Annons
Annons
Valencia apelsiner

Det doftar apelsiner, paella och soldränkta stränder i Valencia. Vi lista 6 måsten i staden! Foto: GettyImages

Spanien

Att göra i Valencia – vi listar 6 måsten du inte vill missa

Charmigare än Madrid, mindre hektisk än Barcelona och med mer genuin matkultur än de andra två andra tillsammans. Vi guidar dig till guldkornen i Spaniens tredje största stad, tillika paellans hemstad.

Text: Per J Andersson • 2023-02-04 Uppdaterad 2023-02-08
Annons

Valencia, Spaniens tredje största stad, är svaret på frågan vart du ska åka för trånga medeltida gränder med tapasbarer, närheten till stränder och med både klassisk och modern arkitektur. Dessutom en fantastiskt lummig park, perfekt för cykling, yoga, jogging, picknick, fika och promenader. Den slingrar sig fram genom stan som en orm, eftersom den anlagts på botten av den nu torrlagda Turiafloden.

På flodbottnen, alltså stans avlånga park, ligger också Europas mest spejsade kulturcenter, Ciutat de les Arts i les Ciències, en rad rymdskeppsliknande byggnader omgivna av ljusblå pooler, Här hittar du konsertlokal, naturhistoriskt museum, marinbiologiskt museum och delfinarium.

I stan som 2022 utsågs av EU till en av Europas huvudstäder för smart turism och 2024 stoltserar med titeln European Green Capital, firas Las fallas 15–19 mars varje år. Det är Spaniens absolut största festival, både vad gäller antal evenemang och antal besökare. Satiriska papier maché-dockor (ninots), fyrverkerier, utomhusmatlagning, otaliga karnevalsliknande paradtåg och uppslupen dans på gatorna. En maxad vecka, men kanske ännu bättre är att komma veckorna före festivalen. Lite mindre trängsel, men ändå festligt. För också nu drar parader fram på gatorna med orkestrar som spelar och män och kvinnor i traditionella dräkter.

Oavsett när du kommer, här är sex ställen i Valencia du inte bör missa:

1. Mercat Central (Saluhallen)

Europas största matmarknad. Snart 100 år gammal och ett paradexempel på valenciansk artnouveau-arkitektur. Dekorerat kakel, högt i tak och hundratals marknadsstånd med de bästa frukterna, grönsakerna, fiskarna, köttbitarna, ostarna nötterna, blommorna och chokladbitarna du kan tänka dig.

2. Vaqueta Gastro Mercat

Intill Mercat Central ligger detta matmecka där du kan dricka ett brett utbud av fina lokala viner, äta dig igenom menyn med gourmettapas och om du orkar kanske avrunda med en huvudrätt. Oavsett om du väljer tapas eller huvudrätt eller båda: satsa på fisken och skaldjuren.

Adress: Carrer de Sant Ferran 22, grupogastrotrinquet.com

Las fallas firas med bränningen av papier maché-dockor, fest och fyrverkerier. Foto: GettyImages

3. Jordmandelmjölk på horchaterian

Den söta mandelmjölken horchata är en av stans två paraddrycker. Valencia har därför flera horchaterior. Snyggast av dem är Santa Catalina med sina väggar täckta med snirkligt dekorerade kakelplattor. Förutom horchata, som görs på jordmandlar, serveras tjock mörk varm choklad som man doppar nyfriterade churros i.

Adress: Plaça de Santa Caterina 6, horchateriasantacatalina.com

4. Playa Malvarosa

Stans strand ligger 20 minuters spårvagnsresa från centrum. Den långa och breda Playa Malvarosa som omärkligt övergår i Playa de las Arenas kantas av en strandpromenad med utegym, parkbänkar och en radda restauranger och barer. Bästa för paella marisco (skaldjurs-paella) med härligt knäckig botten, ett glas vitt vin och en flan till efterrätt är utan konkurrens anrika La Pepica, Hemingways favorit, och La Paz, både på Passeig de Neptú.

5. Aqua de Valencia

Vid sidan om den nyttiga horchatan är stans älsklingsdryck den syndiga Aqua de Valencia, gjord på cava och färsk apelsinjuice spetsat med vodka och/eller gin. Förföriskt god. Avnjutes karaffvis i sällskap, till exempel på Café Sant Jaume på Plaça del Tossal i gamla stan.

Frossa i fisk- och skaldjur i Valencia. Foto: GettyImages

6. Musslor, ostron & bläckfisk

Perfekta baren för en lång eftermiddag med cava och fisk- och skaldjurstapas är Bar La Pilareta på Carrer del Moro Zeid 13. Sedan 1917 har den här baren serverat top-notch-tapas i en långsmal lokal med vita kakelväggar, mörka träpaneler, svart marmordisk och gyllene ölkranar.


Text: Per J Andersson • 2023-02-04
SpanienSol och badValenciaWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top