Annons
Annons
Ulvöarna och Sjurberg är två av åtta udda destinationer som rankas högt i Sverige av Google. Foto: Tobias Hägg

Ulvöarna och Sjurberg är två av åtta udda destinationer som rankas högt i Sverige av Google. Foto: Tobias Hägg

Restips

8 udda destinationer i Sverige

Tillsammans med Google har SJ tagit fram en lite annorlunda reseguide. Här finns platser som inte hör till Sveriges mest kända, men som alla har fått 5,0 i snittbetyg av Google Maps användare – och milt sagt är väl värda ett besök.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-26 Uppdaterad 2021-06-23

Den fotobaserade guiden som tagits fram av Google och SJ porträtterar platserna på ett sätt som aldrig tidigare gjorts. Bland dessa finner vi exempelvis Skierfes fjällvärld, Ulvöarna vid Höga kusten och Kvänsås bokskog.

– På Google Maps kan användare betygsätta platser och sevärdheter, men det är inte alla som lyckas uppnå, och bibehålla, 5 stjärnor i betyg. Med hjälp av recensioner från runt om i landet skapar vi nu en guide som kan inspirera till att upptäcka dessa oväntade och fantastiska naturupplevelser utan att behöva resa långa vägar. Guiden samlar platser som visar upp Sverige från sin allra bästa sida och som gått de flesta förbi, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig Google Sverige.

Guiden av SJ och Google innehåller lokala tips från Googles ”Local Guides” samt hållbara restips från SJ, som återigen ser ett ökat intresse för tågresor efter att restriktionerna för resor inom Sverige hävts. Och för att illustrera de åtta platser som valts ut till guiden har fotografen Tobias Hägg fått frihet att portrÙ?ttera dessa ur ett unikt perspektiv.

Reseguiden finns på sj.se/sverige5,0.

8 resmål med högsta betyg

Söderåsen, Skåne

Söderåsens naturreservat väntar dramatiska dalar, porlande vattendrag och åsar som vara stolta över att visa upp sig i sina bokskogskläder. Ta med vandringskor och upptäck kuperad terräng med åar och raviner som de olika vandringslederna erbjuder.

8 udda destinationer i Sverige
Efter vandring i bokskog rekommenderas även en tur förbi Ålabodarna – ett gammalt hamnläge, där man kan njuta av utsikten mot Ven och Helsingör. Foto: Tobias Hägg

Skierfe, Norrbotten

I den sydöstra delen av Sarek finner man bergstoppen Skierfe. Ett lapptäcke som rymmer allt mellan arktisk karghet och frodiga granskogar och storslagen utsikt.

8 udda destinationer i Sverige
Skierfe ligger bra till i förhållande till Kungsleden – och för den som vill övernatta finns möjlighet att göra detta i STFs stuga i Aktse, alternativt att slå upp sitt tält någonstans längs rutten. Foto: Tobias Hägg

Storådörren, Jämtland

Med början på vägen mot fäbodvallen Nordsäter, ser man Storådörren medan ljudet av Storåns färd mot Storsjön växer sig allt starkare. Under vandringen upp mot Storådörren tar man sig fram genom en närmast magisk fjällmiljö, som förstärks av den karga växtligheten som låter bergen ta för sig av blickfånget.

8 udda destinationer i Sverige
Om du har tur kan du fÙ� syn på fjällrävar, blåhakar, fjällvråkar, jaktfalkar och ringtrastar längs vägen. Foto: Tobias Hägg

Ulvöarna, Västernorrland

Ulvöarna har skäl att kallas ”Höga Kustens pärla”, med de två öarna, Norra och Södra Ulvön, som ligger pÙ� varsin sida om Ulvösundet – och ser nästan ut hålla ett vakande öga på vattnet som drar fram genom det. Njut av lugnet, surströmming och vackra sjöbodar i trä.

8 udda destinationer i Sverige
Ulvöarna – känd som ”surströmmingens mecka” – är platsen för dig. Här har surströmmingsproduktion bedrivits i över hundra år och flera lokala producenter håller fortfarande igång den traditionella produktionen. Foto: Tobias Hägg

Sjurberg, Dalarna

Ett par kilometer från Rättvik ligger Sjurberg – en by vid Siljans kust, som lockat många turister sedan 1800-talet. Vid strandkanten i den pittoreska byn breder en brygga med avslutande badhus ut i Siljan och erbjuder vattenutsikt åt alla håll.

8 udda destinationer i Sverige
Brygga och badhus i Sjurberg; ett arbete som tog åtta år och stod färdigt 2009. Foto: Tobias Hägg

St Anna Skärgård, Östergötland

Vattnet är närvarande vid kustpärlan St Anna Skärgård (Capella Ecumenica), en ö med rikt naturliv och orörd natur av tydlig skärgårdskaraktär. Här finns ett lugn i omgivningen, som är djupare än det längs landets västra kuster.

8 udda destinationer i Sverige
Söderköping omges av en levande landsbygd, med bördiga jordbruksmarker och typiskt östgötska blandskogar. Och här finns även Sankt Anna skärgård – en riktig vacker kust. Foto: Tobias Hägg

Härmanö, Västra Götaland

Det tidigare fiskesamhället Härmanö är idag ett naturreservat med kontraster i landskapet. Från karga berghällar som blir avlösta av ljunghedar och blomstrade ängar. På Härmanö finns inga bilar – så det enda surrandet som hörs kommer från bin och lugnet från porlande vatten.

8 udda destinationer i Sverige
Härmanö var tidigare ett fiskesamhälle, under den tid då svenskarna i princip levde på sill, men idag är området mest känt som naturreservat. Några gamla fiskestugor finns kvar på ön, men det är naturen som är dragplåstret. Foto: Tobias Hägg

Kvänsås Bokskog, Småland

Strax utanför Eksjö breder Kvänsås bokskog ut sig – ett fem hektar stort område som är den högst och nordligast belägna bokskogarna i Sverige. Skogen har stått där sedan 1600-talet och är idag är ett naturreservat för klättersugna barn och lugnare vandringar.

8 udda destinationer i Sverige
När du ändå är i Kvänsås bör du också passa på att ta en sväng till Eksjö och uppleva den gamla trästaden med 1600-talsanor. Foto: Tobias Hägg

Podcast!

Glöm Alperna, glöm Klippiga bergen, glöm Himalaya. I sommar är det Sverige som gäller. Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs tipsar om tio svenska vandringar som får dig att tappa hakan.

Experterna tipsar: allt du behöver veta om husvagn och husbil

17 anledningar att besöka härliga Hälsingland

Ett gyllene tillfälle att ändra våra resvanor


Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-26
RestipsSverigeTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen