Waikiki Beach på Oahu, Hawaii. Foto: Thinkstock

Restips

Hawaiis bästa stränder

Svalkande vågor lockar, sanden leker med dina tår och palmerna står i givakt och erbjuder skugga. På Hawaii är stranden aldrig längre än en tanke bort.

Text: Redaktionen • 2011-10-24

1. North Shore, Oahu

Surfarnas mecka

North Shore är kustremsan på öns norra del där surfarna och hippierna hänger. Här är långt hår och badshorts alltid modernt.
Börja dagen med att köra längs Kamehameha Highway och sväng ner på Papailoa Road. Där vägen slutar är tv-serien Lost inspelad och på stranden finns det ofta sköldpaddor att bada med. Fortsätt sedan till Banzai Beach med världens största pipeline. Imponeras av surfarna och dröm om att själv våga. Avsluta med en räkmiddag vid något av stånden lite längre fram på vägen.

2. Hanalei Bay Beach, Kauai

Bra för nybörjarsurfare

Här hänger lokalbefolkningen och det är lätt att förstå varför. Parkera bilen under träden, gå ut på piren och hoppa i vattnet. Sugen på en utmaning? Stranden är perfekt för nybörjarsurfing. Annars kan man hyra en kajak och paddla upp mot ett vattenfall. Ett friskt avbrott från det annars horisontella läget.

3. Papohaku Beach, Molokai

Skimrande vacker

Vatten som blänker i ögonen och en nästan hundra meter bred strandremsa som aldrig tycks ta slut. Molokai är en av Hawaiis mindre öar och turisterna är få. Papohaku är paradiset där du gärna blir strandsatt. Chansen är stor att du får slappna av till havsbrisen alldeles, alldeles själv.

4. Fort DeRussy, Oahu

Avslappnat alternativ

Skippa överbefolkade Waikiki och promenera istället nordväst mot Fort DeRussy. Här är stämningen avslappnad och vattnet fritt från nyblivna surfare med flygande brädor. Spana in solbrända volleybollspelare eller ännu brunare pensionärer. Vill du vara med och spela volleyboll är det bara att säga till – här är alla välkomna.

5. Kaihalulu Beach, Maui

Häftigt och rött

Efter en något svår och utmanande hajk når du Kaihalulu Beach, även kallad Red Sand Beach. Mörkröd sand, djupblått vatten, gröna järnträd och svarta, dramatiska lavaväggar gör den till något alldeles extra – och verkligen värd besväret. Tack vare sitt isolerade läge är stranden populär bland nudister och atmosfären avslappnad. Packa ner kamera och picknick och stanna tills solen gått ner.

6. Sandy Beach, Oahu

Hippt häng

En fantastiskt vacker men förrädisk strand. Sandys har på grund av sin grunda vågbrytning och starka strömmar flest nack- och ryggolyckor i USA, men det är en ypperlig plats för bodysurfing. Räds inte – att kasta sig ut bland vågorna är hisnande roligt. Stranden är hipp och besökarna unga. På helgerna är stämningen hög och det dunkar alltid musik från någon pickup.

7. Hulopoe Beach, Lanai

Snorkling och vattenliv

På Hulopoe bör du snarare befinna dig i vattnet än solandes bredvid. Regnbågsfärgade fiskar, fantasifulla koraller och förtrollande klart vatten gör Hulopoe till en av Hawaiis bästa snorklingplatser. Stranden skyddas av marinreser­vatet och till vänster ligger legendariska landmärket Sweetheart Rock som är värt ett besök i sig.

8. Punaluu Beach, Big Island

Spektakulär natur

Svart lavasand och gröna havssköldpaddor. Punaluu är en naturskön upplevelse utöver det vanliga. Många stannar bara för att knäppa ett par bilder. Tänk om och stanna kvar. En heldag med svart sand mellan tårna är svårt att återuppleva.

9. Shipwreck Beach, Kauai

Strändernas strand

I närheten av berömda och prisbelönta Poipu Beach ligger minst lika vackra Shipwreck Beach – döpt efter en sedan länge försvunnen träskuta. Våghalsarna hoppar från den dramatiska klippväggen i öst, men de flesta nöjer sig med en lugn promenad längs strandkanten. Shipwreck Beach är en strand precis som stränder ska vara: skön, avslappnad och sval.

10. Hamoa Beach, Maui

Idyllisk drömstrand

Korall- och lavasand, kokos­palmer och skimrande klart vatten. Lägg till hawaiiskjortan, alohakransen och en ananas – plötsligt är du i en annons för paradiset. Lummiga växter med illrosa hibiskusblommor ramar vackert in stranden. Har Hawaiilugnet inte nått dig än kommer det göra det nu – här är allt njutbart.

Fakta om Hawaii

  • Hawaii består av åtta huvudöar med drygt 120 mil kust. 
  • Huvudstaden är Honolulu med drygt en halv miljon invånare. Staden har en internationell prägel med invånare och turister från hela världen.
  • Oahu, Maui och Big Island är populärast bland turisterna. Molokai är betydligt lugnare – här finns exempelvis bara ett trafikljus.
  • Niihau, även kallad den förbjudna ön, är ett av jordens största privatägda områden. För att få bo här måste man gifta in sig. Som turist finns möjligheten att besöka ön under en halv dag.
  • Ögruppens yta växer kon­tinuerligt på grund av vulkanen Kilaueas utbrott. Den hawaiianska traditionen gör vulkangudinnan Pele ansvarig för verksamheten.
  • Traditionella hawaiianer tillber fortfarande hawaiians­ka gudar. Alohakransar ger man till öns besökare, födelse­dagsbarn och vid andra firanden. Ukulele spelas av många på ön och hula är en poly­nesisk dans som berättar urbefolkningens historia.
  • Honolulu expanderar hela tiden men myndigheten har svårt att bygga ut. Många platser inne i staden är näm­ligen gamla gravplatser med förbud att bygga på.

Resa dit

Det finns tre internationella flygplatser men Honolulu International Airport är den i särklass största. Det är Hawaiian Airlines hemmabas. Från Skandinavien mellan­landar man ofta i Los Angeles eller San Francisco.
Tur och retur kostar omkring 9 000 kr.

Resa runt

Det vanligaste och lättaste sättet att ta sig mellan öarna är med flyg. Det finns flera flygbolag som tra­fikerar ögruppen, bland annat Hawaiian Airlines, Go! Mokulele Airlines, Island Air och Pacific Wings.
Båttrafiken är på grund av kraftigt motstånd från ögruppens invånare liten. Vill man inte flyga är det därför enklast att åka med ett kryssningsföretag. Det finns flera rutter med varierad längd.

Bästa tid att åka

Klimatet är alltid härligt på Hawaii och temperaturen är jämn året om. November– januari förekommer dock fler regnskurar än annars. Men de är korta och man torkar snabbt. Vädret varierar också oerhört beroende på var på öarna man befinner sig.

5 saker du inte får missa när du besöker Hawaii

1. Pannkaksfrukost. Käka frukost eller nattamat på Eggs ‘n Things i Waikiki. Var där i tid, på morgnarna kan köerna vara långa. Testa pannkakorna med macadamianötter. 343 Saratoga Road, www.eggsnthings.com
2. First Friday i downtown. Första fredagen i månaden öppnar restauranger, gallerier, affärer, barer och klubbar för en kultur- och folkfest i centrala Honolulu. www.gohawaii.com/
3. Karaoke- och sushi. På Sansei Seafood Restaurant & Sushi Bar i Waikiki är det halva priset på fantastisk sushi från 22.00–01.00 och gratis karaoke för alla som vill sjunga. Underhållande och gott.
2552 Kalakaua Ave, www.sanseihawaii.com
4. Drick öl och ät gott. Med över hundra ölsorter och bra och prisvärd mat är Yard House i Waikiki ett ställe man gärna går tillbaks till. 226 Lewers St, www.yardhouse.com
5. Gå på hajk. Det finns flera hajker på öarna och man bör gå minst en. Lättast är Diamond Head uppför den gamla vulkankratern på Oahu – men den är också mest turistig. www.hawaiistateparks.org


Text: Redaktionen • 2011-10-24
RestipsUSAHawaii

Scroll to Top