Annons
Annons
Skidåkare i Alperna.

Hoppa på i Malmö och vakna upp nästa dag i österrikiska Alperna. Foto: Johan Marklund

Österrike

Med nattåg till Alperna – så funkar det

Att ta tåget på skidresan till Alperna är kul, klimatsmart och smidigare än man tror. Vagabonds chefredaktör testade nattåget från Malmö till Österrike.

Text: Fredrik Brändström • 2023-10-14 Uppdaterad 2023-10-16

Jag behöver inte leta länge för att hitta nattåget till Österrike. För att komma till rätt perrong på Malmö centralstation är det bara att följa strömmen av resenärer med stora skidfodral och pjäxbagar under armen. Skidpaketen lastas in genom fönstret på tåget. Ett fönster för Innsbruck, ett annat för Zell am See. Strax är vi över Öresund och eftermiddagssolen lyser in i kupén. Ännu är det ett tag kvar innan vi är framme. 20 timmar för att vara exakt. Sedan ett par år tillbaka så kör svenska företaget Snälltåget detta direkttåg från Malmö till Österrike under vintersäsongen. Den stora efterfrågan har gjort att man kommer fortsätta med nattåget under 2023/24, nu även med fler avgångar än tidigare.

Strax är vi över Öresund och eftermiddagssolen lyser in i kupén. Ännu är det ett tag kvar innan vi är framme. Foto: Johan Marklund

– Det var inte billigare än flyget, men att ta tåget känns bra i hjärtat, säger en kvinna i kupén bredvid.

De är fyra pensionärer från Uddevalla som ska till St Anton. På bordet i kupen har de dukat fram vin, kex, ost, vidruvor och andra godsaker. Vilka reseproffs!

I Danmark kliver ett nytt gäng tjejer och killar i 30-års åldern på som snabbt gör sig hemmastadda i den andra grannkupén med sällskapsspel och ölburkar som pyser. Den medhavda högtalaren ljuder av tysk afterskimusik, tänk klassisk schlager med dunkande technokomp. Skidsemestern börjar redan här, medan de platta danska sädesfälten passerar utanför fönstret.

– Vi kallar oss för the Cat Crew! Numera har några av oss familj men vi försöker fortfarande att ses och åka på skidresa ett par gånger per år, men detta är första gången vi tar tåget.

I andra kupéer fördrivs tiden med kortspel eller schack. Wifi finns ombord men är i segaste laget, så efter ett tag ger jag upp försöken att surfa och väljer – som de flesta ombord – att se resan som en möjlighet att umgås på gammeldags vis, skärmfritt.

Tips innan avresa: Malmös bästa falafelställen – 4 favoriter

För danska ”Cat Crew” startar skidsemestern redan på tåget med sällskapsspel och dryckeslekar. Foto: Johan Marklund

Stämningen ombord är gemytlig och förväntansfull. I restaurangvagnen är det stimmigt och fullbokat hela kvällen men vi har lyckats få en eftertraktad middagstid mellan klockan sju och åtta. Medan vi gör ett kort stopp för att byta lok i Padborg vid tyska gränsen bjuds vi på en centraleuropeiskt inspirerad meny bestående av schnitzel och öl av österrikiskt märke, avslutat med apfelstrudel med grädde.

Mätta, trötta och belåtna drar vi oss tillbaka till kupén. Det sista jag ser innan jag drar ner rullgardinen är Hamburgs tågstation där några ensamma duvor strosar omkring på en öde perrong.

I restaurangvagnen är det uppsluppen stämning. Foto: Johan Marklund

När jag vaknar är det morgon och vi befinner oss i München. Jag släntrar iväg till restaurangvagnen för en macka och kaffe. En av danskarna knäcker en öl i korridoren. Trots att sängen egentligen är för kort för mig har jag sovit förvånansvärt bra hela natten. Min erfarenhet är att sömn på nattåg kan vara ett lotteri, antingen däckar man direkt och sover som en prins eller så ligger man vaken halva natten. Att vara ordentligt trött när man kliver ombord hjälper. Ljuden och vibrationerna som ibland kan vara störande fungerade denna gång som sömnpiller.

Vår farhåga att den långa resan skulle bli långtråkig visade sig dock vara obefogad. Tristast var tågresan mellan Stockholm och Malmö, innan vi hoppade på nattåget, men annars känns det som ett väldigt angenämt sätt att närma sig ett resmål. Landskapen utanför förändras gradvis och man hinner uppfatta skiftningarna. Under natten har vintergröna fält i Danmark bytts mot snötäckta bergslandskap i södra Bayern.

Läs också: 6 favoriter i tyska München – chefredaktören tipsar

Tåget passerar Salzburg påväg till Zell am Zee och skidåkningen. Foto: Getty Images

Ett par kupéer bort sitter en familj från Köpenhamn som är på väg till St Johann in Tirol. De spelar schack i väntan på ankomst till Alperna. Sonen Oscar har precis slagit pappa Jens.

– Jag har säkert varit 50 gånger i Alperna och har åkt österrikiska ÖBB:s nattåg ett par gånger, men det är bökigt och stressigt att behöva byta i Hamburg. Detta funkar bra tycker jag, det är skönt att slippa byta tåg och vi har sovit okej, säger Jens Kjaerby Frandsen.

Tågrälsen följer den porlande gröna Salzachfloden. Snöflingor faller över de omgärdande bergen. När vi äntligen rullar in på Zell am Sees station är vi bara 30 minuter sena mot tidtabell. En transferbuss tar oss den korta resan till Saalbach. Nu kan skidresan börja!

Läs också: Alpernas charmigaste skidorter – expertens 6 bästa tips

Tidsfördriv i en av kupéerna. Foto: Johan Marklund

Med över 270 km pister i liftsystemet är det svårt att bli uttråkad. Foto: Johan Marklund

Resa hit

Snälltåget kör nattåg direkt från Malmö till Österrike mellan 22 dec och 31 mars. Tåget avgår från Malmö fredag kväll och tillbakaresan sker en vecka senare, på lördag kväll. För att ta sig till Saalbach-Hinterglemm kliver man av i Zell am See, där en transferbuss väntar. Tåget stannar bland annat i Kitzbühel, St Johann in Tirol och slutligen Innsbruck. Tågets restaurangvagn är mycket populär så se till att boka bord tidigt om du vill äta ombord. Vill man inte ha skidorna i kupén kan man förboka incheckning av skidor, kostar 598 kr tur och retur. Snälltåget har även ett samarbete med företaget Skinetworks vilket gör att det är möjligt att boka paketresa med tåg, transfer, boende och liftkort genom nortlander.se och slopetrotter.se.

Man kan även ta sig till Österrike och Alperna med reguljärt tåg, det sker enklast med ett byte i Tyskland. Österrikiska ÖBB har t ex nattåg som avgår från Hamburg på kvällen och anländer till Innsbruck på morgonen. Härifrån är det lätt att ta sig vidare till andra skidorter i området.

Från Zell am Zee väntar en transferbuss som tar dig vidare till Saalbach-Hinterglemm.

Tips!

Ladda ner filmer och musik innan tågresan om du vill ha underhållning ombord, efter-som wifi inte alltid fungerar. Att ta med bra öronproppar är också en hit när man åker nattåg.

Läs också:

Så tar du tåget till Europas skidbackar – 10 favoriter

20 fjällhotell i Sverige – listan du inte får missa


Text: Fredrik Brändström • 2023-10-14
ÖsterrikeRestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen