Svenska utrikesdepartementet avråder sedan klockan två i natt från alla "icke-nödvändiga" resor till Turkiet.

Nyhet

Efter militärkuppen: UD avråder från Turkietresor

Med anledningen av militärkuppen i Turkiet på fredagskvällen gick svenska utrikesdepartementet (UD) strax före klockan två natten mot lördagen ut med en avrådan från "icke nödvändiga resor till Turkiet".

Text: Per J Andersson • 2016-07-16

Efter militärkuppen: UD avråder från Turkietresor
I natt spärrade militären av bron över Bosporen i Istanbul.

Uppdatering: Charterbolagen började återuppta resor till Turkiet under måndagen. UD avråder dock fortfarande från icke-nödvändiga resor till Istanbul, Anakara och provinser i sydöstra delen av landet.

 

Ving och Fritidsresor svarade med att snabbt ställa in alla sina resor till Turkiet. 

Vid 21.30 på fredagen kom de första nyheterna om en militärkupp i Turkiet. Undantagstillstånd utlystes, stridsvagnar intog gatorna.  Ännu är det oklart om kuppen lyckats eller om president Erdogan och hans anhängare ska återta makten.

Vid midnatt uppmanades svenskar i Turkiet att hålla sig inomhus. “Med anledning av pågående händelser i Turkiet uppmanar vi svenskar på plats att hålla sig inomhus, höra av sig till anhöriga och hålla sig informerade.”, skrev UD. Och en och en halv timme senare gick UD ut med sin avrådan från “icke nödvändiga” resor till Turkiet.

– Det finns i nuläget inga uppgifter om några skadade svenskar i Turkiet. Däremot är det ett antal personer i landet som anhöriga inte fått kontakt med, men vi vill inte gå in närmare på det, säger Jessica Garpvall på UD:s presstjänst till Dagens Nyheter. 

Enligt UD befinner sig 15 000–20 000 svenska turister i Turkiet varje vecka under högsäsong från mitten av juni till slutet av augusti.

När UD avråder från resor ska det ses som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa. Normalt gäller inte reseförsäkringen om UD avråder och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om man beslutar sig för att resa, trots UDs avrådan.

Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i en resefÙ�rsäkring och vilka villkor som gäller för den resa man bokat.

När UD avråder kan man oftast få tillbaka kostnaden för en bokad charter- eller paketresa till det landet eller området. De stora reseföretagen brukar följa UDs reseråd men man bör alltid kontakta reseföretaget direkt för att ta reda på vad som gäller för den resa man beställt.

Fritidsresor har 1700 resenärer i Turkiet, men har inga resmål som är i närheten av Istanbul eller Ankara som påverkats mest av militärkuppen. På resmålen är det lugnt, uppger Mathias Bergendahl för SVT Nyheter, och det finns inga direkta planer på att ordna tidigare hemresor.

– Vi förstår att våra kunder har frågor, och de är välkomna att söka upp våra guider som kommer finnas på hotellen i morgon. Om man ska resa till Turkiet de närmaste veckorna så är man välkommen att höra av sig till våra guider som kan berätta om hur det ser ut på resmålen, säger han till SVT.

Även Ving, som i Antalya-, Bodrum- och Dalamanområdena för närvarande har cirka 2 600 gäster, ställer in sina resor.

– Nu avråder ju UD och vi följer alltid UD:s rekommendationer och ställer in resorna till Turkiet. Alla kunder som är berörda kommer att kontaktas av oss, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving till TT.

 

Läs mer info från UD

UD: Res inte till Turkiet
UD Resklars Facebooksida


Text: Per J Andersson • 2016-07-16
NyhetTurkiet

Scroll to Top