
Eclipse och Mexican Standoff. Foto: Fredrik Skoglund.
Två drinkar på Mexikos nationalbrännvin
Madeleine Rapp och Josephine Sondlo har rest från New Yorks krogar till tequilans hemland Mexiko för att hitta hemligheten bakom tequila. Här delar de med sig av två favoritrecept.
Eclipse
Uppfanns av Leo Robitschek, som jobbar på Eleven Madison Park och NoMad Hotel i New York.
Ingredienser: 1 drink
30 ml reposado tequila
30 ml aperol
30 ml cherry heering
30 ml färskpressad cintronjuice
1 tsk mezcal
Gör så här:
• Mät upp alla ingredienser utan mezcal i en shaker, tillsätt is och
skaka lätt.
• Sila upp i ett rocksglas över en stor isbit eller kubis, och häll försiktigt mezcalen- på toppen.
Mexican Standoff
Drinken har döpts efter flera kända scener från Quentin Tarantinos filmer, där man ofta ser väpnade uppgörelser. Men skillnaden mellan en Mexican standoff och en duell är att här gäller det inte att skjuta först. Person A skjuter person B, då hinner person C skjuta person A som redan har dödat person B. Ni har sett det i bl a Inglourious Basterds, Reservoir Dogs och Pulp Fiction.
Ingredienser: 1 drink
30 ml söt vermouth
20 ml averna
10 ml mezcal
20 ml färskpressad citronjuice
20 ml färskpressad apelsinjuice
20 ml sockerlag
soda
Gör så här:
• Mät upp alla ingredienser utom soda i en shaker och skaka lätt.
• Sila upp i ett collinsglas och toppa med soda, men lämna kvar lite utrymme för is.
• Fyll upp med kubis och garnera med ett apelsinhjul.

3 viktiga tillbehör:
Madeleine Rapp och Josephine Sondlos bästa tips för att lyckas med drinkarna!
1. Is
För att drinken ska nå perfektion behövs både vattnet och kylan från isen, annars kommer drinken inte bli bra.
2. Utrustning
Ett par grejer som är bra att ha hemma för att göra bättre drinkar: Mätglas för alkoholmängden. Shaker, helst i stål för den kyler bättre, snabbare och är mer tålig. Sist men inte minst en strainer eller sil.
3. Sockerlag och syrups
Det finns en mängd olika sorters syrups, vilket är perfekt att servera som saft till barn eller vänner som inte dricker alkohol. Men de är även den perfekta smaksättaren i drinkar. Ett måste för att lyckas!
Vad är Tequila?
Tequila får endast produceras i delstaten Jalisco som tillhör mångmiljonstaden Guadalajara i västra Mexiko. För att det ska få kallas tequila måste den ha en alkoholhalt mellan 35 och 55 procent. Växten agave har 300 olika sorter, men endast den blå får användas för att producera tequila.
Vad är Mezcal?
Mezcal är samlingsnamn på alla alkoholhaltiga destillerade drycker som görs av agaveplantan.
Myten om masken
En vanlig myt är att man lägger en agavelarv i mezcaldrycken för att kontrollera att alkoholhalten är tillräckligt hög, är den inte det så löses larven upp. Idag används denna metod främst som marknadsföring för vissa producenter.

Recept på indisk mat
5 drinkar, 5 världsdelar
Här är världens farligaste mat
Mexiko: Den här rosa lagunen ser nästan overklig ut
Text: Redaktionen • 2016-09-14
Mexiko • Mat och dryck