Annons
Annons
Foto: Karin Wimark

Foto: Karin Wimark

Restips

Guide till tyska östersjökusten

Vagabonds guide till tyska östersjökusten. Här får du de bästa boendetipsen samt förslag på 5 stopp att göra längs vägen.

Text: Karin Wimark • 2019-06-12 Uppdaterad 2021-06-23

Tillhörande reportage!

Läs mer: Cykelweekend längs tyska rivieran

Resa dit:

Tåg till Trelleborg. Från Stockholm eller Göteborg kostar det från ca 600 kr t/r. Färja från Trelleborg till Rostock med TT-line. Från 400 kr/person enkel väg. Båtrestid ca 6 tim. 

Bo:

Det finns gott om prisvärda hotell och bed & breakfasts i de kustnära städerna Rostock, Kuhlungsborn och Wismar. 

Dock in Hostel Warnemunde är ett modernt hostel i stadsdelen Warnemunde med unik design och industriell känsla. Rummen är byggda i containrar. Sovsalar från 170 kr/natt. 

Grand Hotel Heiligendamm är ett lyxhotell i ”den vita staden” Heiligendamm med historia från 1700-talet. En känsla av att bo i ett slott. Från 2 000 kr/natt för dubbelrum. 

Hotel Polar Stern är ett klassiskt familjeägt hotell centralt beläget i Kuhlungsborn med ljusa, fräscha rum och trevlig frukostbuffé. Från 800 kr/natt för dubbelrum.

Hotel Alter Speicher ligger centralt i den historiska stadsdelen i Wismar i närhet till restauranger och barer. Från 1 000 kr/natt för dubbelrum.

Resrutt: 

Östersjökustens cykelled sträcker sig längs norra Tysklands kust mellan Lubeckbukten i väst och Usedom i öst, i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. En sträcka på totalt 67 mil, som rekommenderas att cykla uppdelad på 15 dagsetapper.

  • Start i Rostock till Wismar med transfer tillbaka till Rostock. Cykelsträcka: 8 mil. Rekommenderad tid: 2–3 dagar. 
Guide till tyska östersjökusten
Foto: Karin Wimark

5 stopp längs vägen:

1. Ånglokstur mellan kurorter
Mellan Bad Doberan, Heiligendamm och Kuhlungsborn löper en av de äldsta smalspåriga järnvägarna i världen – Molli. Det ångdrivna tåget tuffar genom trånga gator i klosterstaden Bad Doberan, via Heiligendamm till havsbadorten Kuhlungsborn. Den 15 km långa sträckan tar ca 40 min att åka. 

2. Kaffepaus på lyxterrass
Se till att hinna med en kaffepaus på Nelson Bar på Grand Hotel i Heiligendamm. Den stora terrassen blickar ut över havet och kaffet är prisvärt. 

3. Strandklubb
En kort cykeltur från huvudstråket i Heiligendamm ligger den avslappnade strandklubben Deck Beach Club. På dagtid en solbadande oas för strandsugna gäster. På kvällarna en avslappnad cocktailbar, restaurang och så småningom nattklubb. 

4. Kitesurf i Salzhaff
Norra Tyskland har perfekta förhållanden för vindsurfing. Den knädjupa viken Salzhaff är perfekt för såväl nybörjare som mer erfarna surfare. Här finns också en surfskola för dig som önskar lektioner eller vill hyra utrustning. 

5. Spökvandring
Stanna till i Nienhagen för ett besök i den spöklika skogen Nienhagen Wood, också kallad Spökskogen. Här har grenarna på de 170 år gamla lövträden tvistats och formats av vinden. Resultatet är spöklikt.

Cykelweekend längs tyska rivieran

Halkidiki – äkta känsla i norra Grekland

Guide till Halkidiki


Text: Karin Wimark • 2019-06-12
RestipsTysklandAktiv semesterGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen