Annons
Annons
Foto: Per Johnsson

Foto: Per Johnsson

Dominikanska republiken

Dominikanska republiken – sex makalösa stränder

Farligt, okänt, vackert, vågat. Det finns några stränder du inte ska missa i Dominikanska republiken.

Text: Per Johnsson • 2004-11-30 Uppdaterad 2004-11-30

Cabarete – Stranden där alla syns
Cabarete är en stor turistort med lÙ�ng bred sandstrand, solstolar, paragliding, surfing, beachvolleyboll, restauranger och hotell. Piña colada och en god bok. Spana på folk. Eller jogga fram och tillbaka i vattenbrynet. Allt funkar i Cabarete. Dessutom är det riktigt långgrunt så barnen kan också ha kul. Varning dock för vågorna som är luriga vissa dagar. I Cabarete avslutas alla dagar med middag på någon av alla restaurangernas strandserver-ing. Oslagbart.

Cayo Levantado – Nästan som reklam
Cayo Levantado kallas också Bacardiön eftersom det var här Bacardi tog de berömda reklambilderna från 1970-talet. Otroligt vacker ö, med albylvit sand, kristallklart vatten och palmer – ja, det är nästan som reklam. Tyvärr finns en baksida. Varje dag slussas mängder av turister ut till ön från hamnen i Samana. Så räkna med att det är trångt på den stora stranden, där turisterna inte bara trängs med varandra utan också med mängder av smårestauranger samt allehanda souvenirförsäljning. Ett tips är att inte följa lämmeltåget av turister till den stora stranden. Gå i stället till andra sidan ön. Där finns en minst lika fin strand. Och där är man nästan ensam.

La Playita – Liten och stillsam
La Playita betyder den lilla stranden. Ett passande namn på den här okända sandpärlan, en kilometers promenad på grusvägar från byn Las Galeras. Få utanför Las Galeras känner till stranden, alla i Las Galeras tycker den är finast i landet. Här får man vara ifred, bortsett från att en och annan dominikan plockar kokosnötter i palmerna som kantar stranden. La Playita riskerar inte att mastodontexploateras med stora all inclusive-anläggningar och restauranger. Den är för liten. Däremot kommer fler att upptäcka La Playita. I våras byggde en kanadensare ett litet pensionat nära stranden. Han var säker på att få grannar.

Playa Rincon – En orörd dröm
Playa Rincon är kanske Dominikanska republikens bästa strand. Alla vet att den ligger där, längst in i bukten på Samanahalvöns nordöstra spets, svåråtkomlig och i det närmaste gömd för omvärlden. Men långt ifrån alla orkar ta sig hit. Den smala skumpiga grusvägen kräver fyrhjulsdrift och mod. Båt är bättre. Det tar en kvart från den lilla byn Las Galeras och kostar cirka 80 kronor fram och tillbaka. Väl framme bjuds man på sju kilometer gyllene vit sand, gröna palmer och, inte minst, en stor portion lugn. Här finns bara två små restauranger. Menyerna är en hink med dagens fångst från havet.
Passa på att åk hit nu. Ryktet säger att en stor hotellkedja köpt all mark längs stranden.

Playa Encuentra – Surfarnas paradis Fyra kilometer väst om Cabarete ligger Playa Encuentra. Här badar man inte. Här surfar man. Playa Encuentra rankas som en av världens bästa surfstränder.
Hit kommer de första entusiasterna redan tidigt på morgonen. De pratar tyst med varandra, vaxar brädan och gör sig redo att möta dagens första vågor. Samtidigt går solen upp över horisonten. Absolut värt ett besök även för oss som inte surfar. Det är hisnande att se hur de modigaste tar sig an de upp till sex meter höga vågorna.
I mars varje år arrangeras här Encuentra Classic som är en av världens mest prestigefyllda våg- och vindsurfingtävlingar.

Playa Grande – Härligt men farligt
Den mest spektakulära stranden på Dominikanska republikens nordkust. Kilometervis med vit sand ramas in av höga klippor och sprakande vågor. Bra vatten för surfing och vuxenbad, mindre bra för barn eftersom undervattensströmmarna kan vara riktigt farliga vid blåsigt väder. Badvakter finns på strandens västra del.
Stranden är fortfarande tämligen oexploaterad men det finns planer på hotell och restauranger. I dag består försäljningen av små hytter modell enklare, där man kan köpa mackor, dryck och frukt.

Läs också reportaget Utanför murarna om Dominikanska republiken.


Text: Per Johnsson • 2004-11-30
Dominikanska republikenRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top