Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Japan

10 saker som överraskade mig när jag reste till Japan

Manga, rå fisk och blinkande neonskyltar. Ja visst. Men Japan är ju så klart mycket mer. Här är några saker som kanske kommer att överraska dig när du reser dit.

Text: Johanna Jackson • 2016-06-14 Uppdaterad 2021-06-23

Under en blixtvisit till den japanska ön Kyushu på fyra dagar hann jag med att checka av en hel del på listan av vad som kanske skulle kunna klassas som “typiska japanska upplevelser”.

10 saker som överraskade mig när jag reste till Japan
Vagabonds webbredaktör på en flodtur i kanalstaden Yanagawa. Foto: Petri Artturi Asikainen.

Jag åt sushi och tofu och friterade oidentifierade grönsaker på spett. Jag sjöng karaoke, badade i ett onsen och gick på ett kattcafé. Besökte flera tempel och megastora köpcenter där allt från bakelser med grönt te och sötpotatis till sylvassa knivar och träskor stod uppradade i prydliga hyllmetrar. Allt detta hade jag i stort sett förväntat mig… 

Men här är tio upplevelser som gjorde mig mer eller mindre förvånad. 

1. Det är extremt rent överallt 

Skräp och smuts lyser med sin frånvaro och det är nästan kliniskt rent på Japans gator och torg. Jag höll till och med utkik för att hitta en nedskräpad bakgata men misslyckades. Vad som är ännu märkligare med tanke på omständigheterna Ù�r att det nästan är omöjligt att hitta en papperskorg ute. Vad gör folket med skräpet kan man undra? 

– Det tar man med sig hem, berättar en lokal guide i Nagasaki när jag ställer frågan. 

10 saker som överraskade mig när jag reste till Japan
Nagasaki. I Japan lyser skräpet med sin frånvaro. Foto: Johanna Jackson.

2. Det anses oartigt att äta eller dricka samtidigt som man går  

Samma guide rynkade demonstrativt på näsan åt mig när jag plockade fram ett äpple ur väskan under vår guidade rundvandring. “Det är inte fint att gå och äta samtidigt,” sa hon. På frågan varför? fick jag inte ett riktigt svar, men när jag senare frågade en hotellconcierge om samma sak fick jag höra flera olika anledningar. Bland annat finns det en uppfattning om att det bara är fattiga eller lågutbildade personer som äter på gatan, eftersom de inte har tid eller pengar att slå sig ner vid en restaurang.  

Dessutom hör det ihop Japans starka artighetskultur. Många lägger stor vikt vid att visa hänsyn för andra. Går man runt och äter på områden med mycket folk finns det risk att de störs av lukten, eller ännu värre: att man råkar spilla mat eller dryck på någon förbipasserande. 

3. Alla konstgjorda maträtter i plast

Som finns nästan överallt! Vet du inte vad du ska äta? Inga problem, det är bara att peka. Den konstgjorda mat-industrin i Japan omsätter miljontals yen om året och en fejkad tallrik med spagetti carbonara kan kosta upp till tjugo gånger så mycket än den egentliga rätten som den marknadsför. 

10 saker som överraskade mig när jag reste till Japan
En “sampuru” (efter engelskans sample) som visar fisk-kakor på en vägkrog någonstans mellan Nagasaki och Sassebo. Foto: Johanna Jackson.

4. Man dricksar (nästan) aldrig

I Japan är priset som anges för en vara eller tjänst det pris som du förväntas betala. Varken mer eller mindre. Att dricksa någon kan till och med tas som en förolämpning. Det förekommer dock att man ger dricks på finare etablissemang om servicen eller maten har varit utomordentligt bra. Detta sker då väldigt diskret och mellan fyra ögon. 

10 saker som överraskade mig när jag reste till Japan
Foto: Istock.

5. Men man kan ge dricks på andra sätt 

Att ge presenter är en vanlig sed i Japan och på mindre krogar, så kallade izakayas är det inte ovanligt att man visar sin uppskattning till bartendern genom att bjuda hen på en shot. I finare barer är det dessutom vanligt att låta bartendern välja vad du ska dricka, en sed som kallas för omakase. 

10 saker som överraskade mig när jag reste till Japan
På vissa mindre barer i Japan Ù�r det brukligt att köpa en drink eller shot till sin bartender. Foto: Johanna Jackson.

6. Det är kusligt tyst på tågen

Att resa runt med tåg och buss i Japan är relativt enkelt, och alla tåg är inte så fullproppade med människor som man kanske skulle kunna tro. En sak som slog mig var hur fullkomligt knäpptyst det var. Trots att en vagn kunde vara full med folk var tågets rörelser det enda som hördes. Inga samtal, inga plingande ljud från mobiltelefoner. 

7. Ordet nej finns inte 

Och inte heller frasen “jag vet inte.” Om man säger nej eller erkänner att man kanske inte vet vägen till “namn-namn”-sevärdheten riskerar man att tappa ansiktet, något som är tabu i Japan. Detta lärde jag mig den hårda vägen under en upptäcktsfärd i Fukuoka. Jag kom över en halvtimme för sent till min middag, något som också är extremt tabubelagt så klart. Att fråga om en persons åsikt i känsliga frågor är inte heller populärt. 

10 saker som överraskade mig när jag reste till Japan
Tåg i Fukuoka. Foto: Johanna Jackson.

8. Det finns särskilda tofflor för toaletten 

Precis som här i Sverige är det sed att ta av sig skorna när man är inomhus. Men i Japan finns det dessutom speciella tofflor som man tar på sig när man är i badrummet. Att glömma att ta av sig dessa när man går ut igen är inte att rekommendera. 

10 saker som överraskade mig när jag reste till Japan
Foto: Istock.

9. Jag åt den dödligaste maträtten i Japan – och det var inte fugu

Trodde du att blåsfisken fugu är den farligaste maten du kan äta i Japan? Då trodde du fel. Den mesta fugun som säljs numera i Japan är odlad, och därför inte ens giftig. Delikatessen som du istället bör oroa dig för är mochi – en liten kletig och väldigt elastisk risboll.

Mochi äts året om men särskilt runt nyår, det är också då som flest dödsoffer krävs på grund av kvävning.  Så se till att tugga ordentligt om du provar. 

10 saker som överraskade mig när jag reste till Japan
Mochi – kletig delikatess. Foto: Johanna Jackson.

10. Det går att överleva som vegetarian i Japan

En vanlig felaktig föreställning om japansk mat är ALLT innehåller fisksås och som vegan eller vegetarian kan det kännas ängsligt att resa till Japan, just för matens skull. Men det går att överleva – om man förbereder sig. Ett enkelt men, oh så praktiskt tips, är att be någon som kan japanska att skriva en lapp till dig som du bär med dig under din resa. Många större städer har dessutom gott om vego-restauranger i både lyx- och budgetklassen! På happycow.net listas en del. 

10 saker som överraskade mig när jag reste till Japan
Japansk vego-mat: Inte bara ris och tofu. Foto: Johanna Jackson.

 

 

Japansk vett och etikett

"Man är vad man äter" – Karin turistar på stormarknaden

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition

Quiz: Kan du gissa staden baserat på siluetten?

24 timmar i Nagasaki – ett dygn med ramen, kyrkor och kärnvapenshistoria


Text: Johanna Jackson • 2016-06-14
JapanKrönikaListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top