Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Australien

Världens bästa snorkling

Annelie Pompe har slagit världsrekord i fridykning och siktar på att nästa år bestiga Mount Everest utan syrgas. Kopplar av gör hon med snorkling. Här är hennes favoritplatser.

Text: Redaktionen • 2010-11-19 Uppdaterad 2010-11-19

1. Ras Mohammed nationalpark, Egypten

Mångsidigt fiskmyllerPå yttersta spetsen av Sinaihalvön ligger det marina reservatet med över 20 snorkelplatser. Det är lätt att nå de färgstarka och frodiga korallreven med sina tusentals fiskstim. Vill du ha enkel snorkling på grunda rev håller du dig “inomskärs” och för en chans att se jaktlystna hajar och stora fiskar snorklar du i utkanten av nationalparken över flera hundra meters djup. Tillgängligt både från båt och från land.

2. Similan Islands, Thailand

Lättillgängligt paradisFrån de korallvita stränderna når du enkelt det kristallklara vattnet med sitt rika undervattensliv. Perfekt för barnfamiljer eftersom det är lätt att snorkla från granitöarna som dessutom erbjuder olika sorters vatten på olika sidor. Stora stenblock, hårda koraller och större fiskar på västkusten och sluttande korallrev med myller av småfisk på östkusten. Den lyckliga har dessutom chans att se leopardhaj.

3. Poor Knights Islands, Nya Zeeland

Djurrikt djupvattenIngen annanstans finns en så häftig kombination av tempererat vatten och tropiskt djurliv. Utanför de grönskande bergsöarna finns ett undervattenslandskap som påminner om Sveriges men kryllar av tropiska fiskar, fantasieggande koraller och svävande rockor. Öarna var länge isolerade från människan och därför finns mycket av det ursprungliga djurlivet kvar, och därmed stor chans att se ovanliga arter. Snorklar gör du från båt.

4. Heron Island, Stora barriärrevet, Australien

Klassiskt korallrevGrunda och vackra snorkelvatten i alla Nemo-älskares favorit: Stora Barriärrevet. Havsbotten sluttar nedåt en bra bit ut från ön och eftersom du snorklar på revets insida är du skyddad från både vågor och vind. Förutom revets vackra formationer finns det chans att se rockor, sköldpaddor och såklart miljontals färgglada fiskar. En upplevelse man aldrig tröttnar på.

5. Kosteröarna och Väderöarna, Sverige

Grunt och grant
Räds inte det kalla vattnet – här finns snorkling i toppklass. Lättillgängligt och fascinerade undervattenslandskap där du kan se sälar, krabbor och plattfiskar på grunda djup. På Kosteröarna finns även en spännande snorkelled där du kan dyka ner på grunt djup och läsa intressanta informationstavlor. Alla snorkelplatser nås via stigar och vägar.

Foto: Annelie Pompe


Text: Redaktionen • 2010-11-19
AustralienEgyptenNya ZeelandSverigeThailandAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top