Annons
Annons
Skippa Vaxholm och Sandhamn för andra härliga öar med mycket att erbjuda – natur, härlig spa, pittoreska handelsbodar mm. Foto: GettyImages

Skippa Vaxholm och Sandhamn för andra härliga öar med mycket att erbjuda – natur, härlig spa, pittoreska handelsbodar mm. Foto: GettyImages

Restips

5 underskattade öar i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är vacker men det finns vissa öar som får all uppmärksamhet. Varför inte dra iväg de mest hajpade öarna och upptäcka nya ställen? Vi listar 5 underskattade skärgårdsöar du borde upptäcka!

Text: Helle Kikerpuu • 2020-09-01 Uppdaterad 2024-06-04

Svartsö

I mellanskärgården, närmare bestämt Träsköfjärden, ligger Svartsö med en bofast befolkning på omkring 80 pesoner. Ta med en cykel på båten så kan du se mer av ön och nå härliga badklippor eller utkikspunkter som ligger lite längre bort från båtbryggan.

Äta kan man göra på Bistro Sågen, ett ställe som vi på Vagabond skrivit om tidigare – ”Bästa maten i Stockholms skärgård” – här är maten lika genuin och god som atmosfären.

För den som vill lyxa till det finns Svartsö Logi som erbjuder en annorlunda övernattningsupplevelse med boende i canvastält vid strandkanten strax nedanför Svartsö Krog. Eller ta in på mysiga och nybyggda STF:s vandrarhem, där man kan välja mellan hotell- och vandrarhemsstandard. Alla rum har egen ingång och frukosten får du för tillfället, på grund av corona, i en korg – fullproppad med godsaker.

Hitta hit: Båt från Stockholm 1,5 – 2 timmar med Waxholmsbåt eller Cinderella till bryggorna Alsvik (vid Svartsö Logi och krog) och Skälvik. Båt finns också från Ljusterö till Norra Svartsö och tar crka 20 min.

5 underskattade öar i Stockholms skärgård
Checka in på Svartsö vandrarhem. Foto:
5 underskattade öar i Stockholms skärgård
Matsalen på Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem. Foto: Sofia Kallner

Idöborg

Den lilla privatägda ön Idöborg, som ligger mellan Runmarö och Nämdö, har sedan länge haft logi med yoga/meditationssal, men nytt för denna sommar är att Strandbaren Idöborg också börjat med restaurang, bar, kajakuthyrning och bastu vid stranden. Hit har kändisar som Carola redan snubblat iland och njutit av jazz under sommaren, men vill man vara lite för sig själv går det utmärkt att hyra en stuga året om.

Hitta hit: Det går Waxholmsbåtar hit flera gånger dagligen. Från Saltsjöbadet tar båten cirka 2 timmar, från Stavsnäs bara 25 minuter.

Gällnö

Bästa sättet att kort beskriva Gällnö är väl som ett ställe där Småland verkar har blandats med skärgården. Här finns grusvägar som för tankarna till Barnen i Bullerbyn och en av gårdarna bedriver fortfarande lantbruk och på de lummiga ängarna betar djuren fritt. Men så övergår hagarna till klippor och badstränder och vips är man på Saltkråkan.

Även om Gällnö passar för en dagsutflykt är det också möjligt, och även rekommenderat, att stanna över natten när vandrarhemmet är öppet (till slutet av september). På somrarna finns det också möjlighet att slå sig ner vid caféet eller baren bredvid handelsboden och insupa utsikterna över viken.

Hitta hit: Reguljärtrafik med Waxholmsbolaget från Stockholm. Trafikeras även av Cinderella från Stockholm delar av året och tar cirka 1,5 timme. En annan väg är att ta bussen till Sollenkroka eller Boda på Värmdö, vidare med reguljärbåt vissa tider.

5 underskattade öar i Stockholms skärgård
Gällnö är ett riktigt sommarparadis med handelsbod, bar, vandrarhem och café. Foto: gallno.se
5 underskattade öar i Stockholms skärgård
Det är inte så här man tänker sig Stockholms skärgård, med gårdar, fält och skog – men vackert är det! Foto: gallno.se

Finnhamn

Finnhamn är ett relativt populärt utflyktsmål i Stockholms skärgård och nås med Waxholmsbåt året om. Ön består av Stora Jolpan/Idholmen samt ön Lilla Jolpan, som har en gångbroförbindelse över till Stora Jolpan. Delar av Finnhamn är naturreservat och det är riktigt härligt att vandra genom de vackra lövskogarna, bada bastu, hyra roddbåt eller bara ta det lugnt och äta gott på Finnhamns krog!

Här finns flera boendealternativ. Bland annat finns vandrahemmet Utsikten i den vackra gula villan, sommargården, som till en början var ett seglarläger på 1950-talet, och ett 30-tal stugor i stugbyn. Det finns också en tältplats med grillplats och badstrand.

Hitta hit: Reguljärtrafik med Waxholmsbolaget från Stockholm. Trafikeras även av Cinderella från Stockholm delar av året och tar cirka 2 timmar.

Nåttarö

Drygt en timmes bil- eller pendeltågsresa söder om Stockholm ligger Nynäshamn och entrén till Stockholms södra skärgård. Härifrån tar du dig enkelt till Nåttarö som väntar med riktigt fina sandstränder, stugby, butik, krog och en omväxlande natur.

De flesta som kommer för sol och bad tar direkt sikte på att korsa ön. Stigen från ångbåtsbryggan rakt över den flacka ön, genom ekdungar och tallskog, till Storsand, är vältrampad.

Hitta hit: Waxholmsbolagets turbåt går dagligen på sommaren till Nåttarö från Fiskehamnen i Nynäshamn vilket tar cirka 30 minuter. Färre avgångar höst, vinter och vår!

5 underskattade öar i Stockholms skärgård
Nåttarö – en riktigt härlig ö i Stockholms södra skärgård. Foto: GettyImages

Bästa maten i Stockholms skärgård

14 smultronställen på Gotland bortom turiststråken

Svenska guldkorn – klassisk ångbåtstur och afternoon tea

Svenska guldkorn – svemestra bland flanörer och fyrvaktare

Svenska guldkorn – hantverksbröd, surf och sjökrogstips


Text: Helle Kikerpuu • 2020-09-01
RestipsSverigeListorStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen