Annons
Annons
Guide till Höga kusten och tretton favoriter du inte får missa. Foto: Fredrik Lewander

Guide till Höga kusten och tretton favoriter du inte får missa. Foto: Fredrik Lewander

Restips

13 anledningar att älska Höga kusten

Det finns hundra eller tusen anledningar att älska Höga kusten. Här ger vi dig tretton favoriter med naturupplevelser, matmagi och skärgårdsidyll som sätter platsen högt upp på vår lista över svenska destinationer.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-07-02 Uppdaterad 2023-01-26

Hela höga kusten

Den maffiga Höga kustenleden kan man bränna av under tretton etapper som tar en från södra till norra delen – med Hornöberget som start och Örnsköldsvik som mål (eller vice versa om man så vill). Här väntar 128 kilometer klassiska Höga kusten-vyer och dramatisk natur, men också chans till olika aktiviteter längs med leden.

Blir du taggad på att dra på dig vandringskängorna och knata iväg? Läs på mer om etapperna och vad du kan förvänta dig på Svenska turistföreningens hemsida! 

13 anledningar att älska Höga kusten
Vandringsleder finns över allt, men Höga kustenleden är en klassiker. Foto: Peder Sundström

Väl mött på Friluftsbyn

Vare sig man vill paddla kajak, bada eller bara övernatta är FriluftsByn vid Gällstasjön ett fantastiskt alternativ. Havet ligger dessutom blott en kort promenad bort. Det här stället är mycket mer än ett boende utan mer en mötesplats som erbjuder alla möjliga aktiviteter, en butik, flertalet olika boendealternativ och en närhet till naturen man kommer att uppskatta.

Paddla kajak

Upplev Höga kustens makalösa kombination av kustnära berg, klippor och sandstränder från en kajak. Det finns en mängd olika alternativ där man antingen kan upptäcka det vida havet eller en lugnare sjö.

Till havs är Mjältön en populär kajakdestination. Ön är Sveriges högsta ö och är man en van paddlare kan man göra en dagsutflykt av turen. På östra sidan av ön finns tält- och grillplatser, toaletter samt en härlig bastu – perfekt om man vill göra en tvådagarstur av det hela!

Gällstasjön är ett alternativ med direkt anslutning till FriluftsByn och Skulebergsbadet. Perfekt för såväl nybörjare, familjer och de som bara vill paddla lugnt och kanske njuta av en härlig solnedgång.

Läs mer om kajakturer här!

13 anledningar att älska Höga kusten
Med kajak tar du dig till sköna stränder och öar. Foto: Fredrik Lewander

Nationalparken Skuleskogen

I Skuleskogens nationalpark finns en av kustlandets få återstående storskogar. Vandra längst parkens 30 kilometer långa och populära vandringsleder, kolla in de karga hällmarkerna och njut av de rödaktiga klipporna av Nordingrågranit. Parkens höjdpunkt är Slåttdalsskrevan som är en cirka 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred skreva som klyver Slåttdalsberget i två delar.

Den snabba och stora landhöjningen, som skedde efter att inlandsisen enorma tyngd försvann, är en av anledningarna till att FN-organet UNESCO har utsett Höga Kusten som ett av Sveriges femton världsarv. Områdets särpräglande natur är helt enkelt unik.

Hitta hit: Ta dig in i parken antigen via Docksta i södra delen eller Näske i norra. Med tåget till Örnsköldsvik för byte till buss mot bland annat Docksta. Från Härnösand till naturum Höga Kusten tar det cirka 50 minuter.

Boende: Under perioden 1 maj till 30 september är tältning i nationalparken endast tillåten på anvisade platser och det finns sex övernattningsstugor.

13 anledningar att älska Höga kusten
Utsikt över Skuleskogens nationalpark. Foto: GettyImages
13 anledningar att älska Höga kusten
Vandra genom Slåttdalsskrevan. Foto: Fredrik Lewander

Klättra på Skuleberget

Via Ferrata betyder ”vajersäkrade klätterleder” och på Skuleberget finns möjligheten att klättra på dess 250 meter höga bergvägg. Utsikten är såklart en sak, men själva äventyret får det att kittla i magen. Inga förkunskaper krävs och det finns fyra leder av olika svårighetsgrader. Boka här!

P.S. Vill man inte klättra uppför berget kan man vandra uppför berget. Då har man även chansen att besöka Kungsgrottan som en gång i tiden sägs ha härbärgerat ett band rövare. På toppen av berget kan man fira bestigningen med en fika eller matbit på Toppstugan Skuleberget.

13 anledningar att älska Höga kusten
Klättra på höga höjder i Höga kusten. Foto: Höga Kusten Destinationsutveckling

Upptäck Ulvön

Ta en tur ut i den vackra skärgården med siktet inställt på Ulvö hotell. Stället kallar sig för Höga Kustens enda gastrohotell och visst kan man sätta tänderna i en riktigt härlig måltid här. Fokus ligger på lokala råvaror och de serverar 2-, 3- och 5-rätters menyer. Passa på att övernatta för mer smakupplevelser till frukost.

Annars rekommenderas Bistro Ruben som är en riktigt pärla, i brist på andra beskrivande ord. Det är ett otroligt mysigt och ombonat ställe med en frodig trädgård.

Njut av lugnet och vackra sjöbodar i trä. Och den som älskar surströmming har kommit rätt, Ulvön är nämligen den stinkande fiskens nav.

Vill man upptäcka mer av skärgården finns olika turer och båttaxin, som kan ta med en ut bland öarna. Kolla in alternativen här!

13 anledningar att älska Höga kusten
Middag i kvällssolen eller mys inomhus på Bistro Ruben. Foto: Christian Sabe
13 anledningar att älska Höga kusten
Får det vara lite surströmming? Foto: Håkan Nordström

Slå rot på Rotsidan

Det finns många platser längst Höga kusten som lämpar sig för sol och bad, men vill man slå på stort och kombinera det med vacker natur ska man ta sig till Rotsidan, vars vidsträckta stenhällar och rullstolsanpassade leder gjort platsen populär bland såväl lokalbor som besökare.

Även om sol och bad såklart lockar är det även rekommenderat att besöka reservatets klippor vid sydostlig storm. Det sägs vara är en fascinerande upplevelse när naturens krafter tar fart!

13 anledningar att älska Höga kusten
Ta det lugnt på Rotsidan. Foto: Peder Sundström

Unik kultur på Mannaminne

Den egensinnige konstnären Anders Åberg gick bort häromåret, men hans livsverk lever vidare. Mannaminne på Höga kusten är en lekfull minivärld med konstverk, gamla fordon, maskiner, verktyg och andra museala föremål som han samlade på sig under sitt konstnärsliv. Hans mål var att skapa något på samma gång humoristiskt, upproriskt och fantasifullt.

Mannaminne har dessutom servering och övernattningsmöjligheter.

Bo i fyrvaktarbostaden

”Upplev världsarvet Höga Kusten och ett unikt boende i den gamla fyrvaktarbostaden med en atmosfär präglad av stillhet och ro högt över Bottenhavets brusande vågor”, skriver man på Högbondens hemsida och det är precis så det är.

Fyren och de två husen balanserar på klipporna och blickar ut över Bottenhavets maffiga vyer. Det är ett unikt boendealternativ nära havet. Boka sovplats på hogbondenfyr.se.

13 anledningar att älska Höga kusten
Högborgen balanserar på klippkanten. Foto: Nils Bjuggstam

Häng i garaget

Arnolds Bilmuseum & Café är till för såväl biltokiga som måttligt intresserade. Hur det än ligger till med den saken är atmosfären i den gamla logen på topp. Här finns nämligen över 650 bilmodeller i plåt och några av dem är riktiga rariteter. Dessutom kan nörden gå oss på bilar i fullskala och annan kuriosa med motortema, bl.a. BMW och VW.

Hernö Gin

Sveriges första renodlade gindestilleri finns i den natursköna byn Dala strax utanför Härnösand. Här produceras hantverksmässigt framställt gin vilket resulterat i att destilleriet flera gånger vunnit pris för världens bästa gin. Faktum är att Hernö Gin är Europas mest prisbelönta gindestilleri mellan åren 2013-2019. Besök Hernö gin för en guidad tur.

OBS! Under sommaren 2020 har destilleriet stängt fram till 29 juli. Det ligger ett antal öppna provningar under Event på vderas webb, där kan man boka besök med provning på utsatta datum. Annars går det bra att maila visit@hernogin.com med förfrågningar om andra tider. De tar enbart förbokade besök i dagsläget, och ser gärna att det är minst tio personer i gruppen.

13 anledningar att älska Höga kusten
Hernö Old Tom Gin med pannan Marit i bakgrunden. Foto: Hernö Gin

Norrländsk whisky

När vi ändå är inne på spritdrycker kan vi inte lämna Höga kusten utan att även nämna fantastiska High Coast whiskys destilleri som ligger i Bjärtrå, Kramfors kommun. Här fanns i slutet av 1800-talet ett företag som tillverkade lådor för export till England, med namnet Box AB. Under årens lopp bytte platsen ägare flertalet gånger, men 2010 började ombyggnaden till destilleri. I november 2010 genomfördes den första destilleringen. Åtta år senare byttes namnet på destilleriets whisky från Box till High Coast.

OBS! Från den 15 juni kommer de som vanligt att ha deras besökscenter öppet varje dag fram till augusti. Dessutom kommer de att ha fler event, som fatägardagar och whiskykvällar, än nån sommar tidigare. Observera att de inte kan ta fler än 15 personer samtidigt på guidade turer och kan därför inte garantera plats på drop-in.

13 anledningar att älska Höga kusten
Här produceras riktigt god norrländsk whisky. Foto: Lola Akinmade Akerstrom

Retrofika

Wästerlunds konditori är ett K-märkt konditori, kafé och restaurang där man får kaffet kokat i en genuin kaffemaskin á la 40-talet. På taket finns sedan 1952 en neonskylt föreställande en konditor vilket ger stället retrovibbar redan innan man gjort entré. Läget, vid Sandöbrons södra fäste i Lunde, är en perfekt inkörsport till Höga kusten.

13 anledningar att älska Höga kusten
Fikasugen? Håll utkik efter den ikoniska neonskylten. Foto: Wästerlunds konditori

Allt du behöver veta om husvagn och husbil

13 svenska pärlor för dig som älskar retro

Vandra klassiska Kungsleden


Text: Helle Kikerpuu • 2020-07-02
RestipsSverigeAktiv semesterDjur & naturGuideListorMat och dryckVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen