Erik Augustin Palm

Erik Augustin Palm

Restips

16 pärlor i Napa Valley

Bästa tipsen för en livsnjutarhelg i kaliforniska Napa Valley.

Text: Erik Augustin Palm • 2016-09-15

Vingårdar & vinbarer

Chateau Montelena

Vingården som placerade Napa Valley på den internationella vinkartan, genom att med sin Chardonnay vinna den stora vintävlingen “The Judgement of Paris” 1976. Boka en guidad tur till gården (med ett stenslott i centrum) och vin-odlingarna, idylliskt belägna intill en damm omgiven av en kinesisk trädgård. Köp med dig Zinfandel- och, självklart, Chardonnay.

Adress: 1429 Tubbs Lane, Calistoga, montelena.com

16 pärlor i Napa Valley
Kali Clark och Stephanie Sawyer från Chateau Montelena. Foto: Therese Jahnson.

Beringer Vineyards

Napa Valleys äldsta kontinuerligt drivna vingård, som i över 130 år har levererat sina karakteristiska Reserve och Single Vineyard-viner, som har bidragit till att Beringer har inkluderats på 100-listan i Wine Spectator mer än något annat vineri i världen. Man var även den första vingården efter förbudstiden att erbjuda guidade turer, så dessa är av hög klass.

Adress: 2000 Main Street, St Helena, beringer.com

16 pärlor i Napa Valley
Beringer Vineyards. Foto: Therese Jahnson.

Grgich Hills Estatee

Ikonisk Napavingård döpt efter den idag 93-årige grundaren Miljenko “Mike” Grgich, som utvandrade från nuvarande Kroatien 1954, och startade gården 1977 efter att under sin tid på Chateau Montelena ha vunnit “The Judgement of Paris” med sin Chardonnay. Alla Grgichviner är gjorda av ekologiskt odlade druvor och framtagna utan artificiella tillsatser. Boka en guidad tur, och vem vet, kanske får du se Mike Grgich flanera omkring i sin basker.

Adress: 1829 St Helena Highway, Rutherford, grgich.com

16 pärlor i Napa Valley
93-årige Miljenko »Mike« Grgich, fortfarande aktiv bland druvorna. Foto: Rocco Ceselin.
16 pärlor i Napa Valley
Legendarisk Chardonnay från Grgich Hills Estatee. Foto: Therese Jahnson.

Cadet

Ett av Napas senaste tillskott i den digra vinbarsfloran, där ägarna Colleen Fleming (från familjeägda Kelly Fleming Wines) och Aubrey (tidigare sommelier på Napas namnkunniga lyxfransos The French Laundry), låter dig välja en vinyl-skiva att spela per köpt flaska. Ung, nyfiken atmosfär, med vin både från Napa och världen – liksom utsökt kalifornisk finöl.

Adress: 930 Franklin Street, Napa, cadetbeerandwinebar.com

16 pärlor i Napa Valley
Foto: Cadet/Facebook.

Carpe Diem Wine Bar

Genomcharmig och lika avslappnad som sofistikerad vinbar, inhyst i före detta Alexandria Hotel, där omkring 60 viner serveras per glas. Ett favorittillhåll både bland lokalbefolkning, vinkonnässörer och branschfolk; Wine Spectator tilldelade Carpe Diem sin Award of Excellence både 2014 och 2015. Och maten är nästan lika delikat som vinsortimentet.

Adress: 1001 Second Street, Napa, carpediemwinebar.com

16 pärlor i Napa Valley
Foto: Carpe Diem Wine Bar/Facebook.

Restauranger

Melted

Efter några glas djup Zinfandel sitter det fint med en grillad ostmacka. Charmiga Melted i downtown kör en gourmet-twist på denna amerikanska klassiker, där alla skapelser görs med hemgjort våffelbröd. Beställ en wasabi slaw och en skål tomatsoppa till, för total belåtenhet.

Adress: 966 Pearl Street, Napa, meltednapavalley.com 

16 pärlor i Napa Valley
Våffelmackor på Melted. Foto: Melted/Facebook.

Oxbow Market

Napa Valley har en sådan uppsjö av besöksvärda restauranger att man lätt kan bli rådvill. Där utgör Oxbow Market en räddning. I staden Napas centrum ligger detta chica kollage av ätbart och drickbart under samma tak, från prisvärda högkvalitativa restauranger till handlare som erbjuder ekologiska, lokalt producerade varor – och såklart drycker. Lätt att fastna här.

Adress: 610 & 644 First Street, Napa, oxbowpublicmarket.com

Oenotri

En lika autentisk som innovativ syditalienare mitt i Napa, med sofistikerad pizza – bakad i vedeldad ugn importerad från Italien – och handgjord pasta, som både reflekterar arvet från det gamla landet och den nord-kaliforniska närmiljön. Makalöst utbud italienskt vin, därtill.

Adress: 1425 First Street, Napa, oenotri.com

16 pärlor i Napa Valley
Foto: Oenotri/Facebook.

The French Laundry

Denna fransk-amerikanska lyxhybrid med tre Michelinstjärnor har blivit till något av en kliché-artad jetsetsymbol. Men det ändrar inte på det faktum att en måltid här – om man har råd med den, och har lyckats boka ett bord – är en transformativ gastronomisk upplevelse.

Adress: 6640 Washington Street, Yountville, frenchlaundry.com

16 pärlor i Napa Valley
The French Laundry. Foto: Peter Merholz via Wikimedia/Flickr.

Gott’s Roadside

Originalet till denna nordkaliforniska burgarminikedja ligger i St Helena i hjärtat av Napa Valley. Här förenas regionens bästa råvaror och drycker – vin som öl – med nyamerikansk gourmetfastfood på kaliforniskt vis. Är du inget fan av kött? Pröva då Ahi tuna-burgaren.

Adress: 933 Main Street, St Helena, gotts.com

16 pärlor i Napa Valley
Gott’s Roadside. Foto via Facebook.

Model Bakery och Fatted Calf

Mor-och-dotter-drivet bageri, som i över 90 år har varit en bröd- och bakelsedestination, tillika en institution, i Napa. Vad sägs om en bit nybakat baconbröd, eller bageriets smått legendariska engelska muffins? Kombinera med salami och andra charkuterier från delikatessbutiken Fatted Calf, som ligger vägg i vägg. Idealiskt för en vingårdspicknick.

Adress: 644 First Street, Napa, themodelbakery.comfattedcalf.com

16 pärlor i Napa Valley
Foto: The Model Bakery.

The Fremont Diner

Kultförklarad diner i Carneros-distriktet mellan Napa och Sonoma, där den medvetet ruffiga 1950-talsexteriören rymmer moderna uppdateringar av amerikansk “mormorsmatlagning”. Klassiker är kyckling och våfflor, ricottaost-pannkakorna och po’boy-mackan med ostron från närliggande Drakes Bay. Alltid god stämning.

Adress: 2698 Fremont Drive, Sonoma, thefremontdiner.com

16 pärlor i Napa Valley
Foto: The Freemont Diner.

Hotell

Milliken Creek Inn & Spa

Beläget intill Napa River, vid foten av vingårdstäta Silverado Trail, ligger denna oas. En idealisk plats att maximera semesterkänslan på, i synnerhet om man vill balansera alkoholintaget i dalen med hälsomoment som yoga, hydroterapibad eller andra behandlingar i hotellets ekologiska spa. Zen och vin i förening. Rum från 270 dollar.

Adress: 1815 Silverado Trail, Napa, millikencreekinn.com

16 pärlor i Napa Valley
Foto: Milliken Creek Inn & Spa / Facebook.

Bardessono

Det första hotellet i Kalifornien med den prestigefyllda miljö- och hållbarhetsmärkningen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). 62 rum från 450 dollar, som alla kombinerar subtil lyx med miljö- och naturmedvetenhet. Yogapass och vinprovning ingår.

Adress: 6526 Yount Street, Yountville, bardessono.com

16 pärlor i Napa Valley
Foto: Bardessono/Facebook.

Wine Valley Lodge

Även budgetresenärer kan ta del av den vin- och semesterlustgård som är Napa Valley, även om välplacerade prisvärda boenden inte är det lättaste att hitta. Men Wine Valley Lodge är ett lämpligt val. Välskött, retrohemtrevligt, med pool och grillplaza. Rum från 80 dollar.

Adress: 200 S Coombs, Napa, winevalleylodge.com

16 pärlor i Napa Valley
Foto: The Wine Valley Lodge.

Napa River Inn

Boutiquehotell vars originalstruktur byggdes 1884, beläget intill Napa River och historiska Napa Mill, som idag huserar fyra restauranger, ett konstgalleri och en jazzklubb. Är med i det Nationella registret för historiska platser, men ger ifrån sig en ung atmosfär. Bara ett par minuters gångväg från det mesta och bästa av Napas nattliv. Rum från 240 dollar.

Adress: 500 Main Street, Napa, napariverinn.com

16 pärlor i Napa Valley
Foto: Napa River Inn/Facebook.

Text: Erik Augustin Palm • 2016-09-15
RestipsUSAKalifornienListorMat och dryck

Scroll to Top