Annons
Annons
Foto: Belize turismbyrå.

Foto: Belize turismbyrå.

Belize

”Landet Ingenstans” finns pÙ� riktigt – så reser du hit

En populär Youtubekanal menar att de har identifierat Landet Ingenstans verkliga geografiska position. Hur man kommer dit? Sikta bara mot andra stjärnan till höger, fortsätt sedan rakt fram till gryningen.

Text: Johanna Jackson • 2018-05-16 Uppdaterad 2021-06-23

Det fiktiva Landet Ingenstans populariserades i Disneyfilmen Peter Pan, som i sin tur baseras på den skotska författaren J.M Barries pjäs och böcker. Den tropiska paradisön är hem åt den evigt unge pojken, de förlorade barnen som aldrig växer upp och tickande krokodiler, flamingos, feer och pirater. 

Och nu kan du besöka den. Ungefär i alla fall. Youtubern MatPat som driver kanalen Film Theory har nämligen kommit på en teori som kan identifiera ön i verkligheten. 

Hur då kan man fråga sig? Väganvisningarna är ju som bekant inte de mest detaljerade. Trots vaga angivelserna är MatPats teori ändå ganska pricksäker – så länge man har glimten i ögat.

Ön i fråga är Turneffe Atoll som ligger 32 kilometer utanför Belize Citys kust. Atollen täcks av sandskogar och mangroveskogar och kantas av myllrande korallrev, vilket gör den populär bland dykare. Här finns manater, delfiner, havssköldpaddor – och krokodiler. 

”Landet Ingenstans” finns pÙ� riktigt – så reser du hit
Kristallklart vatten utanför Turneffe Atoll. Foto: Ethan Daniels/Getty Images.

Teorin utgår från Disneyfilmen och det första steget är att lokalisera riktningen som Peter och Wendy flyger i efter att de rundar Elizabeth Tower (Big Ben). Enligt Film Theory flyger de sydväst från London, vilket skulle innebära att Landet Ingenstans ligger i antingen Nord- eller Sydamerika. (De flyger ”rakt fram mot gryningen”). 

Sedan tittar MatPat på formen av ön, som han definierar till en korallatoll, vilka är mångtaliga i Västindien. Dessutom drar han slutsatserna att krokodilerna som finns på ön måste vara amerikansk krokodiler, dels eftersom det bara finns ett fÙ�tal krokodilarter i Amerika och just eftersom den amerikanska krokodilen lever i bräckt vatten, vilket de andra inte gör och eftersom det är den stÙ?rsta av arterna. (I filmen sväljer nästan en av krokodilerna Kapten Krok helt och hållet). Amerikanska krokodiler finns vart då? I Västindien, Centralamerika och Florida!

Dessutom finns det enligt boken både flamingos och havssköldpaddor på ön, vilket ytterligare pekar på att Turneffe-atollen passar in. 

”Landet Ingenstans” finns pÙ� riktigt – så reser du hit
Amerikansk krokodil eller spetskrokodil kan simma i hastigheter upp mot 32 kilometer i timmen. Arten trivs i bräckt vatten, som mangroveskogar eller nära flodmynningar. Foto Ethan Daniels/Getty Images.

Sen då? Kapten Krok är en viktig detalj förstås. Peter Pans nemesis är i boken identifierad som den ökände (och verkliga) piraten Svartskäggs tidigare båtsman. Som också råkar ha spenderat en hel del tid på just Turneffe Atoll. Här hade han sin utgångspunkt ett tag under 1700-talet och rövade, svor, plundrade skepp och gjorde andra barbariska saker som råbarkade pirater gör. 

Fler detaljer som styrker teorin går att se i filmen, men efter att den publicerades i början på maj har den i skrivande stund fått över tre miljoner visningar. 

Även turistbyrån i Belize fick nys om filmen och hakade snabbt på teorin. Bland annat anordnande de en tävling där priset var en resa till ön. Det fanns dock en hake – de var bara folk som hette Peter och reste tillsammans med en Wendy, eller tvärt om, som kunde tävla.  

Så reser du till Landet Ingenstans/Turneffe Atoll 

Flyg till Belize City från Stockholm eller Köpenhamn med två mellanlandningar. Båt från Belize City tar mellan en till två timmar. Om man checkar in på något av hotellen som finns på ön ingår oftast transfer. Alternativet är att ta en dagstur från Ambergris Caye, som man ta färja till från flera platser i landet. 

”Landet Ingenstans” finns pÙ� riktigt – så reser du hit

Rundresa i Costa Rica – surf, djungel och paradisstränder

Ny vandringsled längs Medelhavet har öppnat i Frankrike


Text: Johanna Jackson • 2018-05-16
BelizeRestipsSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen