Överdådig frukost på Wein & Tafelhaus. Ruttplanering över ett glas Riesling. Triers pampiga katedral. Foto: Johan Marklund

Restips

Guide: Mosel, Tyskland

Tyska Moseldalen är känd för sina viner. Här är guiden som hjälper på din resa genom de vackra landskapet – fyllt av prunkande vinodlingar.

Text: Christian Daun • 2016-06-01

Snabbfakta

Omfattning: Moseldalen sträcker sig över nordöstra Frankrike, sydvästra Tyskland och östra Luxemburg. Vi valde att cykla den tyska sträckan Trier–Zell. Språk: Tyska. Engelskakun­skaperna varierar från vingård till vingård, så skoltyska eller parlör är användbart. Bäst tid att resa: maj–sep. Regnar mest: under vintern.

Resa dit

Flyg. Frankfurt Hahn är den flygplats som ligger närmast Trier. Ryan Air flyger hit från Skavsta, Göteborg och Malmö. 

Bil. Mellan Malmö och Cochem (också en bra startplats) är det cirka 90 mil. Merparten av dessa avverkas dock på snabba Autobahn. Man kan även ta Stena Lines bilfärja mellan Göte-borg och Kiel.

Paketresa. Många rese- och eventföretag anordnar paket-resor till Moseldalen. Hyllinge Buss har en 7-dagarstur med start i Malmö. 

Ta sig runt

Den som vill cykla (rekommenderas starkt!) den 27,5 mil långa sträckan i sin helhet börjar i Thionville i Frankrike och avslutar i Koblenz. Eller tvärtom. 

Vi valde att börja i Trier, med avslut i Zell. I Trier hyr man cyklar på Bürgerservice Rad-station på Hauptbahnhof (tel +49-651-14 88 56), eller på Tourist-Information/Fahrrad-garage vid Porta Nigra (tel
+49-651-97 80 80). 

Den som vill ta en paus i trampandet kan hoppa på Regio Radler (regioradler.de), de speciella cykelbussar som kör frekvent mellan april och oktober. Den som hellre upptäcker Moseldalen från bilen kan hyra fordon på flygplatsen Frankfurt-Hahn, alternativt i Trier. 

Bo

Hotel Haus Lipmann, Beilstein, hotel-haus-lipmann.de. Mysigt och romantiskt lyx-värdshus som öppnades 1795. Åtta generationer senare drivs stället fortfarande av samma familj. Fantastisk by, prima hotell. 

Märchen Hotel, Bernkastel, maerchenhotel.com. Sago-inspirerat timrat hotell med tematiskt inredda rum. Här kan du exempelvis bo hos Snövit. Mer udda än smakfullt, men definitivt en upplevelse. Mellan-dyrt, har ofta paketerbjudanden. 

Longen Schlöder Wein-kulturgut, Longuich, longen-schloeder.de. Avskalade och designprisade trästugor med närhet till der römische villa, en av områdets många lämningar från romartiden. Dyrt.

mosellandtouristik.de finns en lättöverskådlig ruttkarta där man kan söka boende efter ort. 

Äta

Den som vill veta hur två -Michelinstjärnor smakar bör stanna till på Becker’s i utkanten av Trier (Olewiger Strasse 206). Wolfgang Becker har tagit över sina föräldrars värdshus och ersatt den rustika maten med lättare rätter. Menyn förändras ständigt och rätterna tar avstamp i de lokala vinerna. 

Wein & Tafelhaus i Trittenheim (Moselpromenade 4) har visserligen “bara” en stjärna i Guide Michelin men deras av–smakningsmeny är prisvärd. Till och med frukostäggen är en minnesvärd delikatess. 

Det fina med Moseldalen är emellertid inte alla Michelinställen; det är snarare den höga lägstanivån. Missa inte alla prisvärda strausswirtschafts och weinguts som serverar enklare rätter. Under “Spargelzeit” i maj/juni innehar den vita sparrisen tallrikens huvudroll. Njut med ett glas sprittande Riesling. 

Tre Moseldalen-måsten

1.TRIER. Tysklands äldsta stad bjuder på spektakulära ruiner från romartiden. Missa inte basilikan, eller exteriören till det romerska badet. Trier är dessutom Karl Marx hemstad. Kommunistikonens barndomshem är omgjort till lärorikt museum, Karl Marx Haus. Det trevliga vinståndet på Hauptmarkt är öppet året runt och befolkas av lokala vinbönder. 

2. BURG ELTZ. Det högresta medeltidsslottet har 850 år på nacken och vilar ståtligt på en klippavsats i Eltzskogen. Man får tacka diplomatin för att det inte bombades sönder under andra världskriget. Skapelsen, som fanns avbildad på 500 D-markssedeln, är öppen för allmänheten. 

3. COCHEM. De smala gränderna, medeltida torgen och rara korsvirkeshusen lockar många turister. Ändå värt ett besök. Här kan man kika på en bit stadsmur från 1300-talet, eller bara dricka vin vid hamnpromenaden. Cochem är dessutom knutpunkt för den omfattande båttrafiken på Mosel-floden, så passa på att se dalen frÙ?n vattnet. I Senheim, två mil utanför staden, finns ett ambitiöst vinmuseum.

Missa inte!

Eiswein. Druvorna skördas och pressas när de fortfarande är frusna, vilket ger ett sött men friskt dessertvin. En Moseldelikatess som måste upplevas. 

Missa gärna!

Överdrivet skryt. Trier är de facto Tysklands äldsta stad. I övrigt bör man ta skrävlandet i Mosel med en nypa salt. Var och varannan by påstår sig vara först, bäst eller störst med något romarrelaterat.

Guide: Mosel, Tyskland

Sponsrat innehåll: Experterna: Här är världens viktigaste vindistrikt

Sponsrat innehåll: Berlinmuren föll – då rÙ?ddades världsarvet

Tävling: Vinn en magisk resa för två till Tyskland

Guide: Rhendalen

Vinglig vinresa längs Mosel

Sponsrat innehåll: Här är Tysklands absoluta guldkorn – om svenskarna får välja


Text: Christian Daun • 2016-06-01
RestipsTysklandFantastiska TysklandGuide

Scroll to Top