Annons
Annons
Strand i Karibien och pool i regnskogen.

Karibiska ön Dominica är en dröm för alla regnskogsälskare. Foto: Karin Wimark

Dominica

Guide: Karibiens tropiska ö Dominica

Dominica är den karibiska ön för den som älskar äventyr. Här väntar vandringsleder, vattenfall, kokande sjöar och svarta sandstränder – som gjort för en aktiv semester.

Text: Karin Wimark • 2023-08-19 Uppdaterad 2023-08-22

Snabbfakta Dominica

Huvudstad: Roseau. | Befolkning: 72 000 invånare. | Språk: Engelska (officiellt), kreol. | Valuta: Östkaribisk dollar (XCD). | Självständighet: Dominica blev självständigt 1978. | Tidsskillnad: – 6 tim.

Läs också tillhörande reportage: Upptäck tropiska Dominica – det vilda Karibien

Karta över Dominica.

Resa dit

Till Dominica flyger du smidigast via Paris och Guadeloupe, varpå du tar färjan Express des îles, till Dominica (2 tim). Totalt från 8 000 kr. Det går också flyg med Air Antilles mellan Guadeloupe och Dominica (30 min). Det går också dagliga flyg mellan Miami och Dominica om du vill resa den vägen.

Ta sig runt

På Dominica finns det lokala privata minibussar som går utmärkt att resa med om du billigt vill ta dig mellan byarna. Räkna dock med oregelbundna tider. Min rekommendation är därför att ta en tur med lokal guide för att få ut så mycket som möjligt av din vistelse eller hyra bil för friheten att kunna utforska så mycket som möjligt. Smidigast att hyra på flygplatsen eller i hamnstaden Roseau. Missa inte att här är vänstertrafik, och tuta i kurvorna! Det behövs inget internationellt körkort på Dominica, däremot behöver du köpa ett tillfälligt tillstånd för att köra på ön vilket du gör på biluthyrningen.

Tropiska ön Dominica.
Det lyxiga ekoresortet Secret Bay balanserar på klipporna omgiven av regnskog och hav. Foto: Secret Bay

Äta & dricka

Den allra bästa maten på Dominica får du på de enklare gatustånden och containrar vid vägkanten. Spana exempelvis in knallgröna Vados på vägen upp till Roseau Valley där ägarinnan Vado serverar lokala specialiteter som goat milk (soppa med dumplings) och hemslungade såser. Bell Hall Beach Spot ligger precis intill vattnet norr om Portsmouth – testa deras hemmagjorda shots och den färskfångade fisken. Keepin it real i Toucari är strandbaren som får kojsnickaren i en att vakna till liv. Den kreativa baren blickar ut över havet och här bjuds på grillat, drinkar och autentisk stämning. Missa heller inte DD’s Fish Spot i Saint Michel – en korvkioskstor fiskrestaurang som lockar öns lokalbor dag som natt. Här pekar du på den fisk du önskar få tillagad och slår dig ner på terrassen intill havet.

Röd konteiner omgjord till gatukök.
Stanna till vid någon av öns många vägkrogar för bästa lokala maten. Foto: Karin Wimark

Boende

Cabrits Resort & Spa Kempinski, Portsmouth

Cabrits Resort & Spa Kempinski är en av Dominicas nyaste resorter vackert belägen intill en svart sandstrand i Douglas Bay. Modernt 5-stjärnigt med flera poolområden, restauranger, bar och närhet till gatumarknaden i Portsmouth. Dessutom involverade i sociala hållbarhetsfrågor inom utbildning och det lokala samhället.

Hotell med pool och berg i bakgrunden.
Cabrits Resort & Spa Kempinski är ett ljuvligt resort precis vid vattnet i norra Dominica. Foto: Karin Wimark

Secret Bay, Portsmouth

Intim, genuin och lyxig 6-stjärnig eco-resort inbäddat på en klippa i regnskogen med vy över havet. Secret Bay har en smakfull blandning av design och lokal konst, privat strand och bungalows byggda med hållbarhet i fokus.

Villa i trä med takbjälkar, kök och öppen planlösning.
Secret Bay – en dröm även från insidan. Foto: Karin Wimark

Hibiscus Valley Inn, Marigot

Mellan regnskogen och vackra Pagua River ligger ett svenskägt bed & breakfast med stort hjärta. Vill du uppleva det autentiska Dominica ska du bo på Hibiscus Valley Inn. Här gör man sitt yttersta för att värna om naturen och att göra så lite negativt avtryck som möjligt. Följ med på utflykter och missa inte Nigels middagar och Rum punch på kvällarna. 

Jungle Bay

Jungle Bay är en avkopplande eko-resort spektakulärt belägen på bergskanten i Scotts Head. Boka in ­yoga­klasser, vandringar eller koppla av
i oändlighetspoolen.

Oändlighetspool inbäddad i grönskande regnskog.
Utsikten från poolen på Jungle Bay är svårslagen. Foto: Karin Wimark

5 aktiviteter på dominica

1. Ridning i Cabrits National park

På en familjeägd hästgård vid Portsmouth kan du följa med på ridturer i Cambrits National Park där du upplever delar av öns vandringsled Waitukubuli Trail. Under ridturen delar Valerie Francis med dotter med sig av öns historia varvat med personliga anekdoter. Att bada med hästarna är en härlig avslutning.

2. Snorkla i Champagne reef

Under havsytan vid Champagne Reef sipprar varma bubblor upp från sprickor i havsbottnen likt ett nyfyllt glas champagne. Dra på dig snorkeln och hoppa ner i glaset! Champagne Reef är ett unikt snorkelställe på sydöstra Dominica som skapas av den vulkaniska aktiviteten på ön.

3. Vandra Waitukubuli National trail

Upplev det mesta och det bästa av Dominica via Karibiens första långdistansvandringsled som sträcker sig genom ön från Scotts Head i söder till Cabrits National Park i norr. Den 185 kilometer långa leden är uppdelad i 14 etapper. Missa heller inte vandringen till Boiling Lake.

4. Flodbåt Indian River

Följ Johnny Depps fotspår och bege dig till Dominicas nordöstliga spets och floden Indian River – ja här spelades faktiskt delar av Pirates of the Caribbean in. Färdas i en liten eka uppför floden som kantas av mangrove och regnskogens trädkronor som täcker solens alla strålar. Indian River mynnar ut i Portsmouth som ligger på Dominicas nordöstliga spets, där turerna också startar.

Man ror en träeka på en flod.
En båttur på floden Indian River för tankarna till filmen Pirates of the Caribbean. Foto: Karin Wimark

5. Bada i vattenfall

Dominica är känt för att ha lika många floder som dagar på året, och vattenfallen är magiska. Emerald Pool är kanske det mest kända fallet, men de dagar då kryssningsfartygen lagt till lär du inte vara ensam vid denna annars gömda oas. Passa då i stället på att ta en tur till Spanny Falls som tornar upp sig mitt i Dominicas grönskande regnskog. Är du modig? Hoppa i det iskalla vattnet för en naturlig regnskogsdusch!

Smalt vattenfall i regnskog med en person vid botten av fallet.
Spanny Falls är ett av öns vackraste fall!

Upptäck tropiska Dominica – det vilda Karibien

Karibien för nybörjaren – 12 saker du inte får missa!

Öluffa i Karibien – stor guide med allt du behöver veta


Text: Karin Wimark • 2023-08-19
DominicaRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen