705293.jpg

Restips

24 timmar i San Francisco

Världens brantaste backar och USA:s bästa burritos. Två anledningar till att besöka San Francisco, men det finns många fler.

Text: Fredrik Brändström • 2011-06-28

08.00 Frukostkö

“Att köa till en nattklubb går väl an, men till ett fik?”
Folksamlingen utanför Dottie’s True Blue Café (522 Jones Street) kan förståeligt nog få den hungriga att vända på klacken. Men håll ut! Maten och den hemtrevliga atmosfären är värt att vänta på. Klassisk amerikansk morgonspis, lagad med mycket kärlek.

09.00 Uppför backarna

Hoppa på en spårvagn som tar dig upp­för de branta backarna mot Russian Hill. Hoppa av vid Lombard Street och betrakta bilarna som snirklar sig i snigelfart längs hårnålskurvorna på den osannolikt branta vägen.

10.00 Shopping

Låt spårvagnen ta dig tillbaka till city och vik en timme åt effektiv powershopping. Kring Union Square finns de flesta stora varuhuskedjorna och modehusen på praktiskt avstånd från varandra. Barneys New York (777 O’Farrell Street) är ett givet stopp.

11.30 Hippienostalgi

Ta en tunnelbana ut till Haight Ashbury, kvarteren där hippierörelsen föddes för drygt 40 år sedan. Strosa upp längs huvudstråket Haight Street och glöm inte att titta in på Amoeba (1855 Haight Street) en av världens största och mest välsorterade skivbutiker.

12.30 Färgglada damer

Köp en kaffe och en lunchmacka på laptoptäta Café Abir (1300 Fulton Street) Vid Alamo Square slår du dig ner i gröngräset framför stans mest arketypiska viktorianska villor – the Painted Ladies.

14.00 Burritos och bohemer

Ta en taxi till Mission, ett invandrartätt område där den mestadels latinamerikanska befolkningen på senare år fått sällskap av unga hipsters med hornbågade glasögon och fixiecyklar samt en och en annan it-miljonär. Det nya Mission hittar man framför allt kring Valencia Street som är packad med roliga butiker: främst inredning, böcker och vintage­kläder.

15.00 Lilla Mexiko

Längs 24th Street möter man det andra Mission – det mexikanska. Gatan kantas av burritostånd och färgglada muralmålningar. På Balmy Alley har en hel gränd utsmyckats med vackra muraler, ofta med politiska teman. Ett gratis utomhusgalleri – mitt på gatan.

24 timmar i San Francisco

16.30 Cava på gatan

Missiondistriktet är känt för att ha usa:s bästa burritos. Tyvärr så är du inte riktigt hungrig ännu utan traskar istället bort till Tartine Bakery (600 Guerrero Street) där du varvar ned med ett glas cava på trottoaren.

17.00 Parkhäng

Slöa en timme i skuggan av ett träd i Dolores Park där folk kastar frisbee, spelar basket och rastar hunden medan solen sänker sig över stan.

19.00 Finfranskt

Cafe Claude (7 Claude Lane) är en romantisk restaurang i en liten gränd i närheten av Union Square, men trots det turisttäta läget så är standarden hög och maten autentiskt fransk. Satsa på coq au vin eller en fin lammkotlett. Avsluta med en ostbricka och du är i himlen.

21.00 Drinkar

Gå vidare för en eftersläckare på Le Colonial (20 Cosmo Place), en fantastisk restaurang/bar som lyckas återskapa en känsla av Vietnam under kolonial-tiden. Har du tur så är det danskväll då glada amatörer svänger runt till levande 1920-talsmusik. Avsluta sedan en händelserik dag uppe i skybaren Top of the Mark (1 Nob Hill), där du tar en cocktail och blickar ut över stadens glittrande ljus från ovan.

Tips!

Om du hatar sightseeingbussar men ändå vill ha en snabbkurs i San Franciscos sevärdheter kan du hyra en gul minibil, Go Car, och ta dig runt på egen hand. Det ser löjligt ut men det glömmer du snabbt när den talande bilen gps-guidar dig genom stadens backiga gator. Två timmar kostar 88 dollar. http://www.gocartours.com

Missa inte!

Att cykla eller promenera över Golden Gate-bron är en klassisk San Fran-upplevelse. Strålande utsikt, även om det kan vara lite läskigt blåsiga dagar.

Missa gärna!

Fisherman’s Wharf är en av stans största turistattraktioner men de gamla hamnkvarteren kan man missa med gott samvete.


Text: Fredrik Brändström • 2011-06-28
RestipsUSASan Francisco

Scroll to Top