Annons
Annons
Kebnekajse. Foto: Jens Ottosson_adobestock.com

Kebnekajse. Foto: Jens Ottosson_adobestock.com

Restips

Äventyr i Sverige – 10 favoriter från norr till söder

Ibland behöver man inte åka långt för att uppleva äventyret. Vårt land kryllar av spännande upplevelser som kan klämmas in på ett par dagar. Här kommer tio svenska godbitar, från norr till söder.

Text: Emma V Larsson • 2018-09-25 Uppdaterad 2022-12-27

 1. Stå på Sveriges tak

Nej, du behöver inte vara en bergsklättrare av rang för att bestiga Kebnekajse – men viss vana från vandring och fjäll är nödvändig för att ta sig an Sveriges högsta topp. Även om många oerfarna tar sig upp och ner för den västra leden utan problem, tvingas åtskilliga vända på grund av väderomslag. Terrängen är svår på sina ställen och höjdmetrarna många, i det läget kan regn eller dimma betyda bära eller brista. För den östra leden krävs klätterkunskap, haka då på en guidad tur från Kebnekaise Fjällstation om du inte har full koll på läget.

Äventyr i Sverige – 10 favoriter från norr till söder
Foto: Istock

Boende: Tälta, eller inhys dig på Kebnekajse Fjällstation som har både god mat, bastu och charmig atmosfär. Fjällstationen erbjuder olika paket med guidade turer, en topptur uppför Sydtoppen i midnattssolen kostar från 1 950 kr. svenskaturistforeningen.se

Så tar du dig hit: Tåg eller flyg till Kiruna och buss till Nikkaluokta, där vägen slutar. Härifrån kan du vandra till fjällstationen, 19 km bort. Det finns också möjlighet till transport med båt eller helikopter under sommaren.

2. Vandra längs Sörmlandsleden

Det här är låglandsvandring när den är som bäst. Kanske är det växlingen mellan djupa skogar, sjöar, kulturbygder och historiska minnesmärken som gör Sörmlandsleden så omtyckt. Eller kanske tillgängligheten – många av ledens etapper är lättåtkomliga med bil, buss eller tåg. Landskapet är typiskt sörmländskt och leden bjuder på det mesta; hagmark, odlingslandskap, vildmark, sjöar i mängd och dramatisk kust.

Paradisets naturreservat som du når på etapp fem är en vild pärla till skogsområde som ligger nära tätort (även om man inte tror det!). Etapp 20 tar dig från Henaredalen till Malmköping. Då passar det fint att avrunda helgen med charmigt boende på något av stadens mysiga pensionat.

Äventyr i Sverige – 10 favoriter från norr till söder
Foto: Emma V Larsson

Boende: Det finns flera rastplatser och vindskydd längs leden där du kan övernatta, men föredras vandrarhem eller hotell finns det som alternativ under vissa etapper. Vindskyddet vid Årsjön i Tyresta Nationalpark är en riktig pärla (du passerar den på etapp tre).

Så tar du dig hit: Sörmlandsleden är 100 mil lång och flera etapper går att nå med kollektivtrafik. På sormlandsleden.se presenteras alla etapper, boendealternativ och resvägar.

3. Klättra säkert på höga kusten

Via Ferrata-klättring är det där äventyret som känns storslaget – men passar nästan alla. På Skuleberget vid Höga kusten finns fyra leder av varierad svårighetsgrad. Här har alla mellan 40 och 140 kilo möjligheten att uppleva maximalsäkrad bergsklättring: där naturliga steg saknas har stålpinnar och klamrar borrats fast i berget. Du hyr utrustningen, som består av hjälm, sele och en Y-slinga med två karbinhakar. Du säkrar båda karbinhakarna i vajern och kan sedan lugnt och tryggt klättra uppför berget. När du passerar bergsöglorna flyttar du en karbinhake i taget.

När klättermusklerna ömmar kan ni utforska Höga kustens paddelvatten eller vandringsleder.

Läs mer: 13 anledningar att älska Höga kusten

Äventyr i Sverige – 10 favoriter från norr till söder
Foto: Peder Sundström

Boende: Inhys dig hos Friluftsbyn i Docksta, där det finns både camping och stugor att hyra. En så kallad friluftsbod mitt i byn kostar från 850 kr per natt. friluftsbyn.se

Så tar du dig hit: Via Ferrata-anläggningen hittas två kilometer norr om Docksta. Närmsta tågstation är Örnsköldsvik Resecentrum, därifrån kan du ta bussen till Docksta Marina eller Skuleberget. Från båda hållplatserna är det cirka två kilometers promenad till Friluftsbyn. viaferrata.se

4. Lär dig surfa i Varberg

Om du inte har surfvanan inne såär det i Varberg du ska lära dig (åtminstone om du har tänkt göra det i Sverige). Välj mellan vågsurf, stand up paddling och kitesurf. En halvdags grundkurs i vågsurfing hos Surfskolan kostar 900 kr och en två och en halv timmes Sup-tur kostar 600 kr. Även Surfers Center i Apelviken hyr ut utrustning och erbjuder kurser. Vid Apelviken finns en av Hallands längsta sandstränder, med en rad mysiga restauranger. Om det inte vill sig i vågorna väntar Åkulla bokskogar 30 km öster om Varberg – där finns fina vandringsleder.

Äventyr i Sverige – 10 favoriter från norr till söder
Foto: Owe Olsson

Boende: I Apelviken kan du bo i lägenhet på Surfers Center för att ha nära till första vågen. Kurser kan kombineras med boende i paket. Om du hellre bor inne i Varberg finns förstås många alternativ att välja på. surferscenter.se

Så tar du dig hit: Enklast är att åka tåg till Varberg station, därifrån är det runt tre kilometer till Apelviken. Det finns buss och fin strandpromenad som lockar både cyklister och vandrare.

5.  Älgsafari i Bergslagen

Byt ut den afrikanska solen mot svalt månljus och savannen mot en svensk granskog och ladda för en annorlunda safariupplevelse. I Kolarbyn, Skinnskatteberg, kan du gå på tur och skåda älg eller bäver, bland annat. Kolarbyn har kallats för Sveriges mest primitiva hotell, men i jämförelse med vanlig tältning är det ändå ganska lyxigt – och väldigt mysigt! Här kan du också boka olika paket, som romantiskt äventyr i kolarkoja eller familjeexpedition.

Äventyr i Sverige – 10 favoriter från norr till söder
Foto: Mikaela Larm

Boende :Här finns tolv kolarkojor med vardera två britsar, försedda med uppblåsbara liggunderlag och fårskinnsfällar. Alla kolarkojor har vedeldad kamin, du hugger själv din egen ved och kan plocka blåbär direkt på taket. Guidad älgsafari, bastu, logi i kolarkoja, middag, under safarin och frukost vid lägerelden kostar för en vuxen 2 235 kr och för barn 1 115 kr. kolarbyn.se

Så tar du dig hit: Tåg till Köping station, följt av buss till Skinnskatteberg. Kliv av vid Folkhögskolan och gå sedan den sista biten.

6. Paddla på Västkusten

Här bjuds det på familjeäventyr med extra allt. Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor leder dagsturer med bland annat kajak och stand up paddling, varvat med bad och skattjakt. Vandra tillsammans och lyssna på sagan om Rövargrottan – och testa familjeyoga. Från och med maj kan du boka ett paket med familjepaddling inklusive strandhugg på en ö för att utforska de röda granitklipporna och fika i det fria.

Att paddla i Bohuslän passar förstås inte bara familjer, du kan lika väl åka med din partner eller kompisgänget. Om ni är luttrade paddlare kan ni hyra kajaker och sätta ihop ett eget äventyr – och för ovana finns nybörjarkurser.

Äventyr i Sverige – 10 favoriter från norr till söder
Foto: Ingela Holgersson

Boende: Bo i stuga för fyra personer (två vuxna och två barn), från 1 250 kr per natt, skargardsidyllen.se

Så tar du dig hit: Tåg till Tanum station eller buss till Tanumshede. Därifrån kan du antingen boka taxi eller använda dig av Skärgårdsidyllens upphämtningsservice för 250 kr. Du kan även ta lokalbussen (Västtrafik) från Tanum/ Tanumshede fram till Grebbestads kyrka och gå de sista två kilometerna till Grönemad, där stugorna ligger.

7. Fjällcykla i Vålådalen

Ett av landets finaste fjällområden finns nu tillgängligt även för cyklister. Länsstyrelsen i Jämtland och Vålådalens Fjällstation har tillsammans byggt 75 km led som funkar för cykel – utan att slita på naturen. Det finns cykelskola och guidade turer för den som vill.

Uppdatering! På grund av mängden besökare har Länsstyrelsen beslutat att införa flera restriktioner och förbud för cykling och vandring i Vålådalen-området, bland annat vid populära Blanktjärn.

Äventyr i Sverige – 10 favoriter från norr till söder
Foto: Jonas Kullman

Boende: Vålådalens Fjällstation är en perfekt utgångspunkt för cyklingen. Här finns också XC-cyklar och fatbikes, liksom vanliga cyklar, att hyra. Efteråt kan du återhämta dig i badtunna och bastu.

Så tar du dig hit: Närmaste tågstation är Undersåker, reser du från södra Sverige är nattåget ett bra alternativ. Från Undersåker tar du lokalbuss till Vålådalen, alternativt bokar taxi.

8. Se Österlen från ovan

Havet och vindarna gör Österlen till en perfekt plats för att testa skärmflyg för första gången. Just Hammars Backar utanför Ystad är särskilt populärt, tack vare att det är vädersäkert och lättillgängligt. Sky Adventures erbjuder både kurser och prova-på-flygningar för alla åldrar. Läskigt? Testa tandem, det är ett enkelt sätt komma upp i det blå utan några förkunskaper.

När den flygsugne fått sitt lystmäte finns det en hel del annat att utforska i området. Köp med lite matsäck i idylliska fiskebyn Kåseberga och traska sedan upp till utsikten vid Ales stenar. Uppe på sandåsen står 59 stenar som väger upp till två ton styck. Kvartssandstenarna bildar Sveriges största skeppssättning och man tror att stenarna restes under vikingatiden.

Äventyr i Sverige – 10 favoriter från norr till söder
Foto: David Bengtsson/Sky Adventures

Boende: För ett typiskt vackert Österlensboende ska du checka in hos Vinkille B&B (vinkille.se) en kilometer från Kåseberga, Skåneleden och havet. Från 995 kr/natt i dubbelrum, inklusive frukost. För småstadskänsla med liv och rörelse kan du bo i Ystad under helgen.

Så tar du dig hit: Du tar dig enkelt hit via Ystad och därifrån med buss till Kåseberga.

8. Klippklättra  i Östergötland

Ågelsjön utanför Norrköping är en oerhört vacker plats som lockar klätterbitna på alla nivåer. Passar perfekt för kompisgänget eller familjen som vill tillbringa en helg utomhus. Har du aldrig klippklättrat kan du boka en nybörjarkurs, och nästa dag kanske vila klättermusklerna och utforska områdets fina badvatten eller vandringsstigar. En tvåtimmars prova-på-kurs med Äventyrsupplevelser kostar från 350 kr per person. Vid Sörsjöns Camping finns också en äventyrspark för den som vill utmanas med höghöjdsbanor och linbanor

Äventyr i Sverige – 10 favoriter från norr till söder
Foto: Björn Lindell

Boende: Tält, absolut. Det bästa sättet att njuta av de vackra omgivningarna är att tillbringa hela helgen mitt i smeten. Det finns gott om tältplatser nära eldstad och soptunna – och på mer avskilda ställen om du följer stigen längs sjön efter lilla berget. Sörsjöns Camping och Stugby är också ett boendealternativ, mitt ute i barrskogen, en kort biltur från klättringen. aventyrsupplevelser.comsorsjon.se

Så tar du dig hit: För att ta sig till Ågelsjön, och till Sörsjöns Camping, är det helt klart enklast att vara bilburen. Ågelsjön ligger en mil norr om Norrköping.

10.  Rid ut  i vildmarken

Upptäck Vindelfjällens naturreservat från islandshästens rygg! Här får du uppleva vildmark utan trängsel, eftersom ridningen går i terräng och på renstigar. Företaget Fjällhästen har flera olika turer och paketupplevelser att välja mellan, den som kallas Fjällritt Stabburet är en tvådagars ridtur med övernattning i långkåta vid sjön Tjaskal.

Vill du vara ute längre väljer du Fjälltur Skeble på tre dygn med sex mils ridning i vildmarken. Logi i fjällstuga och kåta med öppen eld. Maten tillagas mestadels av lokalt producerade råvaror med inslag av vilt. Och fisket, undrar du? Jo, det finns goda möjligheter att komma i kontakt med både röding och öring i sjösystemet för den som är sugen på det. Turerna passar bra för familjer, par och grupper – men man bör ha lite ridvana. Boka i tid! Paketturerna fylls snabbt.

Äventyr i Sverige – 10 favoriter från norr till söder
Foto: Sture Markström

Boende: Fjällritt Stabburet kostar 3 500 kr per person och då ingår häst, guide, mat och logi i fjällstuga samt boende på Fjällhästens vandrarhem. Fjälltur Skeble kostar 7 450 kr per person, då gäller logi i fjällstuga/kåta samt boende på Fjällhästens vandrarhem inklusive frukost. fjallhasten.se

Så tar du dig hit: Enklast är att ta bilen till Ammarnäs, men annars kan du flyga till Arvidsjaur eller Lycksele och där fortsätta med buss. Eller flyg till Umeå, hyr bil där och kör den resterande vägen upp till Ammarnäs.


Text: Emma V Larsson • 2018-09-25
RestipsSverigeListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top