Annons
Annons
The Sunhine State. Florida lever upp till sitt namn. Foto: Adobestock

The Sunhine State. Florida lever upp till sitt namn. Foto: Adobestock

Restips

Guide: Florida Keys

Vagabonds guide till Florida Keys – pärlbandet av öar som lockar både dykare, soldyrkare och sportfiskare. Tips på aktiviteter, boende och restauranger.

Text: Kalle Grahn • 2018-10-24 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta: Florida Keys

Invånare: 80 000.
Största stad: Key West.
Klimat: varmt och fuktigt jun–okt, torrare och svalare nov–maj.
Valuta: 1 dollar = ca 9,50 kr.

Resa dit:

Florida Keys ligger någon timme söder om Miami. Norwegian flyger till Fort Lauderdale från flera skandinaviska flygplatser och SAS flyger direkt till Miami. USA är ett bilburet land. Boka bil redan hemma och hämta smidigt direkt på flygplatsen. Gps är skönt att ha när man ska hitta ut och in ur Miami. En mindre hyrbil kostar ca 2 000 kr för en vecka. Vägtullarna, ett tiotal dollar totalt, dras automatiskt på det kort som kopplats till hyrbilen. 

Bo:

Marquesa Hotel, Key West. En oas med en vacker innergård med pool mitt i centrala Key West. Gångavstånd till krogar och sevärdhgeter. Rankad som ett av de bästa hotellen i Key West. Ej barn under 14 år. Från 250 dollar per rum och uppåt. marquesa.com

Sunset Key Cottages. Hotellet är beläget på en egen ö med färjeförbindelse i anslutning till Key West. Avslappnat ställe för par och bröllopsfirare. Ett rum kostar 650 dollar.
sunsetkeycottages.com

Guide: Florida Keys
Islamorada – perfekt utgångspunkt för sportfiskaren. Foto: Kalle Grahn.

Äta:

Conch Republic Seafood Republic, Key West. Rätt ställe att testa conchs! Givetvis skaldjur av alla sorter. Lokaltillverkad ale och skön atmosfär precis vid vattnet. Avsluta med en key limeglass på Key Lime Pie rakt över gatan. 631 Greene Street.

Carolines Cafe, Key West. Bästa hamburgarna i Key West, Bra priser och generösa amerikanska portioner. Bra häng mitt på huvudgatan, 310 Duvall Street.

Lorelei Cabana Bar and Restaurant, Islamorada. Skönt häng precis vid vattnet. Här äter lokalbefolkningen och förvänta dig inget annat än flottig, salt mat och iskall ljus öl i plastglas. Perfekt efter en dag i solen. 

Fiska:

Tim ”TK” Klein är en kändis i saltvattensfiskekretsar och utgår från Islamorada. Här är du i trygga händer. Med antingen flugspö eller vanligt spinnspö så kommer Tim att se till att du får dina fiskar. Priset för en heldag och en båt där man kan vara två fiskare är 650–700 dollar beroende på säsong. capttimklein.com

Guide: Florida Keys
Foto: Irina Schmidt/Adobestock

Missa inte!

Mel Fisher Maritime Museum i Key West. Här finns historien om den spanska galjonen Nuestra Señora de Atocha som förliste med guld, silver och ädelstenar ombord.

Missa gärna!

Ernest Hemingways bostad i Key West. Ett hus där det en gång satt en man och skrev – hur intressant kan det bli? Läs en av hans böcker istället, till exempel Den gamle och havet.

Fakta: Conch

Det stavas conch men uttalas ”kånk”. En conch är en slags havslevande snigel. Anses vara en delikatess i trakterna och äts som conch chowder, conch fritters, conch steaks och conchsallad. När ett barn föds i Key West sätter man upp en conchsnäcka utanför huset. Spetsen uppåt: pojke. Öppning uppåt: flicka.

Inspiration

Tv-serien Bloodline utspelar sig på Florida Keys, framförallt kring ön Islamorada. Finns på Netflix.

 

Guide: Florida Keys

10 roadtrips du inte får missa i USA

Läs mer: Florida Keys – bland storfiskare och skattletare


Text: Kalle Grahn • 2018-10-24
RestipsUSAFloridaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen