Annons
Annons

1413857.jpg

Krönika

Flyget, tåget, konspirationsteorierna och den politiska obetänksamheten

Kaosforskaren Edward Lorenz hade en teori om att vädret utvecklas icke-linjärt och därför är svårt att förutse. En vindpust från en fjärilsvinge i Brasilien kan leda till en tornado i Texas, som han utryckte det. Det är kanske därför vi övergett tåget och flyger när vi ska till kontinenten, skriver Per J Andersson i den här krönikan.

Text: Per J Andersson • 2017-05-21 Uppdaterad 2021-09-15

Flyget, tåget, konspirationsteorierna och den politiska obetänksamheten
Vagabonds Per J Andersson tror inte på sammansvärjningar. Snarare på människans ofÙ�rmåga att förstå konsekvenserna av sitt handlande.

Tron på hemliga sammansvärjningar och ondsinta konspirationer gör onekligen livet ett snäpp mer spännande att leva.

Det är ju inte så konstigt att konspirationsteorierna blivit populära bland såväl spänningsförfattare som Dan Brown som populistiska politiker som Donald Trump.

Känner man sig åsidosatt kan tron på dem dessutom lindra smärtan.

De blir helt enkelt snuttefilten som tröstar oss när känslan av maktlöshet blivit för stor. 

Det vore ju praktiskt om de stämde och att det alltid fanns ansvariga att skylla jävligheterna på.

Kaosforskaren Edward Lorenz hade en gång i tiden en teori om att vädret utvecklas icke-linjärt och därför är svårt att förutse. En vindpust från en fjärilsvinge i Brasilien kan leda till en tornado i Texas, som han utryckte det.

Jag tror att den teorin bör tillämpas också på människans beteenden.

Ta bara det här med hur vi reser. Senaste 25 åren har svenskarnas flygresor till utlandet mer än fördubblades. Samtidigt har vi övergett tåget till kontinenten, som länge var förstahandsvalet.

Hur tänkte vi?

För klimatets skull borde vi ju hållit oss kvar på marken.

Fram till början av nittiotalet tog jag alltid tåget när jag skulle till platser som Amsterdam, Paris, ja till och med Aten, fast det ligger så långt bort. Men jag gjorde det ju inte för att värna miljön – den tanken fanns inte i mitt huvud, utan för att det var så dyrt att flyga.

Men sedan hände något.

Med amerikansk förebild avreglerades det europeiska flyget. Plötsligt blev det fri prissättning och nästan helt fri konkurrens i luften. Lågprisflygbolag började erbjuda ultrabilliga biljetter samtidigt som det internationella tågresandet sågs som trist och omodernt, prioriterades ner av Europas politiker – och blev dyrare och krångligare.

Resenärerna övergav snart rälsen för att färdas ovan molnen.

Hade jag varit konspirationsteoretiker hade jag börjat spekulera i hur herrar från Europas tågbolag – med fickorna bågnande av mutpengar från flygbranschen – träffades och skrockade att “nu ska vi göra livet surt för tågresenärerna. Vi lägger ner de internationella tåglinjerna och så höjer vi priserna på de kvarvarande med etthundra procent.”

Och vore jag konspiratoriskt lagd skulle också berätta om EU-politikerna som på ett annat möte utbrast: “Ha, ha! Nu passar vi på att avreglera flyget, ser till att utrikesbiljetterna förblir momsfria och pumpar in mer skattepengar i byggandet av flygplatser.”

Men nu tror jag ju inte på sammansvärjningar.

Snarare på människans oförmåga att förstå konsekvenserna av sitt handlande.

Inte tänkte de som gjorde flygbiljetterna billiga och de där andra som la ner de internationella nattågen på hur dåligt det var för klimatuppvärmningen.

Några lätta slag med fjärilsvingarna i form av små och till synes oviktiga politiska beslut kan förvandlas till en het stormvind, som får förödande konsekvenser för planeten jorden – och därmed se ut precis som välplanerad och illasinnad konspiration.

Boktips inför resan

Min dokumentärroman New Delhi–Borås om en indier som reste åt andra hållet och fann kärleken (finns också som ljudbok på bl a Storytel inläst av Björn Kjellman). Min guidebok Indien – personlig guide med allt du behöver veta inför Indientrippen. Och min reportage/faktabok som heter Indien – elefanten som börjar dansa och är en grundlig introduktion till landet som aldrig slutar fascinera. Min senaste bok är en hyllning till det fria, obundna resandet som sinnesvidgare och ögonöppnare. För den som reser är världen vacker, heter den.


Text: Per J Andersson • 2017-05-21
KrönikaFlygTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top