Annons
Annons
Bluffen som får turister att klia sig i huvudet av förvirring. Monumentet vid Battery Park. Foto: Staten Island Ferry Disaster Memorial Museum/Facebook.

Bluffen som får turister att klia sig i huvudet av förvirring. Monumentet vid Battery Park. Foto: Staten Island Ferry Disaster Memorial Museum/Facebook.

USA

“Bläckfisktragedin i New York vi minns än idag” – påkostad bluff vilseleder turister

Offren för en tragisk olycka i New York hyllas med nytt monument och minnes-museum. Eller?

Text: Johanna Jackson • 2016-10-03 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Året var 1963. Den gigantiska bläckfisken dök upp ur djupet som från ingenstans och slog sina slemmiga armar kring Staten Island-färjan. Det sägs att järnskrovet på Cornelius G. Kolff tjöt så högt av påfrestningen när det bröts itu att det hördes hela vägen till nedre Manhattan. De 400 personerna ombord hann knappt ana vad som drabbat dem innan monstret hade dragit ner dem i en salt grav av evigt mörker.

Både människor och båt gick förlorade för alltid. Trots stora sökpådrag var några små vrakdelar med märken av sugproppar det enda som är kvar av den stora tragedin…

Njaaa. Inte riktigt. Men det är i alla fall vad turister i New York kan läsa på ett bluff-monument som står placerad i Battery Park, skriver New York Post.

Den bisarra historien är en del av ett konstprojekt och socialt experiment av Joe Reginella. Förutom det 113 kilos tunga monumentet har han dessutom skapat en hemsida och flygblad som marknadsför ett museum i offrens ära, även det fejk naturligtvis. 

Foto: Staten Island Ferry Disaster Memorial Museum/Facebook.

Idén till bluffen började efter ett samtal som konstnären hade med sin 11-årige syskonson under en färjetur mellan Staten Island och Manhattan. “Han frågade bland annat om det fanns hajar i vattnet”, säger Reginella till nyhetsbyrån AP. Det hela utvecklades sedan till “ett multimedialt konstprojekt och ett – vänligt menat – socialt experiment om hur blåögda människor är.”

Att så få känner till den “tragiska olyckan” får även en förklarning om man läser museets hemsida. Det beror nämligen på att tidpunkten då den inträffade – tidigt på morgonen den 22 november – efterföljdes av en tragedi som fick ännu större spridning i media – lönnmordet på USA:s dåvarande president John F. Kennedy. 

Skärmdump från “museets” hemsida.

Enligt New York Post började broschyrer om det icke-existerande museet – Staten Island Ferry Disaster Memorial Museum – att poppa upp i staden för cirka en månad sedan. Här utlovas turister möjligheten att se vrakdelarna, handla i presentshopen och klappa bläckfiskar i museets zoo.

Enligt Rachel Somma, som arbetar på Staten Island Museum (som faktiskt existerar) har de fått ta emot ett flertal förvirrade turister som är på jakt efter bläckfiskmuseet.

– Jag tror att de misstänker att det är på låtsats, men att de känner att de måste få bevis. 

– Till och med vi undrade halvt om det faktiskt hade hänt, säger hon till New York Post. 

Gilla Vagabond på Facebook för fler artiklar om resor i ditt flöde!

11 hösttips till New York

Komikerns prank pÙ? djurparken – satte upp förvillande skyltar med "djurfakta"

15 udda saker du kan se på Google Maps


Text: Johanna Jackson • 2016-10-03
USANew York

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top