Foto: Ceen Wahren

Foto: Ceen Wahren

Restips

Neonjul i New York

Julen i New York börjar när tomten från Thanksgiving-paraden promenerar in på det stora varuhuset Macy’s och intagit sin plats. Runt om i staden tänds julbelysning och affärerna avtäcker högtidligt sina skyltfönster. Precis som på film med andra ord...

Text: Elin Lindqvist • 2008-12-04

Den amerikanska känslan för spektakulära föreställningar kommer till sin fulla rätt i juletider. En kväll i advent går vi till Radio City Music Hall för att se “Christmas Spectacular”. Det världskända bio- och vaudevillepalatset öppnades 1932 och idag ses dess julshow av en miljon åskådare varje år.

Jultomten är showens ciceron och vi flyger med honom över Manhattan genom 3D-glasögon och landar inne på scenen med trettio cancandansande “roquettes” utklädda till renar. Showen blandar traditionella nummer som tennsoldaternas vaktparad och Jesus födelse med nya tolkningar av julsagor och exotiska nummer. Insvepta i New Yorks julstämning promenerar vi sedan ut i vinterkylan och in i folkmassorna som trängs vid Rockefeller Center för att beundra den imponerande julgranen med 78 000 ljus.

Neonjul i New York

Vi tar oss fram till övergångsstället där polisen kontrollerar människoflödet med rep och till slut kommer vi fram till 5th Avenue. Här köar människor längs de stora varuhusens fönster för att få en glimt av fantasilandskapen som ryms där inne. Vi väljer att åka häst och vagn nerför gatan och får en fantastisk utsikt över julbelysning, folkhav och den välkända julstjärnan.

Värmen sprids längs gator och torg. En dag i advent är det New York-bornas uppklädda husdjur som får sitta i tomtens knä och önska sig julklappar inne på djuraffären Petco. Julmarknader runt om i staden serverar varm cider och hembakade äppel- och pekanpajer. Polkagriskäppar, marsipan, eggnog, kalkon och mjuk pepparkaka från det amerikanska julbordet går också att provsmaka i många restauranger.

Ett besök på Metropolitan Museum är särskilt stämningsfullt om man går dit när ljud- och ljusspelet körs igång kring den barockinspirerade krubban och inte alltför långt borta vid Lincoln Center sätter New York City Ballet årligen upp Nötknäpparen. Musiken skrevs av Tjajkovskij 1892 och berättelsen om den lilla flickans dröm i ett sagovinterlandskap har blivit en verklig julklassiker. Precis runt hörnet sätter Big Apple Circus upp sitt tält och när vi går dit får vi tillsammans med storögda barn beskåda prisbelönta cirkusartisters fantasifyllda nummer.

För barnfamiljer finns det mycket att göra i adventstider. På Macy’s hälsar man på tomten och runt om i staden åker man skridskor till stämningsfull musik. På Bronx Zoo går det att beskåda en halv miljon elektriska ljusstatyer av djur och dinosaurier och djurparken erbjuder även sagostunder och isskulpturateljéer, julkörer och renvisning.

Neonjul i New York

Den svenska julefriden är ett välkänt koncept i New York. På kaféet Fika kan man dricka julmust och äta lussebullar och Svenska kyrkans populära luciatåg drar hundratals
åskådare. För att inte föra tankarna till Ku Klux Klan bär stjärngossarna intressant nog inga hattar eller vita linnen utan röda slipsar och i publiken sitter många tårögda svenskättlingar.

Trots juletider glömmer inte New York bort sina många hemlösa och fattiga. Flera soppkök erbjuder gratis mat och välkomnar volontärer om man vill vara med och sprida glädje. Det går också att donera sin jacka om man själv köper en ny i julruschen.

Julen i New York är färgsprakande, energisprudlande och romantisk men blir det för mycket tomtar och julklappar ligger alltid Chinatown eller indiska och muslimska områden i Queens och Brooklyn bara några tunnelbanestationer bort. I början på advent lyser Empire State Building i blått och vitt för att hedra den judiska högtiden hanukkah och på julafton är det många tusentals New York-bor som föredrar en Mamma Mia-show framför julbordet.

New York förblir en eklektisk stad där hård verklighet ligger endast ett stenkast ifrån glittrande magi och just advent erbjuder ett unikt tillfälle att ge, fira och få i en explosion av färger och ljus.

Skyltfönstrens fantasivärldar

Nere i Soho anlitar juvelerare och klädesaffärer som Ralph Lauren och Salviati konstnärer som gör i ordning speciella fönsterskyltningar just till jul, men de mest kända och klassiska fönstren hittar du i Midtown från 5th Avenue och 59th Street till Macy’s på Broadway och 34th Street. Kön rör sig ganska snabbt längs fasaderna men om du vill ta dig tid att verkligen beundra dessa konstverk är det bättre att komma förbi efter stängningsdags klockan 21.

Neonjul i New York

“Macy’s (Herald Square mellan 34th och 35th St)
“Bergdorf Goodman (5th Ave mellan 57th och 58th St)
“Tiffany’s (5th Ave/57th St)
“Bloomingdales (Lexington Ave/59th St)
“Barneys (Madison Ave/61st St)
“Lord & Taylor (5th Ave/39th St)
“Saks Fifth Avenue ( 5th Ave/49th St)

Julhälsning vid Ground Zero

Den sista officiella midnattsmässan till äran av 9/11-offren hölls 2007 i ruinerna av World Trade Center. Men familjemedlemmar fortsätter att lämna julhälsningar på staketet runt byggarbetsplatsen och på Staten Island kan man besöka en minneslund med änglar om man vill lämna en ros, en julklapp eller ett kort åt de som dog i terroristattackerna.

6 x ställen med hög julfaktor

Metropolitan museum(5th Ave/82nd St). Neapolitan Baroque Crèche i 1700-talsstil visas från Thanks­giving till första veckan i januari. Besök http://www.metmuseum.org för ljud- och ljusspelets tider och för detaljer om julkonserter.
Rockefeller center (mellan 5th och 6th Ave och 47th och 50th St). Högst upp i Rockefellerskrapan ligger både observationsplatsen Neonjul i New YorkDome of the Rock och baren Rainbow Room. Beställ lång tid i förväg om du vill äta middag och var beredd på att få köa om du vill ta ett glas champagne med magnifik utsikt över det julglittrande Manhattan. Julgranen vid skridskobanan tänds för första gångenrunt Thanksgiving. Observera även de upplysta statyerna av trumpetande änglar som satts upp vid granen sedan 1933. Missa inte en skridskotur vid Prometheusstatyn. För att undvika långa köer, åk hit en vardag.
Central Park (mellan 5th Avenue och Central Park West och 59th och 110th St). Promenera i snö eller solsken och titta på folk. Drick varm cider vid skridskobanan Wollman Rink medan du väntar på din tur att få åka. Åk häst och vagn från parken ner längs 5th Avenue.
Bronx Zoo (2300 Southern Blvd, Bronx). Promenera genom ett fantasiland av upplysta djurstatyer och lyssna till sagouppläsning.
Grand Central Terminal (Park Ave/42nd St). Beskåda det stora ljud- och ljusspelet “Holiday Laser Light Show” mot den 38 meter höga kupolen inne i den gamla stationsbyggnaden.
Dyker Heights (sydvästra hörnet av Brooklyn). Område som gjort sig känt för sina väldekorerade hus med uppblåsbara julfigurer och mekaniska statyer.

6 x julunderhållning

“Cirque de Soleil på Madison Square Garden anordnar julspektakel.
“Radio City Music Hall sätter årligen upp Christmas Spectacular.
“Musikalen How The Grinch Stole Christmas har blivit en ny Broadwayklassiker.
“Runt om i staden sjunger körer amerikanska julsånger, South Street Seaports kör rekommenderas.
“Big Apple Circus vid Lincoln Center anlitar världskända akrobater.
“New York City Ballet sätter årligen upp Nötknäpparen.

Nyår på Times square

Times Square är en ljusexplosion av neonskyltar och till julen spelas julsånger dygnet runt på hög volym. Mitt ibland neonskyltarna finner du arméns rekryteringskontor som visar reklamfilmer för armén med julhälsningar. Men det är särskilt till nyår som miljoner åskådare samlas på Times Square för att sedan 1906 beskåda bollen designad av Waterford Crystal slå in det nya året. Staden försökte en gång på åttiotalet byta ut klotet mot ett äpple, men vissa traditioner måste få förbli!

4 x julmarknader

Bryant Parks marknad “Fête de Noël” öppnade 2007 (5th Ave/42nd St).
Little Italy anordnar julparader och marknader under hela december månad och gatustånd och restauranger serverar speciella delikatesser (Mulberry St från Canal St till Spring St).
Union Square Holiday Market har allt från hundkläder till varm cider, japanskt hantverk, juldekorationer och julgodis (14th St mellan University Place och 4th Ave).
Grand Central Holiday Fair inne i tågstationen är en klassiker (Park Ave/42nd St).

Svensk jul i New York

Luciafirandet i Holy Trinity Church är populärt så köp biljetter en månad i för­väg. Det tidiga tåget passar bra för barnfamiljer. Svenska kyrkan organiserar även en julbasar, adventshögtider och julmässor. Kaféet Fika (41 W 58th St) säljer lussebullar och julmust.

7 x julgranar att beundra

Neonjul i New YorkSouth Street Seaport och den sjungande julgranen. Nere vid Brooklyn Bridge reser sig en julgran dit storväxta äldre korister med gröna och röda ponchos och toppluvor kommer på helger för att framföra en klassisk amerikansk julrepertoar.
American Museum of Natural History och origamiträdet. Julgransbelysningen lyser också upp muséets
imponerande dinosaurier (Central Park West/79th St).
Park Avenue Trees från 97th till 48th St.
Lincoln Center (Columbus Ave/65th St).

Rockefeller Center (mellan 5th och 6th Ave och 47th och 50th St).
Cathedral of St John the Divine Peace Tree. Ett tusental papperstärnor klär granen i den impon-erande katedralen (Amsterdam Ave/112th St).
Times Square. Broadway Holiday Tree är en julgran till teaterstjärnors ära och den tänds årligen av teaterartister (Broadway/42nd St).

Varning! Klapphysteri

Fredagen efter Thanksgiving kallas ofta skämtsamt för Black Friday. Många varuhus och klädes­affärer öppnar redan vid gryningen och folk köar utefter husväggarna i timmar innan öppning. Det är början på julklappshysterin!


Text: Elin Lindqvist • 2008-12-04
RestipsUSANew York