Annons
Annons
Skog och klippor längs med en flod

Vi guidar dig rätt i tjeckiska nationalparken Böhmiska Schweiz. Foto: GettyImages

Tjeckien

Guide till nationalparken Böhmiska Schweiz

Upptäck nationalparken Böhmiska Schweiz i Tjeckien – så tar du dig dit och runt, aktiviteter och boenden. Missa inte heller tillhörande reportage.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-08-25 Uppdaterad 2022-08-25

Cykla längs Elbeleden

Elbeleden är en cykelled på totalt 130 mil som följer floden Elbe genom både Tjeckien och Tyskland. På grund av sitt platta läge i floddeltat är den optimal även för mer ovana cyklister. Räkna med att cykla 30–40 km/dag om du är ovan, 60–70 km/dag om du brukar cykla på semestern, och 100 km/dag om du regelbundet träningscyklar. Boende och restauranger finns längs med vägen. Mer info om cykelleden och cykelfärjorna: elbe-cycle-route.com. Flera arrangörer hyr ut cyklar, cykelguider och färdiga paketresor, en av dem är Europe Bike Tours.

Läs tillhörande reportage: Cykel och vandring i Tjeckien

Nationalparken Böhmiska Schweiz

Böhmiska Schweiz (České Švýcarsko på tjeckiska eller Bohemian Switzerland på engelska) är en region som sträcker sig in i både Tjeckien och Tyskland. På den tyska sidan ligger nationalparken Sachsiska Schweiz (Sächsische Schweiz på tyska) och på den tjeckiska sidan nationalparken Böhmiska Schweiz. Mer information om regionen och saker att se och göra: ceskesvycarsko.cz/en eller visitczechrepublic.com. Flera arrangörer erbjuder vandringsguider, aktiviteter eller paketresor till nationalparken, en av dem är Active point.

Så tar du dig hit

Om du inte cyklar till nationalparken kan du ta tåget till Děčín från antingen Prag (1,5 tim) eller Dresden (45 min). Kolla enklast tider och priser via thetrainline.com. Från Děčín
är det sedan lätt att ta sig till nationalparken, antingen till fots eller med båt till Hřensko, som är inträdesporten till parken, eller med tåg till Krásná Lípa som ligger mitt i nationalparken. Alternativt ta båt från Dresden till Bad Schandau som ligger precis vid den tysk-tjeckiska gränsen.

Så tar du dig runt

Kollektivtrafiken i parken är bra med många avgångar, cykelställ på baksidan av bussarna och enkelt betalsystem där du betalar (med kort!) direkt hos busschauffören. Olika privata aktörer tar dig och cykeln dit du vill i området, en av dem är Bag & Bike Transport.

5 aktiviteter i nationalparken

1. Vandra till Pravčickaporten och Falcon’s Nest

Nationalparkens mest populära vandring, som börjar och slutar i Hřensko, alternativt kan du ta buss eller flodbåt en del av vägen. Inträde för att nå toppen och utsikten. Restaurang och museum finns på toppen. Längd: 18 km. pbrana.cz/en

2. Bestig de tre topparna

Områdets näst mest populära vandring är den som passerar de tre topparna Vilémina, Rudolf och Maria. Vandringen börjar och slutar i Jetřichovice. Längd: 8 km.

3. Flodtur

Ta båten i Kamenicefloden mellan Hřensko och Mezna. Båtarna går dagligen april–november, biljetter köps på plats. Går även att kombinera med vandring längs med flodkanten.

4. Klättra

Området är världskänt för sin klättring tack vare de spektakulära sandstensformationerna. Här finns via ferrata, klippklättring, klättring i grottor och mycket mer.

5. Cykla

Hyr själv eller följ med på en guidad tur på mountainbike till berget Děčínský Sněžník, en populär plats för motorsporten enduro men även känd för sin vackra utsikt. Ta dig sedan nedför på naturstigar till Europas djupaste sandstenskanjon.

Hotellet U Fořta ligger mitt inne i nationalparken och är en bra utgångspunkt för vandringar. Foto: Sofia Zetterqvist

3 bra platser att utgå från

1. Děčín. En vacker stad precis intill Elbefloden. Besök 1700-talsslottet där Chopin skrev Decin-valsen, gör ett besök på mikrobryggeriet Nomad, ta en hipsterkaffe bland världskartor hos Kafe Na Mape och ät på stans trendigaste restaurang, italienska Arrigo.

2. Hřensko. Precis i början av nationalparken Böhmiska Schweiz ligger den söta byn Hřensko. Byn har bara 267 fasta invånare men desto fler turister under högsäsong. Ät lunch på Lugano, och bo precis vid Kamenicefloden hos Pension Soutesky.

3. Mezní Louka. Vill du hellre bo mitt inne i nationalparken rekommenderas Hotel U Fořta som ligger i den lilla byn Mezní Louka, omgiven av parkens grönska och precis intill flera vandringsleder.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-08-25
TjeckienGuideVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen