• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Nagasaki – ett dygn med ramen, kyrkor och kärnvapenshistoria

  Hamnstaden Nagasaki är en prydlig blandning av europeiskt och japanskt. Följ med till staden som har såväl lyxhotell och goda nudelsoppor som kärnvapenmuseum och övergivna spökbyar.

  24 timmar i Nagasaki – ett dygn med ramen, kyrkor och kärnvapenshistoria
  Vacker stad med tragiskt förflutet. Från berget Inasayama är utsikten över Nagasaki bedårande. Foto: Fotolia.

  08.00 Panoramautsikt över viken

  Det är tidig morgon och fiskebåtar ger sig ut ur den dimhöljda viken som Nagasaki vilar i. På andra sidan, i frukostrestaurangen på designhotellet Garden Terrace som ligger på en höjd, sitter du på första parkett och ser staden vakna till liv. Maten som bärs ut av kostymklädda armar har västerländsk stil, ett tacksamt avbrott efter flera dagar med tofufrukost.

  09.30 Rött tempel på höjden 

  Ta en taxi in till stan och stig av vid det vackra kinesiska zentemplet Sofuku-ji. De röda noggrant utsmyckade tempelbyggnaderna med välvda takåsar ligger på en av Nagasakis många kullar och är välbevarade exempel på kinesisk arkitektur från Mingdynastin. 

  Sofuku-ji. Foto: Johanna Jackson.

  Sofuku-ji. Foto: Johanna Jackson.

  10.30 Utflykt till James Bond-ö

  Några kilometer utanför Nagasakis kust ligger en övergiven gruvö som tack vare sin säregna siluett har fått smeknamnet Battleship Island. En gång i tiden var ön en av världens mest tät-befolkade, men på 1960-talet när utvinningen avbröts övergavs de höga betonghusen. Öns riktiga namn är Hashima och sedan 2009 har turister kunnat besöka ön som dessutom har fått porträttera en hemlig skurklya i Bondfilmen Skyfall. 2015 blev ön utsett till ett världsarv av Unesco. 

  Battle Ship Island. Foto: Istock.

  Battle Ship Island. Foto: Istock.

  12.30 Shopping i arkaden

  Knivar, kläder, konstverk och allt som är kawaii (japanskt uttryck för något som är gulligt). Ge dig in bland hyllmeter och åter hyllmeter av allt från kvalitetsvaror till krimskrams i de prydligt uppradade affärerna som bildar Hamamachi Arcade. 

  En av bakgatorna vid arkaden. I Nagasaki möter gammalt nytt. Foto: Johanna Jackson.

  En av bakgatorna vid arkaden. I Nagasaki möter gammalt nytt. Foto: Johanna Jackson.

  13.30 Frossa i nudelsoppa 

  Stanna kvar i arkaden för lunch på någon av nudelhaken. Ön som Nagasaki ligger på – Kyushu – anses vara födelseplatsen för tonkotsu ramen (en typ av nudelrätt som baseras på fläskbuljong). På grund av detta vallfärdar matälskare till ön från hela världen på jakt efter nya smaksensationer. Eftersom Nagasaki länge var en viktig handelsstad under en period då resten av Japan var stängt för influenser utifrån bär staden på ett mångkulturellt arv. Nudelrätten som är typisk för Nagasaki – champon ramen– baseras på läckerheter från havet och har inslag av både det kinesiska och portugisiska köket. Välj Menya Always som ligger på en sidogata (5–22 Yorozuyamachi) av arkaden. 

  Tonkotsu ramen är även känt som Hakata ramen i vissa delar på Kyushu. Foto: Istock

  14.30 Historisk herrgård 

  Bege dig till Glover Garden och den skotska handelsmannens Thomas Blake Glovers herrgård. På kullen finns ett flertal hus i västerländsk stil från mitten av 1800-talet, som har blivit restaurerade. Glover Garden är en av Nagasakis mest välbesökta turistattraktioner och trädgården är en populär destination för par som går på dejt och som roar sig genom att hyra och klä sig i 1800-tals-kläder. På vägen ner passar du på att kasta en blick på ett annat landmärke, Ourakyrkan, Japans äldsta kyrka. 

  15.30 Besök atom-bombsmuseet

  Två minuter över elva på förmiddagen 9 augusti 1945 exploderade en amerikansk atombomb över Nagasaki. Det exakta klockslaget är för evigt inpräntat i en av klockorna som stannade och som nu ligger i en av utställningsmontrarna på Nagasaki Atomic Bomb Museum. Trots att museet har gjorts om med åren för att bli mer familjevänligt är det svårt att inte bli illa berörd av museiföremålen som vittnar om den hemska katastrofen. Museet är öppet 08.30–17.00.

  Nagasaki Atomic Bomb Museum. Foto: Johanna Jackson.

  9.00 Middag i traditionellt tehus 

  Boka bord på ett av stadens finaste och äldsta etablissemang. De anrika lokalerna som utgör tehuset Kagetsu (2–1 Maruyamamachi) är byggda på resterna av ett glädjehus som roade edoperiodens aristokrater och restaurangen är en av få i staden som kan erbjuda underhållning av geishor. På väggarna hänger historiska konstverk och artefakter och till bords serveras kaiseku, en typ av traditionell avsmakningsmeny som består av ett tiotal smårätter med olika tillbehör i vackert utsmyckade fat och skålar. 

  Traditionerna är starka på Kagetsu. Foto: Johanna Jackson.

  Vegomat på Kagetsu. Risboll och sojabönsrullar. Foto: Johanna Jackson.

  21.00 Ner i kaninhålet 

  På en sidogata av en mörk gränd bakom arkaden hittar du den trendiga pyttekrogen Usagi Zaka (11-2 Hama-machi), som i översättning- blir Kaninkullen. Här mixar bartendern Takshi Iwanaga enkla drinkar på den japanska sötpotatisspriten shochu samtidig som han rytmiskt och uttrycksfullt förbereder och friterar kushiage på spett i takt med den monotona technomusiken. Lokalen är mörk och intim, du sitter nedsänkt framför baren och rummet som inte är större än ett normalstort sovrum kan högst ta emot sex gäster samtidigt.

  Bartendern Takshi Iwanaga är ifärd med att lägga i nästa omgång kushiage i fritösen. Foto: Johanna Jackson.

  Missa inte:

  Att se Nagasaki från ovan. Bor man på Garden Terrace Nagasaki får man utsikten på köpet, annars kan man med linbanan ta sig upp till toppen av berget Inasayama. Det sägs att den nattliga vyn är en av Japans vackraste. 

  gt-nagasaki.jp

  Missa gärna!

  Äter du på finare restauranger kan det hända att du erbjuds rätter med val, sötvattensål (unagi), sköldpadda och haj. Vill du inte ha en hotad djurart på din tallrik tackar du nej.  

   

  Val-sashimi på Kagetsu – ingen succé. Foto: Johanna Jackson.

  Ta sig hit: 

  Nagasaki ligger på den Japanska ön Kyushu. Finnair flyger direkt till staden Fukuoka från Helsingfors. Därifrån går det att ta tåg som tar drygt 2,5 timmar. Det går även att flyga till Nagasaki från flera flygplatser i Japan. Från Köpenhamn kan man flyga till Fukuoka med Thai Airways med byte i Bangkok. 

  Gilla Vagabond på Facebook för fler mer reseinspiration i ditt flöde. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!