704227.jpg

Restips

24 timmar i Miami

Packa ner partystassen och dina snyggaste badkläder. Nu åker vi till Miami!

Text: Fredrik Brändström • 2008-12-17

8.00 Morgondopp

Slå upp ögonen efter en skön natt på boutiquehotellet Beachcomber (1340 Collins Avenue). Du befinner dig mitt på South Beach, Miamis hetaste nöjeskvarter. Inom nära räckhåll har du stans bästa butiker, restauranger och – förstås – stranden! Ta på dig flip-flopsen och traska ner till vattenbrynet för ett salt morgondopp. Njut av en stund för dig själv innan alla badgäster dyker upp.

9.00 Stadig frukost

Skippa hotellfrukosten och ät en äkta amerikansk brakfrukost på Jerry’s Famous Deli (1450 Collins Avenue). En klassisk diner som har öppet dygnet runt. Pannkakor, bacon och kaffe ger dig energi för att klara dagen.

10.30 Designtur

Stället som du åt frukost på, Jerry’s, är bara en av hundratals välbevarade art deco-byggnader på Miami Beach. Häng på en guidad rundtur till fots vid Art Deco District Welcome Center (1200 Ocean Drive). På promenaden får du lära dig allt om art deco och områdets historia.

12.30 Shopping

På sprudlande affärsgatan Lincoln Road finns förstås de vanliga amerikanska kedje-butikerna men också roliga kaféer och secondhandaffärer. Strosa runt ett tag, och bege dig sedan ner till Collins Avenue. Mellan 5th och 8th Street hittar du det mesta i modeväg: Armani, Barneys Co-Op, Ralph Lauren med flera.

14.00 Lunchsmörgås

Att shoppa tär på kropp och själ. Du beger dig därför till La Sandwicherie (229 14th Street) för en välbehövlig pitstop. Här finns de bästa gourmetmackorna på hela South Beach.

15.00 Strandlek

Ta en taxi till Virginia Key, en pytteö söder om Miami Beach. Här finns stränder med namn som Windsurfer Beach och Jet Ski Beach, vilket antyder vad det handlar om. Välj strandaktivitet efter humör (här finns även kajakuthyrning). För ännu mer lugn och ro fortsätter du till Key Biscayne och strosar bort ett par timmar i sanden.

18.00 Lilla Havanna

Ta en taxi till Little Havanna, kulturellt centrum för Miamis exilkubaner. Vandra nerför Calle Ocho (SW 8th Street), titta in i cigarrbutikerna och musikaffärerna samt spana
in de coola gubbarna som spelar domino i Máximo Gómez Park.

19.00 Kubansk lyx

När kubanerna slår på stort går de till Versailles (3555 SW 8th Street). En kitschig och plånboksvänlig matsal som är en upplevelse även om man inte är helsåld på
kubansk mat. Bara att snegla på alla fantastiska karaktärer här inne – inte minst de sura men korrekta kyparna – är värt resan. Njut av rabo encendido – oxsvansstuvning – och yuca rellena, kassava-rot med fyllning av kött. Avsluta med en cafe-cito, en kubansk espresso, från take-awayfönstret ute på gatan.

21.00 Ocean Drive

Tillbaka på South Beach tar du en promenad längs en kvällsljummen strandpromenad. Ta plats på det dygnet-runt-öppna fiket News Café (800 Ocean Drive), det bästa stället att spana in folk på Ocean Drive.

23.00 Lobbyrunda

South Beach vimlar av stiliga hotellbarer, perfekta för att mjukstarta en kväll på stan. Börja på The Raleigh (1775 Collins Avenue) och fortsätt sedan till Hotel Astor (956 Washington Avenue). På Rose Bar, inne på lyxhotellet Delano, kostar drinkarna skjortan men chansen att se en A-kändis är å andra sidan stor, så det kan det vara värt!

01.00 Klubbliv

Strandklubben Nikki Beach Club (1 Ocean Drive) längst nere på South Beach uppfyller bilden av Miami som ett ställe för de välsvarvade och sorglösa. Hit går man lika mycket för att synas som för att ses, men partystämningen är hundraprocentig. Längre upp på Miami Beach bjuds det på kubanska rytmer. Café Nostalgia (3425 Collins Avenue) har livemusik flera kvällar i veckan. Dansa till dess att benen inte bär längre och strosa sedan lycklig hemåt i den tropiska natten.

Tips 1: Dansa salsa

Passa på att lära dig dansa salsa när du är i Miami. Så att du kan svänga dina lurviga till ljuvlig kubansk musik. Salsa Mia har danskvällar/lektioner för nybörjare på Yuca Lounge (501 Lincoln Road). Du behöver inte ha någon partner, ta bara med dansskorna. En helkväll i salsans tecken kostar 40 dollar. http://www.salsamia.com

Tips 2: Klubba rätt

De riktigt hippa skulle hellre hoppa frÙ?n Mac-Arthur Causeway, brospannet som knyter samman Miami Beach med Downtown, än att ertappas för tidigt på en klubb. Och med tidigt avses allt före klockan ett på natten. Men å andra sidan – tidigare på kvällen är chansen att komma in på de populäraste ställena betydligt större för en tillfällig
besökare utan djupare känningar i Miamis klubbvärld, så att framstå som en person utan koll är ett pris du gladeligen betalar, eller?


Text: Fredrik Brändström • 2008-12-17
RestipsUSAMiami

Scroll to Top