Annons
Annons
STF har valt ut 12 signaturleder i Sverige – från norr till söder. En av dem hittas i Dalarna! Foto: Per Hagdah / Visit Dalarna.

STF har valt ut 12 signaturleder i Sverige – från norr till söder. En av dem hittas i Dalarna! Foto: Per Hagdah / Visit Dalarna.

Sverige

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder

De bjuder på vackrast natur, går att nå med kollektivtrafik och passar även för den mindre erfarna vandraren. Svenska turistföreningen (STF) har valt ut tolv vandringsleder som de kallar för sina signaturleder. Här är de tolv – från norr till söder!

Text: Karin Wallén • 2021-05-17 Uppdaterad 2021-07-21

För att få kallas signaturled av STF så finns det vissa kriterier som behöver uppfyllas. Förutom att leden alltså ska vara spektakulärt vacker, lättvandrad och enkel att nå med kollektivtrafik – så ska en signaturled gå att vandra i minst tre dagar men inte mer än sju. Det ska även finnas övernattningsmöjligheter längs med leden, och ordentliga skyltar som visar vägen.

1. Signaturled Kungsleden Abisko

Abisko–Nikkaluokta, Norrbotten

Sträcka: 11 mil, 5–7 dagar.

Turbeskrivning: En klassisk vandring som börjar med en mycket populär del av Kungsleden, från Abisko och söderut. Abisko nationalpark gör sig till med både spröd björkskog och vida vidder, och en omåttligt känd kuliss – den u-formade Lapporten (på samiska Cuonjávággi). Längs den här leden får du också din dos av det riktigt karga, arktiska. De två sista dagarna lämnar du Kungsleden och går förbi Kebnekaise (kanske en topptur?) innan du når Nikkaluokta. Fjällstugor finns längs vägen, och i Kebnekaise och Abisko även fjällstationer. Abisko-Nikkaluokta är en väldigt populär sträcka, lågsäsong rekommenderas!

Start/stopp: Abisko till Nikkaluokta eller tvärtom. Tåg går till Abisko, Nikkaluokta nås med buss från Kiruna.

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Börja storslaget med vandring genom Abisko nationalpark. Foto: Sofia Zetterqvist.
Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Kunglig vandring genom Tjäktjavagge. Foto: Sofia Zetterqvist.

2. Signaturled Kungsleden Hemavan

Ammarnäs–Hemavan, Västerbotten

Sträcka: 7,8 mil, 5–6 dagar.

Turbeskrivning: I Hemavan finns Kungs­ledens södra port, start eller mål för många som vill göra den klassiska vandringen hela vägen till eller från Abisko. Ändå är det här området mindre besökt än norra delen av Kungsleden, då många avslutar i Nikka­luokta. Denna södra del är frodigare och grönare än den norra. Inte lika alpin och karg, men inte desto mindre vacker. Börjar du i Ammarnäs så får du solen i ansiktet,
och avslutar med de mäktiga snöklädda topparna ovanför Hemavan. Stugor finns längs hela vägen.

Start/stopp: Ammarnäs till Hemavan, eller tvärtom. Båda orter nås med buss.

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Hemavan är Kungsledens södra port. Foto: pressbild / Hemmavan Tärnaby.

3. Signaturled Jämtlandstriangeln

Storulvån-Sylarna-Blåhammaren-Storulvån, Jämtland

Längd: 4,7 mil, 3 dagar. 

Turbeskrivning: En timmes bilresa sydväst om Åre hittar du starten på en riktig vandringsklassiker. Jämtlandstriangeln börjar i Storulvån och går via Sylarna och Blåhammaren tillbaka igen. Här väntar öppna fjäll­hedar som leder till Sylmassivets höga toppar samt ordnat boende på fjällstationer med restauranger. Blåhammaren är en favorit med sitt fina läge, goda mat, mysiga atmosfär och enastående bastuutsikt. Var dock beredd på att dela leden med andra, särskilt under sommarmånaderna – och boka boende i god tid om du inte ska tälta. 

Start/stopp: Start och mål i Storulvån, dit du tar dig med buss från tågstationen i Enafors.

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Öppna fjällhedar vid Sylmassivet. Foto: Gettyimages.
Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Vandra med hopp om sällskap! Foto: Gettyimages.

4. Signaturled Höga Kusten

Hornöberget-Örnsköldsvik, Västernorrland

Längd: 12,8 mil, 7 dagar.

Turbeskrivning: Från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr går Höga kusten-leden – genom ett flertal naturreservat, en nationalpark och ett naturvärldsarv. Du tar dig genom skogar, längs kust och förbi byar. Men framförallt handlar Höga kusten om vyer – så missa inte att bestiga några berg strax utanför själva huvudleden. Några av höjdpunkterna är den storslagna vyn från Skuleberget, den häftiga Slåttdalsskrevan och den instagramvänliga Predikstolen. Det går förstås utmärkt att korta ner sträckan till de etapper som känns mest lockande. Boende i tält, vandrarhem, hotell, camping och stugor. 

Start/stopp: Hornöberget till Örnsköldsvik eller tvärtom. Tåg/buss till Örnsköldsvik och buss Hornöberget.

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Från Skulebergets Viaferrata har du härlig utsikt över omgivningarna. En nödvändig avstickare om du vandrar längs Höga kusten. Foto: Linda Åkerberg.

5. Signaturled Siljan

Rättvik–Fryksås, Dalarna

Längd: 5,2 mil, 4 dagar.

Turbeskrivning: Hela Siljansleden är 34 mil lång, och går i vida svängar runt sjön Siljan i Dalarna. Namnet till trots ser man inte mycket av själva sjön – men desto mer av de djupa skogarna, landsbygden och fäbodkulturen. Fryksås fäbodar, som ligger vackert på höjderna norr om Orsasjön, är den största bevarade samlingen av fäbodstugor som finns i Sverige. Här börjar eller avslutar du vandringen, som går via Orsa, Brunnvasselbodarna och Nittsjö. En stor del av dessa etapper går längs den så kallade Dalkarls­vägen, där dalfolket vandrade på sina “herrarbetsvandringar” på 1500-talet, ner till bättre bemedlade herrar i Stockholm som kunde förse dem med jobb.

Start/stopp: Rättvik till Fryksås eller tvärtom. Tåg till Rättvik, buss till Fryksås. 

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Vy över Orsasjön och de blånande bergen från Fryksås. Foto: Per Hagdah / Visit Dalarna.

6. Signaturled Värmland

Morokulien–Røyden, Värmland

Längd: 13 mil, 7–8 dagar. 

Turbeskrivning: Finnskogleden är en 240 mil lång vandringsled från den lilla “mikrostaten” Morokulien (en påhittad stat som Lennart Hyland var med och grundade) precis vid norska gränsen – som sedan går norrut genom Värmland, slingrande över norska gränsen, och avslutas i norska Trysil. I Norge är leden markerad med blå färg och i Sverige med orange. Leden är uppdelad i 15 etapper och går att göra lite kortare, exempelvis Morokulien–Røyden. Här vandrar du med tält i packningen genom stora skogar och får stundtals vyer mot fjäll och passerar sjöar och vattendrag. 

Start/stopp: Morokulien till Røyden. Ta tåget till Charlottenberg sedan buss till Eda glasbruk (vid Morokulien). Buss hem igen finns.

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Sjön Morokulien i Värmland. Foto: Gettyimages.

7. Signaturled Norra Sörmland

Björkhagen-Lida, Stockholm 

Längd: 6,2 mil, 4–5 dagar.

Turbeskrivning: En vandring genom Storstockholms skogar och landsbruksbygd, som startar strax söder om Söder. Börja i Björkhagen, 10 minuters resa med tunnelbana från Södermalm, och ge dig ut på en färd längs med Sörmlandsleden genom kulturbyggd, öppna landskap och djupa skogar. När du kommer in i Tyresta nationalpark rör du dig genom orörd urskog och passerar sköna badsjöar. I Tyresta By finns kafé och lanthandel för proviantering. Sista dagen ökar höjden över havet något, på väg upp till länets högsta topp Tornberget. 

Start/stopp: Björkhagen till Lida Friluftsgård. T-bana till Björkhagen. Buss från Lida Friluftsgård.

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Följ Sörmlandsledens orangeröda markeringar. Foto: Sofia Zetterqvist.
Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Passera sörmländska torp längs med vägen, här Ahlstorp nära Alby friluftsgård. Foto: Sofia Zetterqvist.

8. Signaturled Tiveden 

Stenkällegården-Ramundeboda, Örebro 

Sträcka: 4,7 mil, 4 dagar. 

Turbeskrivning: Tivedens nationalpark brukar kallas en av Sveriges vildaste skogar. Tack vare just kombinationen av vildmarks­känsla och tillgänglighet genom leder, är det här ett riktigt vandringsparadis. Fem av Bergslagsledens etapper – det STF kallar Signaturled Tiveden – går genom nationalparken och erbjuder urskogar, insjöar, kuperad natur och blockterräng. Med andra ord en variation för alla smaker. Boende i tält (inne i nationalparken endast på anvisade platser), i vindskydd samt olika typer av
hotell och vandrarhem. 

Start/stopp: Stenkällegården till Ramundeboda, delvis genom Tivedens nationalpark. Buss finns i Ramundeboda.

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Vandra längs med den vackra Bergslagsleden. Foto: Sofia Zetterqvist.
Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Ett boende längs med Signaturled Tiveden är Tivedstorp. Foto: Sofia Zetterqvist.

9. Signaturled Södra Bohuslän

Stensjön-Kungälv, Västergötland & Bohuslän

Sträcka: 5,2 mil, 4 dagar.

Turbeskrivning: En vandring i utkanten av Göteborg som slingrar sig längs med Bohusleden. Trots storstadens närhet tar den dig genom inte mindre än sex olika naturreservat. Vandra genom täta bokskogar och förbi stilla skogssjöar med många badmöjligheter längs med vägen. Boende finns vid varje etapps slut.

Start/stopp: Från Stensjön till Kungälv/Fontin. Bussförbindelser med Göteborg finns.

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Avsluta (eller börja) vandringen i Kungälv. Foto: Lukasz Warze / Westsweden.com.
Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Gäddevattnet längs med Bohusleden. Foto: Fredrik Schenholm / Westsweden.com.

10. Signaturled Öland

Färjestaden-Ottenby, Öland

Sträcka: 8,4 mil, 5 dagar.

Turbeskrivning: Mörbylångaleden löper genom stora delar av Ölands jordbrukslandskap med betade marker, byar, vatten och åkerjord. Du upplever bland annat den artrika Mittlandsskogen, som anses vara Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområde söder om fjällkedjan. Starta vid Ölands Turistbyrå i Färjestaden och gå ända ner till Ölands södra spets. Längs vägen hinner du med både inland och kust – och den som tar sig tid kan även njuta av kajakpaddling, restaurangbesök, gallerier och loppisar. Vid varje etappslut väntar ett boende. Den första och sista dagen bör du se till att ha egen middag, övriga dagar finns normalt tillgång till restauranger – dubbelkolla i förväg. 

Start/stopp: Färjestaden till Ottenby. Bussar tillbaka går vardagar under högsäsong.

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Vandra genom Mittlandsskogen med sina många lövträd. Foto: Gettyimages.

11. Signaturled Omberg

Boxholm–Omberg, Östergötland

Längd: 8,5 mil, 4–5 dagar. 

Turbeskrivning: Signaturled Omberg är en förgrening av den långa Östgötaleden sträcker sig västerut mot Vättern, från Boxholm till Omberg. Här går leden genom en blandning av skog- och kultur­landskap och längs Vätterns strand. Du passerar naturreservat och historiska platser, med lämningar efter flera fornborgar, klosterruinen Alvastra och mytiska sagor om drottning Omma som härskar över berget. Missa inte utsikten från Hjässan – Ombergs högsta punkt.

Start/stopp: Boxholm till Omberg. Boxholm nås med tåg, Omberg med buss. 

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Vackra skogslandskap i Östergötland. Foto: Gettyimages.
Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Passera klosterruinen Alvastra. Foto: Gettyimages.

12. Signaturled Österlen

Andrarum-Nybrostrand, Skåne 

Längd: 9,3 mil, 7 dagar.

Turbeskrivning: Österlenleden är en del av Skåneleden, och är lätt att anpassa till hur många dagar du vill gå. Leden börjar (eller slutar) i Andrarum – som ligger lite inåt landet, nordväst om äppleodlarmeckat Kivik – och går till Nybrostrand strax utanför Ystad. Däremellan väntar både kulturhistoria och storslagna naturupplevelser. Du går genom öppna landskap och tät ädellövskog, passerar Stenshuvud nationalpark med sandstränder och lummiga höjder. På den sydligaste etappen väntar förstås ett besök vid den forntida skeppssättningen Ales stenar, med magnifik utsikt över Östersjön. Under säsong finns gott om matbutiker, kaféer, restauranger och boenden längs vägen. Och folk.

Start/stopp: Andrarum till Nybrostrand. Nås med buss. 

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder
Foto: Mickael Tannus / Tourism in Skåne.

Text: Karin Wallén • 2021-05-17
SverigeAktiv semesterDjur & naturVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top