Annons
Annons
Guiden för dig som älskar retro! Foto: Älskade Traditioner/Säters biograf museum/Café Cineas

Guiden för dig som älskar retro! Foto: Älskade Traditioner/Säters biograf museum/Café Cineas

Restips

13 svenska pärlor för dig som älskar retro

Kolla in några av Sveriges härligaste retroställen. Det bjuds på mat, rockabilly, filmnostalgi, musik och udda föremål från svunna tider.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-07 Uppdaterad 2021-06-23

Wästerlunds konditori, Höga Kusten

Ett K-märkt konditori, café och restaurang där du får kaffet kokat i en genuin kaffemaskin á la 40-talet. På taket finns sedan 1952 en neonskylt föreställande en konditor vilket ger stället retrovibbar redan innan man gjort entré. 

Jonssons Fik & Butik, Enviken

Norr om Falun ligger orten Enviken där detta härliga lilla krypin finns. Beställ in en macka eller bakelse och ta en titt bland sortimentet. Här hittar du plattor från det lokala skivbolaget Enviken Records och lite retroprylar av olika slag. Dessutom riggas det ibland upp för livemusik på scenen. Det är sköna grejer det!

Café Cineast i Sveg

Ett filmnördsfik i hjärtat av Härjedalen. Här bullas det upp med fika och bröd, gott kaffe, filmaffischer och kuriosa. Vad du än gör, missa inte att kika in på filmmuseet på övervåningen.

13 svenska pärlor för dig som älskar retro
Slå dig ner i Café Cineast i Sveg!
13 svenska pärlor för dig som älskar retro
Neon, amerikans 60-tals dinner-känsla och filmmuseum på Café Cineast.

Rollers & Bowlers, Stockholm

Snöra på dig ett par rullskridskor och bege dig ut i discovimlet i rullskridskorinken. Vill du mot förmodan skippa rullfesten finns det massa annat att göra; bowla med eller utan en 3D-värld med rymdtema, spela shuffelboard eller gammal hederlig biljard. I den amerikanska dinern finns burgare och milkshakes.

Johannas Rockabilly, Göteborg

Botanisera bland härliga Rockabilly-klänningar, jeans, coola t-shirts och prylar mitt i centrala Göteborg – blott ett stenkast från Centralstationen. Det är prickigt, färgglatt och rolig shopping. Kan du mot förmodan inte besöka butiken finns hemsidan och hemleverans som funkar snabbt och smidigt.

Älskade Traditioner, Stockholm

Rulla upp håret, spänn hängslena och ta plats på det schackrutiga golvet. Kaféet Älskade Traditioner på Södermalm i Stockholm är både retro och modernt på samma gång och serverar allt möjligt gott. Deras populära våfflor kommer i alla former; såväl matiga som söta. Men missa inte deras galna ”freak shakes”!

13 svenska pärlor för dig som älskar retro
Ta en enkel kopp kaffe på Älskade traditioner eller satsa stort på deras ”Freak shakes” som toppas med bulle eller doughnut. Foto: MAMBOFILM

Mani, Malmö

Vill du shoppa fler fina vintageplagg? Då är Mani i Malmö perfekt för såväl den som vill ta sig till butiken i Davidshall eller den som vill skrolla bland kläderna hemma i soffan. Både ock går bra tack vare en schysst webbshop. Men det finns ju inget roligare än att skrota omkring i en butik bland retro och vintageföremål.

Kornettgården, Vreta Kloster

Mellan Motala och Linköping ligger Kornettgården som inhyser en stor privat samling som omfattar många tusen föremål; främst från slutet av 1800-talet fram till 1950- och 60-talet. Kolla in den gamla lanthandel och kiosken, dessutom finns ett gammaldags kök, en skolsal, radioaffär, brudklänningar, hattar, skor, kameror, telefoner osv. På kaféet finns sju sorters kakor och ännu mer retroföremål.

13 svenska pärlor för dig som älskar retro
Gammal retro-kiosk på Kornettgården.
13 svenska pärlor för dig som älskar retro
Kliv in i butiken och tillbaka i tiden. Foto: Kornettgården

Säters Biograf & TV museum, Säter

Här är det rullens historia som står i centrum. Upplev den gamla biosalongens röda plysch där man fortfarande kan se film, gå bakom filmkulisserna och rakt in i TV-hörnan i ett svenskt vardagsrum på 1960-talet. Stå i skenet av original-neonskyltar från klassiska biografer. Du behöver inte alls vara en filmentusiast för att uppskatta detta ställe.

Pallas konditori, Sundsvall

Ett kafé med en mängd smarrigt att erbjuda och en mängd olika personer vid borden som kommit för antigen den goda maten och fikat, den schyssta serveringen eller ställets härliga retrokänsla. Inte konstigt att stället har sin skara stammisar.

Bella’s Place, Bromölla

En klassisk amerikansk diner med tillhörande motell vid E66-an på gränsen mellan Skåne och Blekinge.

13 svenska pärlor för dig som älskar retro
Kom in bakom filmkulisserna på Säters biograf och TV museum. Foto: Mats Andersson
13 svenska pärlor för dig som älskar retro
”And ACTION”! Foto: Mats Andersson

Ebbas Fik, Helsingborg

Det är färgglatt, muntert och riktigt gott på Ebbas fik. Ett absolut måste i Helsingborg. Satsa på en grillad macka, krämig smörgåstårta eller varför inte beställa in burgaren som serveras en liten raggarbil från 50-talet.

Fiket i Gränna 

Mitt i Gränna, vägg i vägg med Grännaknäckes delikatessbutik, ligger kaféet som kort och gott heter Fiket i Gränna. Det lilla tillhållet osar retronostalgi; från det schackrutiga golvet, de dekorativa väggarna till utbudet av mackor och bakelser.

13 svenska pärlor för dig som älskar retro
Fiket i Gränna bjuder på retrostämning.

Psst… du känner väl till tidningen Scandinavian Retro som skriver om 1900-talets design och inredning. Där hittar du allt om möbler, porslin, textil, keramik, lampor, mode, glas osv. Varje nummer innehåller också hemma hos-reportage från retrohem, adresser till retrobutiker och loppisar och fantastiska bilder från förr.

Vill du frossa i ännu mer retro?

Läs: Svensk roadtrip längs nostalgiska Retrovägen

12 läckra matställen i Malmö du inte får missa

Vandra klassiska Kungsleden

Podcast i Coronatider: När allt är över, tid för Svemester


Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-07
RestipsSverigeMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen