Annons
Annons
Ingen risk för trängsel vid Sveriges klaraste sjö. Foto: Sofie Lantto/ Joel Wijtmans

Ingen risk för trängsel vid Sveriges klaraste sjö. Foto: Sofie Lantto/ Joel Wijtmans

Restips

Svenska guldkorn – höga berg och klara sjöar

Vart åker Vagabond-redaktionen när det vankas svemester? Formgivare Sofie Lantto tipsar bland annat om sitt hemmaberg och Ölands bästa kroppkakor.

Text: Sofie Lantto • 2020-07-24 Uppdaterad 2021-06-23

Dundret

Lappland

Mitt hemmaberg, fint för en lugn fika, en promenad eller en löprunda runt topparna. Från Dundrets västra topp kan man se en elftedel av Sveriges yta om det är klart väder. Där finns ett nybyggt vindskydd där du kan pausa. Midnattssolen är synlig från toppen av Dundret från början av juni till mitten av juli. Det finns leder och stigar så att du kan springa topparna runt. Startar du vid Björnfällan blir det drygt 13 kilometer. Du kan ta tåget till Gällivare, när du kliver av så är det bara att vända dig om så ser du berget från tågstationen. 

 

Trollsjön

Lappland

Trollsjön, eller Rissájávri som den egentligen heter, är Sveriges klaraste sjö med ett siktdjup på ca 36 meter. Alltid iskall eftersom vattnet kommer från de närliggande glaciärerna. Perfekt för en dagstur. Med bil kör du E10:an mot Narvik. Ca 2 mil efter Björkliden, före Vassijaure, kommer en skylt där det står ”Låktajokk”. Efter skylten ser du parkeringsfickor på båda sidor av vägen – där parkerar du. Nu väntar cirka en timmes vandring genom en stendal innan du kommer fram till Trollsjön. 

Svenska guldkorn – höga berg och klara sjöar
God mat och fantastisk underhållning på Slussens pensionat. Foto: Anders Magnusson

Slussens Pensionat

Orust

En restaurang vid havet som varje sommar bjuder på fantastiska artister. Du kan boka bord och äta middag alternativt boka en ståplats i baren för att lyssna på konserterna. Passa på att njuta av salta bad, solvarma klippor och fantastiska cykelvägar på Orust under dagen. 

 

Gotska sandön

Gotland

Sand. Sand. Och sand. Så nära en paradisö man kommer i Sverige. Svårtillgänglig, ödslig och karg men vansinnigt vacker med milsvida stränder. Båt går Nynäshamn–Gots­ka Sandön–Fårösund (Gotland) – och åter mellan 21 maj och 6 september. Du kan ta med eget tält och tälta på lägerplatsen, bo på vandrarhemmet eller så hyr du ett rum i de gamla fyrvaktarbostäderna. All övernattning på ön måste bokas i förväg. 

Svenska guldkorn – höga berg och klara sjöar
Ninni lagar kroppskakorna för hand och med stor omsorg, det finns även en vegansk variant. Foto: Tina Stafrén

Ninnis kroppkaksbod

Öland

Ölands landskapsrätt kroppkakan utgörs av en boll av potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök. Ninnis Kroppkaksbod i Löttorp tillverkar kroppkakorna traditionellt och för hand. Potatisen till kroppkakorna växer på åkrarna utanför, löken inköps från öländska odlare och fläsket från närområdet. Avnjut med de tillbehör du själv tycker är bäst, kall grädde, lingon och varför inte en bit kallt smör? Du kan ta med eller sitta i trädgården och njuta. Det finns även veganska kroppkakor med svamp och lök som fyllning.

Svenska guldkorn – hantverksbröd, surf och sjökrogstips

Svenska guldkorn – strandpärlor från norr till söder

Svenska guldkorn – svemestra bland flanörer och fyrvaktare

Svenska guldkorn – klassisk ångbåtstur och afternoon tea


Text: Sofie Lantto • 2020-07-24
RestipsSverigeListorRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen