Annons
Annons

Få tips om tågresor, platser och hur du bokar biljetter i Tyskland. Foto: Anna W Thorbjörnsson & Marko T Wramén/GettyImages

Nyhet

Ny bok om att tågluffa i Tyskland – 3 favoriter av författarna

Nu är författarna bakom boken "Med tåg genom Europa" tillbaka med en ny guidebok med fokus på Tyskland, "Upplev Tyskland med tåg : sju rutter, praktiska tips och sevärdheter". Här är deras 3 favorit-tågstopp i landet!

Text: Karin Wimark • 2022-06-13 Uppdaterad 2022-06-13

Hej Anna och Marko!

Varför en bok om tåg i Tyskland?

– Vi har bott i Tyskland i flera omgångar och det finns så mycket att se och upptäcka! Här ger vi förslag på sju rutter och bjuder på 700 tips, vare sig du vill tillbringa hela semestern i Tyskland eller är på väg söderut genom landet och vidare ut i Europa. I boken varvas mindre orter, natur, sevärdheter, kultur, aktiviteter, restauranger, boenden i såväl nyckelstäderna Berlin och Hamburg som på olika småställen.

Hur reser man bäst till Tyskland med tåg?

– Det finns egentligen 3 – 4 olika vägar att ta sig ner till Tyskland med tåg. Den mest klassiska är att ta sig till Köpenhamn och sen ta tåget till Hamburg. En annan är att hoppa på Snälltågets nattåg till Berlin från Stockholm eller Malmö. Då kan man också välja att hoppa av i Hamburg eller åka hela vägen till Berlin. Sedan finns ju möjligheten att ta färja från till exempel Trelleborg till Rostock eller Göteborg till Kiel. Bästa knutpunkterna är helt klart Berlin eller Hamburg varifrån det går tåg ut i hela Tyskland.

Annat som är bra att veta inför tågluffen i Tyskland?

– Förboka biljetten mellan Köpenhamn och Hamburg eftersom den sträckan snabbt blir full! Även om man har Interrail är det bra att boka platsbiljett. Reser man med familj kan man boka speciella familjebiljetter på snabbtågen. Ett annat bra tips är att hålla utkik efter ”Sparpreis” som tyska tågbolaget Deutsche Bahn ofta har, det vill säga rabatter. Blir du osäker kan du ringa deras kundtjänst som pratar engelska! Ett annat tips är att ladda ner de tyska tågbolagens appar, t ex Deutsche Bahn, som är modernare och enklare att boka via än på hemsidan.

Annas & Markos favoriter i Tyskland

Harz-regionen

Ett område en och en halv timme med snabbtåg från Hamburg, som är vackert på sommar och vår men också väldigt fint på vintern! Den smalspåriga järnvägen Harzer Schmalspurbahnen är ett måste för alla tågälskare, och de små, välbevarade medeltida städerna som Hannover, Quedlinburg, Wernigerode och Goslar bjuder på Bröderna Grimm-känsla och julmarknader utan krimskrams.

Ett tåg som kör genom en skog.
Smalspåriga Harzer Schmalspurbahnen tar en genom vackra landskap. Foto: GettyImages

Dresden

Dresden är en liten doldis som ligger ett par timmar med tåg från Berlin. Den gamla barockstadskärnan är återuppbyggd från kriget och på andra sidan floden finns en väldigt trevlig, lite mer alternativ, stadsdel som heter Neustadt och har en egen tågstation. Här promenerar du bland kulturkaféer, och njuter av bra nattliv. Ligger vackert där floden Elbe flyter igenom. Lite längre söderut ligger Sachsiska Schweiz – ett naturområde, och som namnet antyder är det rätt bergigt.

En stad med en flod som rinner igenom den.
Dresden, lika fantastiskt på sommaren som på vintern när julmarknaden äger rum. Foto: GettyImages

Rhenområdet

Utforska Rhendalen och Moseldalen med staden Köln som utgångspunkt – Tysklands äldsta storstad med sin stora katedral, rika kulturliv och bra nattliv. Härifrån kan du sedan ta dig söderut till bland annat den lilla staden Cochem, vackert belägen vid floden Mosel liksom en rad andra pittoreska orter. I Rhendalen finns vintåg som slingrar sig vid vinfälten längs med floden. Jättevackert!

Stad med en katedral och hamnområde
I Rhenområdet kan man utgå från coola Köln innan man upptäcker områdets pittoreska byar. Foto: GettyImages

Du hittar boken bland annat på Bokus och Adlibris.


Text: Karin Wimark • 2022-06-13
NyhetBoktipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen