Annons
Annons
Annons

Vagabonds Per J Andersson tipsar om budgetvänliga skidorter i Europa. Foto: Getty Images

Europa

Var hittar jag billig skidåkning i Alperna?

Jag är sjukt sugen på att dra till Alperna för lite vårvinterskidåkning. Men vart reser jag utan att ruinera mig på hotell, liftkort och dyra restauranger? Vagabonds Per J Andersson ger sina bästa tips.

Text: Per J Andersson • 2024-02-19 Uppdaterad 2024-02-19
Annons

Generellt är mindre kända ­skidorter billigare än kända. Val av land är också viktigt för budget­resenären. En fingervisning om vilka länder som är billiga får du om du kollar Eurostats konsumentprisindex där du ser att samtliga länder i östra delen av Europa har lägre konsumentpriser än i västra halvan. Och så ska du vara beredd på att testa skidorter i andra europeiska bergsmassiv än Alperna.

Upptäck Bulgariska skidområdet Borovets för en billigare peng. Foto: Getty Images

Här är några tips på skidorter där liftkort, boende och restauranger är lägre än på de kända skidorterna i Alperna: Polen med Zakopane, Slovakien med Jasná Nízke Tatry, Slovenien med Kranjska Gora och Vogel-Bohinj, Bulgarien med Borovets, Andorra med Arinsal och Spanien med Val d’Aran.

Annons

Men även i Österrike, Frankrike och Italien kan du komma billigare undan om du väljer mindre internationellt kända skidorter, backar där det är mest lokalbefolkningen som åker.

Satsa på en resa till någon av Europas mindre kända skidorter för att komma billigare undan. Foto: Getty Images

Billigare boende i utkanten

Jag har också testat att bo en bit bort från skidorten för att få billigare hotell och restaurangmat. Hotellpriserna är som bekant skyhöga i de fantastiska skidorterna Breuil-Cervinia-Valtournanche som sitter ihop med schweiziska Zermatt. Tillsammans bildar de ett av världens maffigaste liftsystem. Vem vill missa det? Men hur komma billigt undan? Jo, boka familjerum på hotell med frukost för långt under tusen kronor natten två–tre mil bort. Jag bodde i Châtillon nere i dalen och tog varje morgon bussen (linje 150), en resa på 35 minuter de 15 kilometerna upp till liftarna i Valtournanche som tar dig upp i hela systemet.

Åk skidor i Breuil-Cervinia, bo i Châtillon nere i dalen. Foto: Getty Images

Ett annat pengabesparande sätt som jag testat är att bo i österrikiska Innsbruck, där boendet kostar mycket mindre än i skidorter som Sankt Anton och Ischgl. Där köper man liftkortet Ski Plus City Card som gäller i 13 skidområden runt Innsbruck med totalt 111 liftar. Det ger också fri entré till en mängd sevärdheter i stan och fria resor på kollektivtrafik inklusive skidbussarna mellan Innsbruck och skidområdena. Till Innsbruck finns under sportlovsveckorna både direktflyg sas.se och direkttåg snalltaget.se från Stockholm.

Läs också: Spa i Österrike – 3 värmande termalbad

Bo i österrikiska Innsbruck och åk skidor i hela 13 skidområden. Foto: Getty Images

Boka med franska turistföreningen

Ett tips för dig som inte vill boka de olika delarna själv, utan köpa ett paket, det är att boka med franska turistföreningen UCPA. De har resor där logi, mat, liftkort och skidguide ingår) till relativt låga priser. Då kan du också få komma till ikoniska (alltså dyra) skidorter som Val d’Isère och Chamonix till budgetpris.

Ett annat tips är att ha is i magen och spana efter sista minuten-resor. De hittar du många ställen, men kanske bäst och billigast på Nortlander och Slopetrotter.

Läs också:

Med nattåg till Alperna – så funkar det

Spa i Österrike – 3 värmande termalbad

Skidsemester i Turkiet innebär pister, puder och kebab


Text: Per J Andersson • 2024-02-19
EuropaAktiv semesterfrågareseexperternaskidåkning

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top