Annons
Annons
Tva vandrare i Santa Fe USA

När turister återigen är välkomna till USA får du inte missa att vandra utanför Santa Fe i USA. Foto: GettyImages

USA

5 platser vi längtar tillbaka till i USA

Vagabonds USA-expert och chefredaktör Fredrik Brändström tipsar om fem resmål i USA han längtar tillbaka till och som absolut är värda ett besök.

Text: Fredrik Brändström • 2021-10-30 Uppdaterad 2022-02-08

Chicago, Illinois

Chicagos skyline
Chicago kan skryta med en minst lika vacker skyline som New York. Foto: GettyImages

Chicago är ett underskattat resmål. Här finns lika maffiga skyskrapor som på Manhattan, sevärdheter i världsklass som Art Institute och Field Museum, ja till och med när det kommer till mat är det snudd på att staden slår storebror New York på fingrarna.

Precis som New York är Chicago en mångkulturell stad där man kan äta mat från hela världen men vill du testa något verkligt typiskt för Chicago – ät en hot dog. Varm korv är Chicagos kanske mest kända street food och görs med mycket kärlek och finess. Gene and Judes är ett av de mest klassiska korvställena, men vad du än gör, be inte om att få ketchup på, det är ett säkert sätt att få personalen på dåligt humör!

De flesta hotell ligger i närheten av skyskrapetäta The Loop, här är det nära till det mesta. Men passa också på att hoppa på the El – det slamriga tåget som går på upphöjda spår genom staden – och utforska alla trevliga stadsdelar som ligger bortom downtown. Ute efter en nattlig barrunda eller vill du äta på de trendigaste restaurangerna? Hoppa av i hipstertäta Wicker Park eller Logan Square. LGBTQ-vänliga Andersonville hamnade på andra plats i resemagasinet Time Outs genomgång över världens hetaste kvarter nyligen, men Andersonville är intressant även på andra sätt – tidigare var det en utpräglat svensk stadsdel, byggd av svenska invandrare som kom till Chicago för att söka lyckan.

Två andra stadsdelar som också är värda att nämnas är välbärgade Lincoln Park som präglas av den lummiga parken, här finns även ett gratis zoo, samt Oak Park som lockar designintresserade från hela världen, här bodde nämligen mästerarkitekten Frank Lloyd Wright som också ritat många hus i området, däribland sitt eget.

Var ska jag bo? Freehand. Lyxigt vandrarhem i området River North, strax norr om Downtown. Prisvärt alternativ för både ensamresenärer som familjer och större sällskap.

Res till Chicago: Chicagoexpressen – med tåg från New York till Chicago

Queens, New York

Tunnelbana till Queens, New York
Ta tunnelbana nr 7 till Queens för en smakresa. Foto: GettyImages

Det spelar ingen roll hur många gånger man sett Manhattans skyskrapeskog och Times Squares blinkande skyltar på bild, när man upplever det på riktigt är det alltid överväldigande. Har man redan varit på Manhattan och i Brooklyn och vill resa lite mer off the beaten track rekommenderas dock en utflykt till Queens.

Det är inte lika bildskönt som New Yorks mer kända boroughs men här finns en autencitet och en mångkultur som gör Queens till en fascinerande plats, och området har även blivit en het snackis bland foodies. Här kan du äta dig genom hela världen på en dag, ofta till priser som är skrattretande låga. Hoppa på tunnebana nr 7 och hoppa av i Flushing där du kan testa delikat streetfood från Kinas alla regioner.

I smältdegeln Jackson Heights präglas smakerna av såväl Indien som Nepal och Sydamerika medan stadsdelen Astoria präglas av invandrare främst från Medelhavsregionen. En klassiker här är Kabab Café (2512 Steinway Street) som drivs av en excentrisk egyptier.

Var ska jag bo? The collective paper factory. Ett av Queens mest intressanta och personliga hotell ligger i en gammal pappersfabrik på gränsen mellan Astoria och Long Island City.

Mer från Queens: Reportage – Jorden runt på en dag i Queens

Nashville, Tennessee

Bargatan Broadway i Nashville, USA
På Broadway hamnar de flesta turister. Foto: GettyImages

Nashville är den perfekta utgångspunkten för en roadtrip i södra USA. Beläget mitt emellan Appalachernas banjoklingande kullar och de fuktiga bomullsfälten i Mississippi är Nashville en metropol med en småstadskänsla som gör att man snabbt känner sig hemma. Här finns gott om sevärdheter för att fylla en vecka, främst kring stadens musikhistoria – Grand Ole Opry, Johnny Cash Museum, Ryman Auditorium, Country Music Hall of Fame med flera.

Som besökare hamnar man lätt på berömda barstråket Lower Broadway i hjärtat av Downtown. En helt annan sida av staden hittar man på andra sidan floden i hippa East Nashville. Här är tempot lite lugnare och turisterna färre, men även här finns många populära musikklubbar och många bra restauranger.

Är du sugen på en roadtrip söderut rekommenderas ett stopp på ikoniska matstället Lovebird Café söder om staden. Här startar även Natchez park Traceway, en scenisk bilväg som sträcker sig hela vägen ner till Natchez i Louisiana.

Var ska jag bo? The Russell. Vill du bo i coola östra Nashville rekommenderas boutiquehotellet The Russell som ligger i en gammal kyrka. Hotellet saknar reception men rummen är utsökta och de donerar en stor del av vinsten till hemlösa i området.

Santa Fe, New Mexico

Santa Fe är en väldigt bildskön stad som ligger på över 2 000 meters höjd vilket gör att luften är tunn och sval om kvällarna. Här finns ett rikt kulturliv med flera kända konstmuseer och ett operahus, men staden är också en magnet för outdoor-entusiaster. I de närliggande bergen runt omkring finns gott om fina vandringsleder och till och med skidbackar vintertid.

Staden grundades i början av 1600-talet av spanska kolonisatörer och därmed urgammal för att vara i USA. På grund av detta är det många amerikanska turister som åker hit för att bedåras av de gamla katedralerna och adobehusen, men relativt få europeiska turister hittar hit. Ett bra ställe att starta en dag i Santa Fe är att slå sig ner på torget, The Plaza. Här säljer ursprungsamerikaner från kringliggande byar silversmycken och det finns många trevliga kaféer där man kan slå sig ner och titta på folklivet.

För en roadtrip i området rekommenderas ett besök i Taos, en bergsby med ännu äldre rötter än Santa Fé. Här bor många konstnärer som lockats hit av ljuset, lugnet och landskapet – hittar man inte inre frid i denna idyll gör man det nog inte någonstans!

Var ska jag bo? Hotel Santa Fe. Atmosfäriskt boende med starka influenser från den traditionella adobearkitekturen i New Mexico (hus byggda av brun lera). Ligger i området Railyard nära tågstationen.

Big Sur, Kalifornien

Big Sur, Kaliforniens kust.
En roadtrip utmed hela Kaliforniens kust. Foto: GettyImages

San Francisco och LA i all ära, för mig är naturen största anledningen att älska Kalifornien. Här hittar man berg och djupa skogar i Yosemite, klassisk kaktusöken i Joshua Tree och vindpinad kust i Big Sur. Den senare är enligt mig höjdpunkten av hela Kaliforniens kuststräcka, och ett givet stopp om man kör klassiska Highway 1 från SF till LA.

Här väller de stora vågorna in från Stilla havet, naturen är vild och det finns gott om vackra stränder. Big Sur är uppdelat på flera olika naturparker där man kan vandra och campa, en favorit är Julia Pfeiffer Burns State Park som bjuder på både redwoodträd, klippor och vattenfall. Vill man inte övernatta i Big Sur så ligger både familjevänliga Monterey och mysiga Carmel-by the Sea precis norr om naturområdet!

Var ska jag bo? Glen Oaks. Klassiskt motell med en rustik men ändå lyxig modern twist. Här finns även en bra restaurang och även många vandringsleder i närheten.

Mer från USA: Vagabonds drömresa – 5 veckor klassisk roadtrip genom USA


Text: Fredrik Brändström • 2021-10-30
USAListorVandringWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen