Annons
Annons

Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström. Foto: Johan Marklund

Krönika

Ledaren: ”Hellre snål än ruinerad på semestern”

I senaste numret av Vagabond (nr 7) tipsar vi bland annat om budgetvänliga och spännande resmål i Europa. Chefredaktör Fredrik Brändström ger tre tips på att hålla nere resekassan!

Text: Redaktionen • 2022-09-28 Uppdaterad 2022-09-28

I somras tillbringade jag ett par dagar i Paris med familjen. I efterhand var jag glad för att det bara var ett par dagar och inte en hel vecka. Inte för att jag inte gillar Paris, det är såklart en förtjusande stad. Men att bo fyra personer på hotell och äta tre måltider ute på stan dagligen river stora hål i reskassan. Visst hade vi kunnat ta in på vandrarhem eller hyra lägenhet istället, letat upp billigare matställen och skippat några av sevärdheterna. Samtidigt känns det trist att behöva snåla, för hur ofta besöker man egentligen Paris? Och det var ju bara tre dagar …

Att behöva leva som en kyrkråtta när man är på semester lägger lite sordin på stämningen, men samtidigt så kan man inte undgå att känna sig blåst när man pungar ut närmare en hundralapp för en läsk, trots att utsikten är väldigt fin (ja, jag tittar på dig, takbaren högst uppe i Centre Pompidou).

Att det har blivit dyrare att resa är det nog fler än jag som har märkt under sommaren. Inflation och en svag krona är några av faktorerna som gjort att i stort sett allt har blivit dyrare – från flyg till taxi, hotell och mat. För många är semestern förenat med att koppla av och ”unna sig” något extra. Att slippa tänka på ekonomi och vardagsbestyr. Det är inte förvånande att ett land som

Thailand har blivit en favorit för många svenskar. Visst är stränderna fina, maten utsökt och klimatet behagligt. Men det går inte att förneka att prisläget också är en välkommen bonus. Jag minns själv många varma kvällar på stranden med utsikt över Andamanska havet. Stora sällskap vid bordet, och rätter och drycker som kommer in i stadig takt. Hade jag varit någon annanstans hade jag nog en bit in i middagen börjat fundera på vad kalaset skulle sluta på, och hur man skulle splitta upp kostnaden utan att någon blev sur. Men i Thailand, liksom på många andra ställen i Asien, är det enkelt att vara osvenskt generös och säga till vännerna: ”Jag tar notan, ni kan betala någon annan kväll.”

Även på närmare håll finns det platser som ger mycket ”bang for the buck”. Albanien och stora delar av Balkan, till exempel. Här går det att både bo billigt och äta delikat för en liten slant. I senaste nummer tipsar vi om andra budgetvänliga och spännande resmål i Europa där man kan få en bra semester till ett pris som inte länsar plånboken. Samtliga är dessutom perfekta att besöka under hösten, som enligt mig är den bästa tiden på året att resa, framför allt i Europa.

Turisterna är färre, tempot lugnare och det är fortfarande sköna temperaturer och badbart en bra bit in i oktober på många ställen i Medelhavet, ja, till och med november. Dessutom sänker många hotell priserna när högsäsongen går mot sitt slut.

Fredriks 3 tips för att resa billigare

Airbnb/byt bostad

Att hyra en lägenhet eller ett hus på till exempel Airbnb istället för att bo på hotell är ett sätt att få ner kostnaderna för mat, särskilt om du reser med en familj eller ett stort sällskap. Eller testa ”house swapping” och byt bostad med en annan resenär. Läs mer om det här!

Boka i tid

Early bird catches the worm. Vill man hitta de bästa priserna gäller det att hålla sig framme och inte vänta till sista sekunden, särskilt under högsäsong.

Lyxa lagom

Att bara snåla genom hela semestern gör ingen glad. Bättre då att gå all in vid valda tillfällen, t ex boka bord på en lyxig krog och däremellan leva lite billigare. Då njuter man desto mer när man väl ”unnar sig”.

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Redaktionen • 2022-09-28
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen