att ta sig till Torö söder om Nynäshamn. Den steniga stranden för tankarna till Gotland och är en av landets populäraste platser för surfare. Men det är härligt att bara strosa runt bland stenarna och njuta av lugnet.

Annons
Gotlandsvibbar på Torö söder om Stockholm. Foto: Getty Images

Bästa fik/mat i Sverige

Prostens Pizza, Falkenberg

Byn Skrea strax utanför Falkenberg har blivit en populär destination mycket tack vare matprofilen Lisa Lemke och hennes man Marcus Nordgren som bor här och bland annat driver Prostens Pizza. Att sitta i trädgården och äta krispig pizza medan hönor pickar i gräset ger en skön sommarkänsla.

Läs också: Guide: cykla Kattegattleden – 17 tips på vägen

Bästa sommarstaden i Sverige

Rättvik

Dalarnas svar på Santa Monica i Kalifornien, eller åtminstone Tylösand i Halland. Soliga sommardagar är det hit dalmasarna drar för att njuta av bad från den 628 meter långa brygga som löper rakt ut i Siljan. Stationen ligger precis vid stranden, vilket gör det enkelt att ta sig hit med tåg!

Bästa naturupplevelsen i Sverige

Padjelanta

Vill du uppleva fjällen utan att behöva trängas? Åk till Padjelanta, Sveriges största nationalpark, i det nordvästra hörnet av Lappland. Den 15 mil långa vandringsleden går mellan Ritsem och Kvikkjokk. Det finns även möjlighet att sova i stugor längs hela leden. En kort variant är att starta i Ritsem och vandra ett par dagar till Staloluokta fjällstation där man kan ta helikopter tillbaka till Ritsem.

Läs också: Sveriges 17 vackraste platser – här är listan

Padjelanta är Sveriges största nationalpark. Getty Images

Bästa aktiviteten i Sverige

Vandra mellan öar i Bohuslän

Bohusläns kustlandskap är unikt i Sverige. Den lokala arrangören Vandra utan packning har paketresor där du tar dig runt med båt mellan öarna, bor på mysiga bed & breakfasts och vandrar på dagarna. En bra kombo för en långhelg är Bohus-Malmön, Ramsvikslandet och Hållö.

Nyfiken? Läs mer om Fredriks upplevelse i detta reportage.

Populära Marmorbassängen på ön Hållö. Foto: Karin Wimark

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Fredrik Brändström • 2024-05-28
RestipsSverigeChefredaktören tipsarRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen