Annons
Annons
Annons
Torg i spansk stad.

Det doftar apelsiner, paella och soldränkta stränder i Valencia. Vi listar 20 favoriter i staden! Foto: Visit Valencia

Spanien

Att göra i Valencia – guide till Spaniens charmigaste stad

Charmigare än Madrid, mindre hektisk än Barcelona och med mer genuin matkultur än de andra två andra tillsammans. Vi guidar dig till guldkornen i Spaniens tredje största stad, tillika paellans hemstad.

Text: Per J Andersson • 2023-02-04 Uppdaterad 2023-11-24
Annons

Just nu pratar  alla om Valencia. 2022 utsåg EU staden till en av Europas två huvudstäder för smart turism. Och 2024 stoltserar man med titeln European Green Capital. Allt fler upptäcker Valencia – som ligger 35 mil söder om Barcelona och är Spaniens tredje största – eftersom den samtidigt är svaret på frågan vart du ska åka för trånga medeltida gränder med tapasbarer, närheten till stränder och med både klassisk och modern arkitektur, men slippa trängseln och överturismen. Valencia har allt det som finns i den katalanska huvudstaden. Fast i mindre skala och i lugnare tempo.

Valencia sticker ut på flera sätt. För det första genom att floden Túria som slingrar sig genom staden sedan 1957 är torrlagd. På 80-talet omvandlades flodbottnen till en stor lummig park, perfekt för cykling, yogastunder, jogging, picknickar, lek, sport och promenader. 

Annons

Förr var det en strid ström av bilar på Plaça de l’Ajuntament. Nu syns endast fotgängare och cyklister. Foto: Getty Images

För det andra genom att du på botten av den torrlagda floden hittar Europas mest utflippade kulturcenter, Ciutat de les Arts i les Ciències, en rad rymdskeppsliknande byggnader fyllda av kultur, konst och museer.

Och för det tredje för att staden 15–19 mars varje år firar Las Fallas, Spaniens största festival, både vad gäller antal evenemang och antal besökare. Otaliga karnevalsliknande paradtåg och uppslupen dans böljar fram på gatorna. Kort sagt en fest som utmanar den världsberömda karnevalen i Rio.

Men Valencia bubblar av kultur, liv och rörelse också resten av årets månader. På många gator i centrum har biltrafiken förbjudits. Det är bara en av anledningarna till att staden nästa år alltså får stoltsera med EU-utmärkelsen Europas miljöhuvudstad. Hyr en cykel och trampa ut till havet. Eller ta spårvagnen de fem kilometerna ner till Playa Malvarrosa och Playa de las Arenas. Här strosar du mellan barer och kaféer i marinan och badar i Medelhavet från den långa, djupa sandstranden.

Oavsett när du kommer, här är ställena i Valencia du inte bör missa:

1. Mercat Central

Europas största saluhall

Europas största matmarknad. Snart 100 år gammal och ett paradexempel på valenciansk artnouveau-arkitektur. Dekorerat kakel, högt i tak och hundratals marknadsstånd med de bästa frukterna, grönsakerna, fiskarna, köttbitarna, ostarna nötterna, blommorna och chokladbitarna du kan tänka dig. Saluhallen öppnar redan 7.30. Ända fram till lunch är det full fart när Valenciaborna ska handla sina lunch- och middagsingredienser.

• Mercat Central, Plaça de la Ciutat de Bruges

Botanisera på marknaden Mercat Central som är Europas största matmarknad. Foto: Unsplash

2. Vaqueta Gastro Mercat

Tapas för gourmeter

Intill Mercat Central ligger detta matmecka där du kan dricka ett brett utbud av fina lokala viner, äta dig igenom menyn med gourmettapas och om du orkar kanske avrunda med en huvudrätt. Oavsett om du väljer tapas eller huvudrätt eller båda: satsa på fisken och skaldjuren.

Adress: Carrer de Sant Ferran 22, grupogastrotrinquet.com

3. Jordmandelmjölk på horchaterian

Stadens paraddryck

Den söta mandelmjölken horchata är en av stans två paraddrycker. Valencia har därför flera horchaterior. Snyggast av dem är Santa Catalina med sina väggar täckta med snirkligt dekorerade kakelplattor. Förutom horchata, som görs på jordmandlar, serveras tjock mörk varm choklad som man doppar nyfriterade churros i.

Adress: Plaça de Santa Caterina 6, horchateriasantacatalina.com

4. Playa Malvarosa

Stadspaus på stranden

Stans strand ligger 20 minuters spårvagnsresa från centrum. Den långa och breda Playa Malvarosa som omärkligt övergår i Playa de las Arenas kantas av en strandpromenad med utegym, parkbänkar och en radda restauranger och barer. Bästa för paella marisco (skaldjurs-paella) med härligt knäckig botten, ett glas vitt vin och en flan till efterrätt är utan konkurrens anrika La Pepica, Hemingways favorit, och La Paz, både på Passeig de Neptú.

Ta spårvagnen till Playa Malvarrosa. Foto: Getty Images

5. Aqua de Valencia

Cava & solgula apelsiner

Vid sidan om den nyttiga horchatan är stans älsklingsdryck den syndiga Aqua de Valencia, gjord på cava och färsk apelsinjuice spetsat med vodka och/eller gin. Förföriskt god. Avnjutes karaffvis i sällskap, till exempel på Café Sant Jaume på Plaça del Tossal i gamla stan.

6. Dags för paella

Stadens klassiker

Om du inte åt en arróz marisco till lunch på Playa de las Arenas tidigare idag är det dags för en klassisk paella valenciana. Spanska jordbruksdepartementet har slagit fast att den ska innehålla tio ingredienser: ris, kyckling, kanin, paprika, lök, vitlök, tomat, saffran, olivolja och stora vita bönor. Variationerna är trots det oändliga, men riset ska helst vara odlat i Albufera strax utanför stan. Paellan kan ätas på många ställen i staden där den hör hemma. Vi föreslår Lavoe som har en mängd varianter på paella/arróz – med enbart grönsaker eller med fisk och skaldjur eller varför inte med bläck från bläckfisken som färgar riset kolsvart.

Adress: Lavoe, Carrer de la Creu Nova 4.

Frossa i fisk- och skaldjur i Valencia. Foto: GettyImages

7. Musslor, ostron & bläckfisk

Fisk- och skaldjurstapas

Perfekta baren för en lång eftermiddag med cava och fisk- och skaldjurstapas är Bar La Pilareta på Carrer del Moro Zeid 13. Sedan 1917 har den här baren serverat top-notch-tapas i en långsmal lokal med vita kakelväggar, mörka träpaneler, svart marmordisk och gyllene ölkranar.

8. Jogga i Túriaparken

Frodigt i stan

Ge dig ut före frukost för en joggingtur, promenad eller cykeltur i den avlånga Jardi del Túria som en gång i tiden var botten av stadens flod. Cyklisterna har ett stråk, joggarna ett annat och de gående ett tredje. Mycket välordnat. Och kommer du tillbaka senare på dagen och har med dig barn, missa då inte Gulliver-parken där man kan leka att man är en lilliput som klättrar på jätten Gulliver. Lekparken öppnar kl 10 men stänger olika tider beroende på när på året du kommer.

9. Besök från yttre rymden

Ciutat de les Arts

Imaxbio, konsertlokal, delfinarium, naturvetenskapligt museum, marint museum med mera. Med ett begrepp: Ciutat de les Arts i les Ciències. De rymdskeppslika byggnaderna på Túriaflodens botten, ritade av stadens egen arkitekt Santiago Calatrava (som också designat Turning Torso i Malmö), känns som klippt och skurna ur Star Wars. Givetvis har otaliga sci-fi-filmer spelats in här. Mycket spännande pågår inne i ”rymdskeppen”, men underbart är också att bara strosa runt och från utsidan beundra vad som känns som besökare från yttre rymden. 

Adress: Ciutat de les Arts i les Ciències.

Besök från yttre rymden? Nejdå, bara Ciutat de les Arts i les Cièncie. Foto: Visit Valencia

10. Cocktail med stil

Anrikt i Valencia

Café Madrid heter en anrik cocktailbar med anor tillbaka till 1940. Det var här drycken agua de Valencia en gång uppfanns. Stilsäkert. Ett mecka för designnörden. Möbler i olika stilar blandas med artnouveautavlor och kristallkronor. Uppfinningsrik cocktailmeny skapad av Esther Medina-Cuesta med fokus på lokala smaker och ingredienser.

Adress: Café Madrid, Carrer de l’Abadia de Sant Martí 10.

Rutinerna ser lite annorlunda ut i Valencia och i exempelvis Stockholm. Se de mest typiska mattiderna nedan. Foto: Unsplash

Valencianska måltider

Under ett av våra Valenciabesök var det svårt att få middagsbord en lördagskväll runt midnatt. Inte för att restaurangköket hunnit stänga, utan för att det var full rush och alla bord var upptagna. Middagsätandet pågick till tvåtiden på natten. Så vilka är då de mest typiska mattiderna? Vi frågade Valencias turistchef Eva Fernández och hon svarade så här:

Kl 07: Desayuno (frukost) – Espresso och söta kex.

Kl 11: Almuerzo (förmiddagsfika) – Vin/café con leche och en bocadillo med ost/skinka.

Kl 14: Comida (lunch) – Ofta med tre rätter och vin.

Kl 21: Cena (middag).

Kl 03–04: Re-cena (andra middag) –För dig som dansat natten lång.

Historiska kvarter bakom Playa de las Malvarrosa. Foto: Visit Valencia

Så reser du till Valencia

Med tåg

Med tåg tar du dig från Paris till Valencia med en restid på totalt 11 tim. Byte från franskt till spanskt snabbtåg i Barcelona. Från Madrid tar tåget bara 1 tim 50 min. Boka på sncf.com eller renfe.com. Från och med i år flyger Ryanair direkt Stockholm–Valencia (ryanair.com) för från 300 kr t/r.

Öluffa

Varför inte kombinera staden med besök på ett par öar. Från Valencia går det direktfärjor både till Mallorca (7 tim) och Ibiza (5 tim). Köp biljett på balearia.com eller clickferry.com.

Kollektivtrafik

I innerstaden kan du gå praktiskt taget överallt. Men ska du en bit bort – exempelvis till flygplatsen – finns ett stort tunnelbanenät. Dessutom spårvagnar från centrum ner till stränderna, marinan och hamnen. Billigast blir det att köpa Valencia Tourist Card som ger dig fria transporter på all kollektivtrafik plus fri entré på kommunala museer och sevärdheter. Kostar 140 kr för 24 tim, 190 kr för 48 tim och 240 kr för 72 tim.

Läs också:

18 höjdpunkter på Mallorca – bad, byar & restauranger

Madrids 8 hetaste krogar just nu


Text: Per J Andersson • 2023-02-04
SpanienSol och badValenciaWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen