Annons
Annons
Annons
Foto: Istock/Creative Commons.

Foto: Istock/Creative Commons.

Restips

12 gratis saker att göra i San Francisco

San Francisco är en av USA:s charmigaste storstäder. Förutom att prisnivån redan är lägre än i till exempel New York och Miami, så finns det dessutom gott om gratisnöjen i "Fog City". Här har vi listat ett urval.

Text: Johanna Jackson • 2016-10-14 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

1. Promenera över Golden Gate-bron 

Ett av världens mest ikoniska landmärken upplevs med fördel tidigt på morgonen när den berömda San Francisco-dimman ofta omringar den massiva stålkonstruktionen. Det går att vandra över bron till fots och två gånger i veckan anordnas även gratis guidade turer för den som är intresserad av att lära sig mer om bron. Många turister går bara halvvägs för att sedan vända tillbaka, men om man väljer att promenera hela sträckan med start i centrum (tar cirka en och en halv timme) kan man utforska vandringsleder och naturområden på andra sidan bukten med fina utsiktsposter. 
goldengatebridge.org för öppetider. 

12 gratis saker att göra i San Francisco

2. Spana på sjölejon på Pier 39

Pier 39 ligger i anslutning till det populära turist- och hamnområdet Fisherman’s Wharf, där flera restauranger och butiker samlas. Här hänger hopar av knubbiga sjölejon som turas om att knuffa ner varandra från de flytande bryggorna för en bra plats att solbada på. Fullt med turister men kul ändå. 

Annons
12 gratis saker att göra i San Francisco

3. Spana in konst i The Mission 

Bege dig till ett av SF:s kulurella högkvarter – det hipstertäta området Mission District, vid Dolores Park för att se en uppsjö av olika väggmålningar. Vid Balmy och Clarion Alley hittar du några av de bästa. I området finns dessutom flera gallerier som visar verk från framstående latinamerikanska konstnärer. 

12 gratis saker att göra i San Francisco
Clarion Alley. Foto: Plateaueatplau via Creative Commons.

4. Känn vinden i håret under en seglingstur 

Gratis seglingsturer? Ja det finns faktiskt. En gång i månaden mellan klockan 13.00 och 16.00 har Cal Sailing Club öppet hus då de erbjuder seglingsturer till allmänheten.
cal-sailing.org för datum och mer info. 

12 gratis saker att göra i San Francisco

5. Upptäck stadshuset 

San Franciscos stadshus är en pampig beaux-art skapelse som är ett måste för den som är intresserad av vacker arkitektur. Gratis rundturer arrangeras måndag till fredag klockan 10.00, 12.00 och 14.00. 

12 gratis saker att göra i San Francisco

6. Lär dig dansa swingdans

Varje söndag annordnar Lindy in the Park gratis danslektioner i Golden Gate Park. Varken partner eller förkunskaper behövs.  
Mer info: lindyinthepark.com

12 gratis saker att göra i San Francisco
Foto: Lindy in the Park.

7. Eller besök den japanska te-trädgården

… som också ligger i Golden Gate-parken. Det stora grönområdet har flera olika trädgårdar, sjöar och museum. En del av dessa kostar att gå in på men inträdet till den japanska trädgården är gratis varje måndag, onsdag och fredag om man kommer dit innan klockan 10.00.

12 gratis saker att göra i San Francisco

8. Besök Grace Cathedral

Insidan av Grace Cathedral skimrar i regnbågens ljus tack vare de stora glasmålningarna som täcker fönstren. Beundra konstverken, pelarna och golvlabyrinterna eller matcha in ditt besök med gratisyogan som hÙ?lls här varje tisdag klockan 18:15. Här finns också ett minnesmärke gjort av konstnären Keith Haring för de som avlidit i AIDS. 

12 gratis saker att göra i San Francisco
Foto: SF Brit via Creative Commons.

9. Lyssna på jazz på Café Royale 

Lite glamouröst à la parisienne, och lite sådär charmigt sunkigt à la typisk knarkkvart. På The Royale nära Union Square i downtown anordnas flera gratis musik- och komedikvällar i veckan. 
Se schemat på theroyalesf.com

12 gratis saker att göra i San Francisco
Foto: The Royale.

10. Flirta med papegojor på Telegraph Hill 

Ta spårvagnen (kostar 2 dollar) till hållplatsen Mason St/Filbert St och promenera bort mot Pioneer Park.  Här brukar nämligen en flock med vilda rödmaskparakiter hänga. Fåglarna, vars naturliga utbredningsområde är Sydamerika,  blev kända efter en dokumentärfilm om den före detta hemlöse musikern Mark Bittners djupa vänskap med dem. 

12 gratis saker att göra i San Francisco

11. Locka fram ditt barnasinne på Musée Mécanique

Musée Mécanique erbjuder en mängd med unika antika mekaniska spelmaskiner. Vissa av prylarna är över 100 år gamla. Ett besök är gratis, men för att spela på någon av maskinerna får man betala (kostar mellan 1 och 50 cent per spel). 
Mer info: museemecaniquesf.com

12 gratis saker att göra i San Francisco
Massor med roliga manicker på Musée Mécanique. Foto: Pierre André via licensieringen Commonist.

12. Besök museet för asiatisk konst 

Många museer i San Francisco har gratis inträde den första tisdagen varje månad, men Asian Art Museum har istället gratis inträde den första söndagen varje månad. Med över 18 000 asiatiska konstverk och skulpturer är museets samling en av de största i världen. 

12 gratis saker att göra i San Francisco
Foto: A Gude via Flickr/Creative Commons.

Gilla Vagabond på Facebook för mer resenyheter, tips och inspiration i ditt flöde.

24 timmar i San Francisco

16 pärlor i Napa Valley

USA-quiz: Kan du identifiera alla USA:s stater på en karta?


Text: Johanna Jackson • 2016-10-14
RestipsUSAListorSan FranciscoWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen