Annons
Annons
Restips

Lena bor gratis på semestern – hennes bästa tips för bostadsbyte

Lena Löfblad är en erfaren resenär och resebloggare. Genom att byta sin lägenhet i Stockholm med boenden i andra städer kan hon bo helt gratis på semestern. Här är hennes tips till dig som också är sugen på att byta bostad!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-04-22 Uppdaterad 2022-04-22

Hej Lena! Vilka bostadsbyten har du gjort?

– Jag bor i en tvåa i Vasastan i Stockholm och har totalt bytt den åtta gånger. Jag har bott gratis mitt i Paris, Rom, Barcelona, Prag, Florens, New Orleans, Gardasjön och den lilla byn Acquavena i Italien.

Några favoritbyten?

– Acquavena i Italien var ett sådant där byta där jag fick en förfrågan på sajten och tackade ja utan att egentligen känna till platsen. Men det visade sig vara ett gulligt trevåningshus i en helt fantastiskt liten by nära Cilentokusten. Även Paris var väldigt bra, jag hade aldrig haft råd att bo så centralt i en såpass dyr stad i två hela veckor. Lägenheten i New Orleans var också fantastisk med något slags teater-tema.

Lägenheten i New Orleans i USA bjöd på många lekfulla inslag. Foto: Lena Löfblad.

Hur gör man för att byta sin bostad?

– Jag använder mig av sajten Home Exchange som är den största. Man skapar en profil och sedan fungerar det lite som en dejtingsajt där man presenterar sig själv och sitt boende. Man skriver in vad man söker efter, till exempel vilken stad, område och/eller tidsperiod. Jag har kryssat för att jag är öppen för förslag och då kan det dyka upp riktiga pärlor som till exempel Acquavena. De flesta respekterar vad man fyllt i att man är ute efter, så på så sätt fungerar det bättre än en dejtingsajt.

Och det är alltså helt gratis?

– Ja det är helt gratis att byta, däremot kostar det numera 1600 kronor per år att vara medlem på sajten! Men fördelen är att man numera också får poäng för varje byte man gör, och poängen fungerar sedan som en slags valuta som man kan använda vid ett annat byte. Man måste med andra ord inte ens hitta någon som vill byta med just ens egen bostad. Jag har dock bara gjort direktbyten, det känns mer tryggt.

Men, vem vill egentligen byta med någon i Sverige?

– Det är fler än man tror som är intresserade av Stockholm. Särskilt italienare, fransmän och spanjorer, jag skulle uppskatta att de utgör nästan åttio procent. Främst är det förstås sommaren som gäller, framförallt augusti när de har sina lov. Men många lägger upp sina fritidshus vilket gör att de är mer flexibla med tiden.

Byt svensk frukost mot fransk! Foto: Gettyimages.

Vad bör man tänka på om man ska byta sin bostad? 

– Ett tips är att städa ur garderoben, hallen och badrumsskåpen så att gästerna får plats med sina saker. Jag brukar ställa undan eller låsa in saker jag är rädd om. Däremot är det vanligt att man lämnar mat kvar i skafferiet. Man kan även välja om man accepterar djur och/eller barn i sin lägenhet och jag har valt bort båda för att undvika skador så mycket som möjligt. Oftast ska man städa efter sig där man bor, men alla reglerna står på sajten.

Något som gått fel?

– Det enda som hänt mig är en yoghurtskål som en gäst hade sönder utan att säga någonting. Och i Paris råkade jag ta död på kvinnans alla tomatplantor som fyllde tre hela fönster. Jag hade bett om tydliga instruktioner eftersom jag är jättedålig med blommor, men jag tror inte hon fattade hur dålig man kunde vara. Men annars har det mesta gått väldigt bra, oftast långt över förväntan.

Vad är det bästa med att byta?

– Det är gratis! Vissa påstår att det ger dem nya bekantskaper men för mig handlar det främst om en möjlighet att kunna resa mer och billigare. Oftast möts man ju ändå bara i luften. Men i Florens träffades vi en dag tidigare för att hinna äta middag ihop, de skickar forfarande vykort till mig när de reser.

Blir italiensk villa med pool Lenas nästa boende? Foto: Gettyimages.

Sist men inte minst: vart går nästa byte?

– Jag har samlat på mig väldigt många poäng från tidigare resor, så nästa tur blir att använda dessa för att gratis hyra en stor drömvilla i sten med pool och vinrankor som kuliss, någonstans i Italien.

Sugen på att läsa mer om Lenas bostadsbyten? Kolla in hennes reseblogg Ladies Abroad.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-04-22
RestipsIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen