Annons
Annons
Ledare från nya numret med bland annat årets resmål. I butik nu!

Ledare från nya numret med bland annat årets resmål. I butik nu!

Krönika

”Tiderna förändras och vi med dem” – Gott nytt år!

Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström reflekterar över hans vanor på resan och vår årliga lista över bästa resmål det kommande året. Vad är nytt och hur reser vi idag? Dessutom vill vi på redaktionen önska er läsare ett gott nytt år!

Text: Fredrik Brändström • 2019-12-31 Uppdaterad 2021-09-15

Vad är det första du gör när du kommer till en ny plats? Skannar av utbudet i hotellrummets minibar? Eller rusar ut och paxar en solstol vid poolen? Själv har jag en stående rutin. Jag drar ut och springer. 

Kanske låter det flåshurtigt eller en smula neurotiskt, men vi har alla våra sätt att koppla av. Förutom att det är ett skönt sätt att skaka av sig resdammet har jag upptäckt att löpning är ett bra sätt att upptäcka en plats. Fördelen är att man kan göra det när och var man vill.

Därför har jag genom åren sprungit i de mest varierande miljöer. Runt lavasprutande vulkaner på Hawaii och i obönhörligt regn på Färöarna. Den mest udda löpturen var kanske när jag jetlagvaknade halv fyra på morgonen i Las Vegas och inte kom på något annat att göra än att ge mig ut på en springtur i den fortfarande becksvarta staden. 

Det var en bisarr känsla att kuta förbi tomma, blinkande jättekasinon och kryssa mellan påstrukna rumlare på väg hem från klubben. 

Det finns inga ställen som är helt omöjliga att springa på, men vissa är lite svårare än andra. Bangkoks fuktiga och avgasmättade luft är helt klart en utmaning, för att inte tala om trafiken. Att åka på safari i Afrika är inte heller helt joggingkompatibelt, fick jag erfara i Botswana. Men där är det inte galen trafik eller värme som sätter käppar i hjulet, utan vilda djur. Vem vill bli attackerad av ett lejon under sin löprunda?

Att lämna det lilla safarilägret på egen hand var strikt förbjudet. 

Oavsett vad du gillar att göra på resan så är jag säker på att du kommer att hitta några uppslag i vårt nya nummer som är ute i butik nu, där vi bland annat utser de bästa resmålen för 2020. En reflektion är att ovanligt många av platserna på årets lista är från Europa. 

Innsbruck, Bern och Gardasjön hade knappast kvalat in på listan för tio år sedan, men en effekt av hajpen för tåg och hållbart resande är att vi och många andra fått upp ögonen för Europas underskattade guldkorn. 

Tiderna förändras och vi med dem. Plötsligt känns Tromsö och Norrland lika självklara på listan som São Paulo och Mongoliet. 

Till sist så vill jag bara säga att alla trendspaningar och topplistor ska tas med en nypa salt. Låt nyfikenheten styra och välj de resmål som du tror passar dig själv. Men förhoppningsvis kan våra tips ge dig lite inspiration på vägen. 

Gott nytt reseår, kära läsare!

Röda dagar 2020 – så maxar du semestern och tar långledigt

Tågluff i Europa – 6 episka rutter

Kvinnornas Paris – böcker, barer och byxförbud

8 svenska fjällklassiker – vandra i storslagna landskap


Text: Fredrik Brändström • 2019-12-31
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen