Annons
Annons
Världsarvsklassade Chrám svaté Barbory, eller Sankt Barbaras kyrka i Kutna Hora. Foto: Istock

Världsarvsklassade Chrám svaté Barbory, eller Sankt Barbaras kyrka i Kutna Hora. Foto: Istock

Restips

6 favoriter – bästa avstickarna från Prag

Med utgångspunkt i Prag kan du ta dig vidare till anrika kurorter, hippa studentstäder och sagolika skogar. Här har vi listat några av de bästa utflykterna från den populära weekendstaden.

Text: Johanna Jackson • 2018-10-18 Uppdaterad 2021-07-21

1. Karlsbad 

Kurorten Karlsbad eller Karlovy Vary har en lång tradition av turism och grundades redan på 1370-talet. Här finns varma källor, pittoreska promenadstråk och mineralvatten som tros ha en välgörande effekt. Ta en spabehandling på pampiga Castle Spa, gå på ölspa eller inhandla en traditionell porslinmugg som du sedan bär med dig från källa till källa genom stadens pampiga kollonader. Missa inte att ta bergsbanan till Rozhledna Diana (Diana-tornet). Här får du en den bästa utsikten över staden. 

6 favoriter – bästa avstickarna från Prag

Ta dig hit: Drygt 1 timme och 40 minuter med bil eller 2 timmar och en kvart med buss. Bussar avgår från stationen Florenc.  

2. Bhömiska Schweiz 

Om djupa skogar och storslagna klippformationer lockar är nationalparken Böhmiska Schweiz (Ceské SvÙ?carsko på tjeckiska) nära den tyska gränsen ett bra tips. Området är ett riktigt sagolandskap och går bland annat att se i filmerna om Narnia. Här kan du vandra bland bäckar och raviner, ta en båttur på floden och besöka landmärket Pravčická Brána – Europas största stenark. Här ligger också Falcons Nest – ett föredetta hotell fyllt av snickarglädje och en riktig kuriositet. Hotellet som nu gjorts om till en restaurang är inkilat i berget och byggdes på uppdrag av en prins på 1800-talet. 

6 favoriter – bästa avstickarna från Prag

Ta dig hit: Med bil tar resan 1 timme och 50 minuter. Från Prags största tågstation går tåg till Děčín som tar cirka 1 timme och 30 minuter. Därefter fortsätter en 40 minuters bussfärd till byn Hřensko. Både buss och tåg avgår med jämna mellanrum dagligen. Tidtabeller och biljetter för tåg finns på: cd.cz/en/

3. Kutna Hora 

Kanske en av de mest traditionella dagsturerna från Prag, men även en av de mer kusliga. Här finns nämligen ett ossarium (benhus) med makabra arrangemang gjorda av 40 000 mänskliga skelett.   Andra sevärdheter inkluderar den gamla staden och de närliggande kyrkorna som världsarvklassade av Unesco. 

6 favoriter – bästa avstickarna från Prag

Ta dig hit: Det finns flera arrangerade turer från Prag att välja bland. Vill man ta sig hit på egen hand tar det drygt 1 timme och 40 minuter. Det går även att resa till Kutna Hora med tåg, då det tar en dryg timme. Tidtabeller och biljetter finns på: cd.cz/en/

4. Karlstejn-slottet 

Prag saknar inte direkt sagolika byggnader, men det gotiska slottet som grundades av den böhmiska kungen Karl IV på mitten 1300-tal är en av de vackraste i landet. Dessutom ligger det bara en 40 minuters tågresa ifrån Prag och omges av frodiga skogar. I den sista helgen i september hålls här dessutom en årlig vinfestival. 

6 favoriter – bästa avstickarna från Prag

Ta dig hit: Tåg till Karlstejn avgår varje timme och tar 40 minuter. Därifrån väntar en två kilometer lång promenad upp till slottet. 

5. Pilsen 

Om du hellre föredrar öl framför vin är Pilsen staden att besöka. Det var nämligen här som Tjeckiens berömda lager Pilsner Urquell föddes. Förutom ett besök i Urquellbryggeriet finns mängder av olika mikrobryggerier och barer att besöka och ja, passande nog finns här även ett ölspa. 

6 favoriter – bästa avstickarna från Prag

Ta dig hit: 1 timme och 25 minuter med tåg eller 1 timme och en kvart med bil. 

6. Olomouc 

Studentstaden Olomouc kan beskrivas som ett mindre turistigt Prag i minatyr. Här finns imponerande arkitektur, vackra katedraler, barocka fontäner, rik historia och mysiga ölcaféer. Här finns till och med en astronomisk klocka på huvudtorget. Passa även på prova att den lokala delikatessen – olomoucké tvarůžky – en ost känd för sin minst sagt starka doft. 

6 favoriter – bästa avstickarna från Prag

Ta dig hit: 2 timmar och 8 minuter med tåg. 

Tips:

Ta tåget istället från flyget. Från Köpenhamn kan du ta åka tåg till Prag med byte i Hamburg. Tågresan tar från 12 timmar och kostar från 49 euro. Boka på bahn.de/

Prag – mer än broar och bryggerier

Tågluff i Europa: Sommarens bästa rutter

Prags bästa mikrobryggerier

24 timmar i Prag – turiststadens guldkorn

9 läskiga sevärdheter som kommer att få dig att rysa av obehag


Text: Johanna Jackson • 2018-10-18
RestipsTjeckienGuideListorPragWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen