Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Sköldpaddor gör comeback i världens hav

Satsningen på skyddsarbete och bättre lagar för världens havssköldpaddor har gett effekt. Enligt en ny forskningsrapport gör de vackra marindjuren en comeback. Efter årtionden av minskande populationer tyder tecken nu på att den oroväckande trenden har vänt, åtminstone för vissa arter.

Text: Johanna Jackson • 2017-09-25 Uppdaterad 2021-06-23

6 av världens 7 arter av havssköldpaddor hotas i olika grader och finns rödlistade hos Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Endast en art – natator depressus (flatback turtle på engelska) – finns inte listad eftersom det saknas tillräckligt med data kring arten. Men nu finns det alltså tecken på att de fascinerande djuren kan vara på uppgång. Det rapporterar bland annat New York Times och NBCnews.

I en global studie ledd av ekologen Antonis Mazaris, studerade forskare sköldpaddshabitat i nästan 60 regioner runt om i världen. Det forskarna såg var glädjande: Det var fler populationer som ökade än var det var som minskade.

Eftersom det tar allt mellan 13–50 år för vissa av arterna att bli könsmogna, dröjer det dock innan man ser effekten av miljövården, enligt Science Alert. Anledningen till att den negativa trenden nu vänt anses vara resultatet av åratal av skyddsarbete som startade redan på 50- och 70-talet.

Åtgärder som gjorts för att skydda sköldpaddorna inkluderar allt från starkare naturskyddslagar och införandet av skyddade stränder till reglering av fiske och upprättandet av marina naturreservat.

På vissa platser, som på till exempel på Hawaii har de gröna havssköldpaddorna som finns där gjort en stark återhämtning och ökat stadigt sedan 70-talet, då en ny lag antogs.

Faran är dock inte över. Hos en art – havslädersköldpadda – fortsätter populationen att minska. Antonis Mazaris menar också att mer långsiktigt skyddsarbete krävs och att man bör tolka studiens resultat med “försiktig optimism”.

Fler goda nyheter

Det är inte bara bland havssköldpaddorna som forskare har kunnat se lovande trender bland populationerna. 2015 kom nyheten att antalet tigrar ökar i Indien och året efter ändrade IUCN statusen för jättepandan från akut hotad till sårbar. Så sent som september i år ändrades dessutom statusen för snöleoparder från hotad till sårbar. 

Värre är det dock för världens människoartade apor, enligt IUCN. Av de totalt sex arterna som utgör gruppen människoartade apor är fyra stycken akut hotade. Populationen av östlig gorilla har till exempel minskat med 70 procent de senaste två decennierna på grund av minskande habitat och tjuvjakt. 

Lästips: 7 råd för hur du turistar hållbart för världens hav

 

Nytt rev upptäckt i Australien – "liknar Stora barriÙ?rrevet"

Världens längsta vandringsled har öppnat

Så ska haven rensas på plast i Thailand

21 tips till Cinque Terre – vandring mellan Italiens vackraste byar


Text: Johanna Jackson • 2017-09-25
NyhetDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top