Annons
Annons
Cheryl (spelad av Reese Witherspoon) vandrar för at fly, men också för att hitta sig själv.

Cheryl (spelad av Reese Witherspoon) vandrar för at fly, men också för att hitta sig själv.

Nyhet

Att vandra sig fri i Oregon

Att resa kan vara att fly. Men det kan också handla om att finna sig sjÙ�lv. På fredag har Wild svensk premiär, en film som lyckas med konststycket att göra spännande drama av något så enahanda som trekking.

Text: Per J Andersson • 2015-01-14 Uppdaterad 2021-06-23

Att vandra sig fri i Oregon
Pacific Crest Trail är totalt 429 mil lång. Foto Thinkstock

Cheryl Strayed hade haft en jobbig uppväxt och när hennes älskade mamma alldeles för ung plötsligt dog i cancer bestämde hon sig för att ge sig ut på en mer än 100 mil lång vandring längs Pacific Crest Trail som börjar vid mexikanska gränsen i Kalifornien och går genom Oregon innan den slutar vid kanadensiska gränsen i Washington. Cheryls erfarenhet blev en bästsäljande bok som nu också blivit film med filmmanus av Nick Hornby – och med Reese Witherspoon (som spelade June Carter i Johnny Cash-filmen Walk the line) i huvudrollen.

Pacific Crest Trail, som märktes ut 1968, går från heta öknar till snötäckta granskogar, över Sierra Nevada- och Cascadebergen, förbi sjöar och genom naturreservat. Men hur vacker denna ikoniska amerikanska vandringsled än må vara är det inte lätt att göra en dramatisk och spännande spelfilm av den. Men det har regissören Jean-Marc Vallée lyckats med i Wild.

Att vandra sig fri i Oregon

Framförallt för att historien bygger på boken med samma namn som egentligen handlar mer om Cheryls problematiska uppväxt än om hennes vandring. Traskandet på den vackra vandringsleden är berättelsens grund, den motor som för allt framåt, men där minnena från en våldsam pappa, en självuppoffrande men lycklig mamma och flera destruktiva relationer och heroinmissbruk bjuder på det mesta av dramatiken och känslorna.

Om Cheryl verkligen hittar sig själv? Nej, det berättar vi inte. Vi vill ju inte förstöra upplevelsen av filmen.

Oregon, där stora delar av filmen är inspelad, har förutom Pacific Crest Trail USA:s, om inte världens hipstertätaste delstatshuvudstad i Portland. Och på dagsutflyktsavstånd från kaféerna, klubbarna och barerna ligger Mount Hood med snö året om om och flera fina skidorter som Mount Hood Meadows och Mount Hood Skibowl.

Och när du tröttnat på vandring och skidåkning är det bara att återvända sill Portland och slå dig ner bland hipsterskäggen på ett kafé och sippa på en latte eller en ale eller IPA bryggd av något av delstatens många mikrobryggerier.

Icelandair börjar för övrigt att i maj flyga direkt till Portland från Reykjavik, det vill säga med bara en mellanlandning från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Läs mer

Karin Walléns spännande reportage: Puderåkning och cityliv i Oregon


Text: Per J Andersson • 2015-01-14
NyhetUSA

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top